Antena 3 CNN Externe Blinken promite că SUA lucrează „de urgenţă" la cererile militare ale Ucrainei pentru a se apăra eficient

Blinken promite că SUA lucrează „de urgenţă" la cererile militare ale Ucrainei pentru a se apăra eficient

Secretarul de stat american Antony Blinken
Secretarul de stat american Antony Blinken. Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    11 Sep 2024   •   23:00

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită la Kiev, a promis miercuri că Statele Unite lucrează "de urgenţă" la cererile militare ale Ucrainei, care doreşte în special să poată lovi în profunzime teritoriul rus cu rachete occidentale, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Lucrăm de urgenţă pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri.

Diplomatul american, care este însoţit de ministrul de externe britanic David Lammy, a declarat că va folosi această vizită pentru a afla direct de la preşedintele Volodimir Zelenski şi de la alte oficialităţi ucrainene care sunt actualele obiective ale Kievului în războiul contra Rusiei şi cu ce poate ajuta Washingtonul la realizarea lor. 

Volodimir Zelenski solicită de mai mult timp ţărilor occidentale să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune şi să-şi dea acceptul pentru utilizarea lor contra unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei.

Vizita are loc la o zi după ce Blinken a afirmat, la Londra, că Rusia a primit rachete balistice de la Iran pe care probabil le va utiliza în următoarele săptămâni în Ucraina, avertizând că securitatea Europei este ameninţată de cooperarea dintre Moscova şi Teheran. El a adăugat că livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia ar constitui ''o escaladare dramatică''.

SUA ar putea permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. Biden: „Lucrăm la asta”

Președintele Joe Biden a sugerat, marţi, că Washingtonul va autoriza Ucraina să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, transmite BBC.

„Lucrăm la asta”, a spus liderul de la Casa Albă, întrebat în legătură cu solicitarea insistentă a omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, care vrea să poată lovi bazele din care armata rusă îşi lansează atacurile.

Kievul le-a tot cerut aliaţilor săi să ridice restricţiile pentru a-i permite să lovească în adâncime pe teritoriul Rusiei ţinte militare considerate „legitime”, cum ar fi bazele aeriene de pe care decolează avioanele care bombardează Ucraina.

Rusia nu a comentat încă, dar președintele Vladimir Putin a declarat anterior că o astfel de acțiune ar putea duce la „probleme foarte grave”.
Remarcile lui Biden vin după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a acuzat Iranul că furnizează rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei.

Întrebat de reporteri dacă SUA vor ridica restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina, marți, președintele Biden a spus că administrația sa „rezolvă asta acum”.

De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, SUA au fost reticente în a furniza arme care ar putea lovi ținte adânci în interiorul Rusiei, de teamă că acest conflict ar escalada. Cu toate acestea, a slăbit unele dintre restricțiile privind utilizarea unor astfel de rachete, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi zonele de-a lungul graniței Rusiei.

Ceilalți aliați ai Kievului au furnizat unele arme cu rază lungă de acțiune

Ceilalți aliați ai Kievului au furnizat, de asemenea, unele arme cu rază lungă de acțiune, cu restricții privind modul și momentul în care pot fi folosite în interiorul Rusiei, de teamă că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care să atragă țările NATO în război sau să provoace un conflict nuclear.

În ultimele luni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat ritmul livrărilor de arme și a cerut autorizația de a lovi ținte adânci din interiorul Rusiei cu rachete furnizate de Occident, o mișcare la care SUA s-au opus până acum.

Liderul rus Putin a avertizat, de asemenea, la începutul acestui an, că atacurile Ucrainei asupra Rusiei cu rachete occidentale riscă să declanșeze un război mai larg.

„Escaladarea constantă poate duce la consecințe grave”, a spus el în mai.

El a adăugat că responsabilitatea pentru orice lovitură pe teritoriul Rusiei va reveni furnizorilor de arme occidentali, chiar dacă forțele ucrainene vor efectua loviturile.

×
Subiecte în articol: Antony Blinken SUA razboi ucraina rusia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close