Antena 3 CNN Externe Totul despre DeepSeek, rivalul chinezesc al ChatGP care a aruncat în aer acțiunile companiilor americane Big Tech

Totul despre DeepSeek, rivalul chinezesc al ChatGP care a aruncat în aer acțiunile companiilor americane Big Tech

Adrian Dumitru
7 minute de citit Publicat la 07:00 28 Ian 2025 Modificat la 07:35 28 Ian 2025
telefon cu aplicația deepseek deschisă
DeepSeek a produs un cutremur pe piețele de capital. Foto: Hepta

DeepSeek, un jucător cu o ascensiune fulminantă în industria inteligenței artificială, a început să pună la îndoială, de luni dimineață, controlul american asupra industriei – dezvoltat de un start-up chinezesc, chatbot-ul AI open-source a reușit să obțină tracțiune nu doar în China, ci a prins și atenția piețelor globale, inclusiv în SUA. Ce este, însă, acest nou algoritm și de ce a devenit, brusc, atât de popular?

AI-ul DeepSeek este producția lui Liang Wenfeng, un fost manager de fondspeculativ care și-a schimbat domeniul în 2023. Modelul principal al companiei, DeepSeek-R1, a fost lansat în luna ianuarie a acestui an și a urcat rapid în topuri, depășind inclusiv celebrul ChatGPT la numărul de descărcări.

Atractivitatea DeepSeek pare că se datorează modelului său free pentru consumatori și a motorului său intern care integrează învățarea prin repetarea informației pentru a obține o performanță ridicată cu folosirea unui număr mic de resurse.

Progresul incredibil al chatbot-ului ar fi o consecință a soluțiilor neortodoxe folosite de companie față de provocările geopolitice – în mare lipsa accesului la cipuri de mare viteza, din cauza „blocadei” americane față de companiile chineze.

Spre deosebire de OpenAI, compania-mamă a ChatGPT, care are abonamente de 20 și de 200 de dolari pe lună pentru folosirea serviciilor sale, DeepSeek își oferă resursele AI consumatorilor. Pentru dezvoltatori, firma impune costuri de doar 0,14 dolari per un milion de tokens.

Acest contrast a făcut ca DeepSeek să devină extrem de popular cu companiile mici și cu dezvoltatorii AI.

DeepSeek-R1 ar fi capabil să rivalizeze cu motorul rațional și matematic al OpenAI, iar platforma ar putea să genereze linii de cod în limbajul Python mult mai eficient decât ChatGPT, iar asta a alimentat discuțiile între entuziaștii tech din comunitățile de pe forumuri precum Reddit.

Investitorul american Marc Andreessen a descris DeepSeek-R1 drept un „dar extraordinar oferit lumii”.

Liang, într-un interviu pentru presa din domeniu, spune că își dorește să realizeze o așa-zisă „democratizare a inovației”, în care tehnologie AI este accesibilă oricui.

Ce înseamnă DeepSeek pentru competiția chino-americană în domeniul AI

China este văzută ca fiind un competitor tot mai formidabil pentru SUA, în ciuda faptului că se află în fața unor restricții de export extrem de dure în domeniul semiconductorilor avansați.

DeepSeek a reușit să urce spectaculos, în ciuda acestor restricții și prin optimizarea resurselor sale. Modelele sale ar fi fost dezvoltate cu costuri extrem de mici – de 5,6 milioane de dolari, o mică parte din investițiile făcute de firmele tehnologice occidentale.

Implicațiile depășesc cu mult industria tech și AI pentru că cu cât DeepSeek obține mai multă tracțiune, cu cât pune mai multe probleme dominației americane în domeniu. Donald Trump a făcut din dezvoltarea AI-ului un efort cheie al noii sale administrații.

Ce face ca DeepSeek să fie ceva atât de spectaculos?

Tehnologia AI este o consumatoare „flămândă” de energie. Atât de mult că principalii lideri tech americani din domeniu a început să cumpere companii producătoare de energie nucleară care să furnizeze electricitatea necesară pentru modelele lor AI.

Ideea că posibilitățile tehnologiilor americane au putut fi replicate de un model care consumă doar o mică parte a resurselor necesare lor – și cu cipuri mai puțin capabile – reprezintă o lovitură serioasă dată dezvoltatorilor americani și o reevaluare a felului în care se va investi, în viitor, în tehnologia inteligenței artificiale.

Deși încă există o mulțime de sceptici, susținătorii AI promit un viitor luminos – Inteligența Artificială va duce economia globală într-o nouă eră, va eficientiza fundamental munca și va crea noi capacități în industrii diferite, acestea, la rândul lor, deschizând calea pentru noi cercetări.

DeepSeek a șocat piețele și a dus la prăbușirea acțiunilor principalelor companii americane

Acțiunile unor mari companii americane s-au prăbușit, luni dimineață, după o evoluție surpriză a companiei chinezești DeepSeek, implicată în dezvoltarea de algoritmi de inteligență artificială, care a pus la îndoială „aura de invincibilitate” din jurul industriei tehnologice americane, relatează CNN

DeepSeek, un start-up vechi de un an, a reușit o să obțină un succes remarcabil – a prezentat un model AI care aduce aminte de ChatGPT și care are toate abilitățile pe care le cunoaștem, dar care operează cu costuri minime față de modelele populare ale sistemelor americane.

Compania chinezească a anunțat că a cheltuit doar 5,6 milioane de dolari pentru a-și dezvolta modelul AI, în timp ce companiile americane au cheltuit deja sute de milioane sau miliarde de dolari pentru sistemele lor. Wall Street Journal a scris pentru prima oară despre costurile extrem de mici ale acestei tehnologii ultra-sofisticate.

Vestea a provocat o undă de șoc pe piețe, mai ales în sectorul tech, luni.

Indicele S&P a căzut cu 1,4%, în timp ce Nasdaq a scăzut cu 2,3 la sută. Piețele au rămas la niveluri semnificativ mai mici față de începutul sesiunii.

Săptămâna trecută, Meta a anunțat că va cheltui peste 65 de miliarde dolari, în acest an, pe dezvoltarea algoritmilor de inteligență artificială.

Sam Altman, CEO la Open AI, a declarat, anul trecut, că industria AI va avea nevoie de investiții de trilioane de dolari pentru a susține dezvoltarea de cipuri necesar pentru a „hrăni” centrele de date necesare pentru a alimenta modelele complexe de inteligență artificială.

Marc Andreessen, un susținător al președintelui american, Donald Trump, și unul dintre cei mai mari investitori din zona Tech, a calificat DeepSeek „drept una dintre cele mai mari reușite pe care le-am văzut vreodată”, într-o postare pe Twitter.

Reușita incredibilă a unui start-up relativ necunoscut a fost cu atât mai șocantă, având în vedere că SUA a făcut eforturi vreme de ani de zile pentru a restricționa vânzarea de cipuri avansate AI către China, motivând prin faptul că există îngrijorări de securitate națională.

Asta înseamnă că DeepSeek a reușit să-și dezvolte modelul ieftin cu ajutorul unor cipuri mult mai slabe.

Acțiunile companiilor americane au suferit puternic. Nvidia, principalul furnizor american de cipuri AI, care a cunoscut o dublare a valorii acțiunilor în fiecare dintre ultimii doi ani, s-a prăbușit cu 12%. Meta and Alphabet, compania-mamă a Google, a căzut și ea puternic. Competitorii Nvidia, Marvell, Brodcom,Microm și TSMC, au suferit și ei prăbușiri, alături de Oracle, Vertiv, Constellation, NuScale și alte companii din domeniul centrelor de date.

Piața de capital a scăzut per total ca urmare a acestor scăderi la principalii jucători din domeniul tech – domeniul reprezintă 45% din S&P 500, conform lui Keith Lerner, analist la Truist.

„Concluzia este că dominația americană de până acum a fost condusă de inovația tech și de avansul pe care companiile americane l-au avut în domeniul AI. Modelul DeepSeek îi face pe investitori să pună la îndoială avansul tehnologic american și felul în care sunt cheltuiți banii și dacă aceste cheltuieli vor mai duce la profituri (sau la supracheltuire)”.

Săptămâna începe cu raportările de venituri ale mai multor companii tech, astfel că răspunsul lor la șocul DeepSeek ar putea să ducă la mișcări șocante pe piețe în zilele și săptămânile care urmează. Între timp, investitorii încep să privască mai atent la companiile AI chinezești.

„Companiile tech din China, inclusiv nou-veniții DeepSeek, vând și cumpără la reduceri semnificative ca urmare a îngrijorărilor geopolitice și a cererii slabe la nivel global. Ascensiunea DeepSeek ar putea să alimenteze un interes nou al investitorilor față de companiile chinezești AI sub-evaluate, oferind o rută alternativă de creștere”, spune Charu Chanana, strateg-șef pe investiții la Saxo.

Cât de reală este această evoluție rapidă?

Un succes, chiar și dacă unul dramatic, ar putea să nu fie suficient pentru a contracara ani de zile de progres în statutul de lider al SUA pe piața tech AI.

În plus, o schimbare de orientare dramatică a consumatorilor spre piața din China este și ea puțin probabilă. Astfel că acțiunile de pe bursă de azi ar putea să fie un moment de suprastimulare – sau poate că investitorii căutau o scuză să vândă oricum.

„Doar timpul ne va putea spune dacă amenințarea DeepSeek este reală – cursa continuă în ce privește tehnologiile funcționale și felul în care vor răspunde și evolua marii jucători occidentali. Piețele s-au complăcut mult prea la începutul erei Trump 2.0 și e posibil să fi fost în căutarea unei scuze de a se retrage – și au primit una grozavă acum”, spune Michael Block, strateg la Third Seven Capital.

În plus, industria a ales și să creadă pe cuvânt o companie care spune despre costurile sale că au fost foarte reduse. Nimeni nu o pune la îndoială, iar acest întreg episod se bazează doar pe cât de sinceră este o singură companie puțin cunoscută.

Deși această reușită ar putea să fie foarte semnificativă, modelul R1 este un competitor al ChatGPT – un model de anvergură pentru consum privat. Încă nu a dovedit că poate să se descurce pentru a satisface o cerere tot mai sofisticată și că deține instrumentele de care are nevoie.

×
x close