Antena 3 CNN Externe Cel mai mortal atac israelian la Beirut: 22 de morți, 117 răniți. ONU acuză că a fost lovit "repetat" cartierul Căștilor Albastre

Cel mai mortal atac israelian la Beirut: 22 de morți, 117 răniți. ONU acuză că a fost lovit "repetat" cartierul Căștilor Albastre

beirut bombardat
Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două atacuri israeliene la Beirut. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    11 Oct 2024   •   07:56

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două atacuri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou raport al Ministerului libanez al Sănătăţii, aceste raiduri fiind cele mai sângeroase în capitala libaneză de când Israelul şi Hezbollah sunt în război. ONU acuză că atacurile au vizat cartierul general al Căştilor Albastre (FINUL) în Liban. Doi soldaţi din cadrul forţei de menţinere a păcii au fost răniți., ceea ce a provocat un val de proteste diplomatice. Italia a acuzat Israelul de posibile "crime de război", iar Statele Unite s-au declarat "foarte îngrijorate".

Ministerul anunţa anterior un bilanţ de 18 morţi şi 92 de răniţi.

Rapoartele media sugerau că ținta ar fi fost Wafiq Safa, cumnatul liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, care a fost ucis, și un oficial de securitate de rang înalt din grup. Biroul de presă al Hezbollah nu a comentat.

Este a treia oară când forţele aeriene israeliene lovesc capitala libaneză de când atacurile transfrontaliere cu Hezbollah s-au transformat în război deschis pe 23 septembrie. De atunci, peste 1.200 de persoane au fost ucise în Liban şi peste un milion au fost forţate să-şi părăsească locuinţele.

ONU a spus că forțele israeliene au „lovit în mod repetat” poziții ONU în ultimele 24 de ore. De asemenea, soldații israelieni sunt acuzați că au tras în mod deliberat în camerele și luminile de la alte două baze UNIFIL. Armata israeliană a dat asigurări că le-a cerut soldaţilor ONU să rămână "în spaţii protejate" înainte de a lansa atacuri "în apropierea" bazei lor. Incidentul a fost denunţat de Washington, Madrid, Paris şi Dublin.

Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), din care 10.000 de soldaţi sunt desfăşuraţi în sudul ţării, a cerut încetarea ostilităţilor de când tirurile transfrontaliere dintre armata israeliană şi Hezbollah s-au transformat recent într-un război deschis.

Italia, principala ţară occidentală care contribuie la UNIFIL în ceea ce priveşte efectivele cu aproape 900 de soldaţi mobilizaţi, a denunţat acte "intolerabile" şi l-a convocat pe ambasadorul israelian pentru un "protest ferm". Ministrul italian al Apărării Guido Crosetto a estimat că aceste tiruri israeliene împotriva UNIFIL "ar putea constitui crime de război şi, cu siguranţă, reprezintă încălcări foarte grave ale normelor dreptului internaţional umanitar".

Madridul a denunţat o "încălcare gravă a dreptului internaţional", cerând ca securitatea Căştilor albastre să fie "garantată".

Statele Unite s-au declarat "foarte îngrijorate", cerând aliatului lor "să nu ameninţe securitatea forţelor ONU de menţinere a păcii".

Franţa a anunţat că "aşteaptă explicaţii" şi a "condamnat orice atingere la adresa securităţii UNIFIL". Parisul solicitase, înainte de incident, o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată situaţiei din Liban.

×
Subiecte în articol: Liban ONU Israel crime razboi
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close