Antena 3 CNN Externe Cât au pierdut cei mai bogați oameni din lume după uraganul bursier provocat de chatbotul chinezesc DeepSeek

Cât au pierdut cei mai bogați oameni din lume după uraganul bursier provocat de chatbotul chinezesc DeepSeek

A.I.
2 minute de citit Publicat la 10:07 28 Ian 2025 Modificat la 10:07 28 Ian 2025
Jessen Ellison Dell Zhao
Mulltimiliardarii Jessen Huang (Nvidia), Larry Ellison (Oracle), Michael Dell (Dell Inc) și Changpeng Zhao (Binance) au consemnat pierderi uriașe pe bursă după ședința de luni. Sursă foto: Getty Images

Cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut luni, în mod combinat, 108 miliarde de dolari, după veștile privind succesul asistentului bazat pe Inteligență Artificial dezvoltat de startup-ul chinez DeepSeek.

Disponibil la un preț accesibil, comparativ cu competitorii săi occidentali, acest produs i-a determinat pe investitori să vândă acțiuni ale companiilor mari de tehnologie, ai căror chatboți se bazează pe chip-uri scumpe și pe consum mare de energie.

Miliardarii ale căror averi sunt legate de Inteligența Artificială au înregistrat cele mai mari pierderi.

Cofondatorul Nvidia, Jensen Huang, a pierdut peste 20 de miliarde de dolari sau 20% în termeni procentuali.

Cofondatorul Oracle, Larry Ellison, și-a văzut averea diminuată cu 22,6 miliarde de dolari, sau 12% din total.

Șeful Dell Inc, Michael Dell, a pierdut 13 miliarde de dolari.

Cofondatorul Binance Holdings Ltd, Changpeng Zhao, s-a văzut mai sărac cu 12,1 miliarde de dolari.

La nivel de grup, magnații din sectorul tehnologic au pierdut 94 miliarde de dolari, contând pentru aproximativ 85% din declinul total al indicelui Bloomberg.

Indicele Nasdaq s-a depreciat, luni, cu peste 3%, ajungând la valoarea de 19.341,83 puncte, în scădere cu 612,47 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente.

Uraganul bursier a fost alimentat de start up-ul chinezesc

Prăbușirea acțiunilor Nvidia - companie ale cărei chip-uri sunt utilizate în Inteligența Artificială, IA - s-a propagat, luni, la nivelul tuturor acțiunilor din sectorul tehnologic.

Abordarea low-cost a celor de la DeepSeek a relansat temerile că marile companii americane au alocat fonduri mult prea mari pentru dezvoltarea IA, în condițiile în care firma chineză pare să ofere performanțe comparabile cu cele oferite de chatboții occidentali, la costuri mult mai mici.

Cel mai recent model de AI lansat săptămâna trecută de DeepSeek este considerat un competitor serios al produselor comparabile lansate de OpenAI şi Meta Platforms Inc.

Produsul de tip open-source este disponibil în mod gratuit pe App Store în SUA.

"Au apărut imediat îngrijorări că asta ar putea perturba actualul model de business pentru AI, care se bazează pe cipuri performante şi putere de calcul mare, şi, în consecință, pe consum ridicat de energie", susțin analiștii de la Jefferies.

Vineri, directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat că firma sa intenționează să cheltuiască anul acesta o sumă de 60 - 65 miliarde de dolari pentru proiecte legate de AI, mult peste estimările analiștilor de pe Wall Street.

Big Tech investește 200 de miliarde de dolari în Inteligență Artificială în 2025

Cheltuielile de capital ale marilor firme Big Tech ar urma să ajungă anul acesta la 200 miliarde de dolari, conform unui raport Bloomberg Intelligence.

În pofida veniturilor limitate aduse până acum de investițiile în IA ale companiilor tehnologice, acțiunile acestora au înregistrat creșteri record pe burse, generând randamente istorice pentru proprietarii lor.

Până recent, Nvidia era cel mai mare câștigător al boom-ului AI, bogăția netă a lui Jensen Huang crescând de aproape opt ori, la 121 miliarde de dolari, de la începutul lui 2023 și până vineri.

Averea lui Mark Zuckerberg (Meta) a urcat cu 385%, la 229 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Averea lui Jeff Bezos (Amazon) a înregistrat un avans de 133%, până la 254 miliarde de dolari.

×
x close