Antena 3 CNN Externe UPDATE. Cinci morți și 22 răniți în atacul terorist din Turcia. Șeful NATO l-a sunat pe Erdogan. Un ministru sugerează implicarea PKK

UPDATE. Cinci morți și 22 răniți în atacul terorist din Turcia. Șeful NATO l-a sunat pe Erdogan. Un ministru sugerează implicarea PKK

Un atentat cu bombă a fost semnalat, miercuri, într-o suburbie a Ankarei, la o companie aerospațială (2)
Un atentat cu bombă a fost semnalat, miercuri, într-o suburbie a Ankarei, la o companie aerospațială. Sursă foto: X
de Adrian Iclozan    |    Claudia Teodorescu    |    23 Oct 2024   •   16:58

Un atac cu bombă și arme de foc s-a produs, miercuri după-amiază, în Turcia, într-o suburbie a capitalei Ankara, transmite presa din această țară. Sunt morți și răniți, a anunțat ministrul de interne turc. 

Primele informații spun că a fost vizată compania Turkish Aerospace Industries (TAI/TUSAS), una dintre cele mai importante în Turcia în domeniul aerospațial, care produce KAAN, un avion de luptă de producție indigenă, menit să înlocuiască aparatele F-16, notează presa internațională.

Numărul morților în atentatul din Turcia a crescut la cinci. Un ministru sugerează implicarea PKK

Actualizare 22:00 Numărul persoanelor ucise în atacul terorist de miercuri asupra companiei aerospațiale din apropiere de Ankara a crescut la cinci. 

Între cei decedați se numără și un șofer de taxi, potrivit declarației făcute de vicepreședintele turc Cevdet Yilmaz.

El nu a oferit alte detalii, însă relatările din presa turcă și internațională spun că atacatorii au venit cu un taxi la sediul companiei TUSAȘ.

Alte 22 de persoane au fost rănite în atentat, dintre care două sunt în stare critică, a declarat Ali Yerlikaya, ministrul turc de Interne.

Reluând opinia exprimată de ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, Yerlikaya a declarat că autorii atacului sunt "foarte probabil" membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, grupare declarată teroristă de Turcia și de alte state.

Erdogan: Atacul a vizat supraviețuirea țării noastre

Actualizare 20:50 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus, miercuri, că "atacul ticălos" de la compania aerospațială TUSAȘ, din apropiere de Ankara, a vizat "supraviețuirea" Turciei.

Într-o postare pe X, Erdogan a subliniat că forțele de securitate au acționat rapid pentru a neutraliza amenințarea.

"Nicio organizație teroristă, nicio entitate malefică îndreptată împotriva securității noastre nu va putea să-și atingă scopurile", a promis el.

Erdogan s-a aflat în Rusia, la summitul BRICS, la momentul atacului de miercuri. El le-a transmis "cele mai bune gânduri" lucrătorilor de la TUSAȘ, despre care a spus că sunt "motiv de mândrie" pentru industria de apărare a țării.

Guvernul turc ar fi restricționat accesul la platformele sociale după atacul de lângă Ankara

Actualizare 19:50 La aproape două ore după atac, în jurul orei locale 17:48, utilizatorii din mai multe zone ale Turciei s-au plâns că nu mai pot accesa platformele YouTube, Instagram, Facebook și Twitter.

O femeie din orașul Bodrum, situat în vestul Turciei, a vorbit cu BBC despre această problemă.

"După atacuri, guvernul (turc) a restricționat unele aplicații de social media, cum ar fi X și Instagram și, prin urmare, folosim aplicații VPN pentru a accesa aceste site-uri, pentru a afla ceea ce s-a întâmplat în Ankara", a spus femeia, conform radiodifuzorului britanic.

BBC nota, miercuri seară, că guvernul turc nu a comunicat oficial vreo restricție asupra funcționării platformelor sociale în țară. 

Însă Ebubekir Șahin, președinte Consiliului Suprem al Radioului și Televiziunii din Turcia, RTÜK, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că "informații neconfirmate" circulă pe rețelele sociale.

Oficial local: atacul terorist de la complexul aerospațial de lângă Ankara s-a încheiat

Actualizare 18:50 Atacul asupra sediului de lângă Ankara al companiei aerospațiale TUSAS pare să se fi încheiat, potrivit oficialilor turci. 

Selim Cirpanoglu, primarul districtului Kahramankazan, a declarat pentru presa internațională asaltul terorist a încetat, dar nu a oferit mai multe detalii.

Doi dintre atacatorii implicați sunt morți, potrivit ministrului turc de Interne, Ali Yerlikaya. Acesta a adăugat că trei dintre cei 14 răniți confirmați oficial sunt în stare critică.

Potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, atentatul s-a soldat cu patru morți.

Informații neconfirmate arată că grupul terorist ar fi inclus mai multe persoane, inclusiv o femeie și un bărbat înarmat cu o pușcă de asalt, care, aparent, a trecut de un punct de securitate la intrarea în companie.

Bilanțul atacului terorist din Turcia crește la patru morți

Actualizare 18:35 Publicația turcă Daily Sabah anunță că sunt patru morți în urma atacului de miercuri, de lângă Ankara.

Presa turcă îl citează pe președintele Recep Tayyip Erdogan drept sursă pentru acest bilanț actualizat.

Mesaj al secretarului general NATO, după atacul terorist din Turcia: "Suntem alături de aliatul nostru"

Actualizare 18:30 Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reacționat, miercuri, după atacul terorist de lângă Ankara.

"Tocmai am vorbit cu (președintele) Erdogan despre atacul terorist din Ankara. Mesajul meu a fost clar: NATO este alături de Turcia. Condamnăm ferm terorismul în toate formele sale și monitorizăm evoluțiile îndeaproape", a transmis Rutte.

Cel puțin trei morți și 14 răniți, după atacul terorist de lângă Ankara. Doi teroriști au fost uciși

Actualizare 18:10  "Sunt trei morți și 14 răniți în urma atacului terorism din capitala Ankara. Este o informație de ultimă oră furnizată de Ministerul turc de Interne.

Atacatorii au detonat o bombă în interiorul mașinii cu care au venit, apoi s-au îndreptat către complexu aerospațial.

A urmat un schimb de focuri de armă între forțele de securitate și atacatori, dintre care cel puțin unul a reușit să pătrundă în clădire.

Personalul complexului a fost direcționat imediat către adăposturi, iar trupele speciale turce au fost desfășurate la locul atacului.

Au fost ridicate în aer elicoptere pentru a monitoriza zona. În cele din urmă, doi dintre teroriști ar fi fost eliminați de forțele de securitate", a relatat Claudia Teodorescu, redactor știri externe Antena 3 CNN.

O femeie cu pușcă de asalt, printre atacatorii de la complexul aerospațial de lângă Ankara

Actualizare 18:05 Presa turcă a reconstituit filmul atacului de la compania aerospațială TUSAS.

Astfel, grupul de atentatori ar fi ajuns, miercuri după-amiază, la o intrare a complexului într-un taxi, în timpul unui schimb de tură al dispozitivului de securitate, potrivit televiziunii NTV, citată de Sky News.

Cel puțin un atacator ar fi detonat o bombă, în timp ce alții ar fi intrat în complex.

Imaginile de pe camerele de supraveghere au surprins un bărbat îmbrăcat în civil, având un rucsac și o pușcă de asalt.

O femeie, având, la rândul ei, o pușcă de asalt, s-ar fi aflat în grupul atacatorilor. 

Angajații companiei au fost evacuați într-o zonă sigură, în urma evenimentului, însă informații neconfirmate oficial spun că este posibil ca atentatorii să fi luat ostatic. 

Cel puțin trei morți în atentatul de lângă Ankara

Actualizare 17:55 Un oficial local, citat de posturile turce de televiziune, a declarat că trei persoane au fost ucise și cinci rănite în atentatul de la compania TAI/TUSAS.

Știrea inițială

Atacatorii ar fi detonat explozibilul într-un taxi, la intrarea pe poarta de acces, în jurul orei locale 16 (aceeași oră în România).

Explozia, care a fost surprinsă de martori pe telefoane, s-a viralizat pe rețelele sociale.

După deflagrație, ar fi urmat confruntări cu arme de foc între presupușii atentatori și forțele de securitate.

Unul sau doi teroriști și-ar fi detonat vestele cu bombe în timpul acestor ciocniri.

Pe una dintre înregistrările care circulă pe internet se aud clar focuri de armă.

În alte imagini asociate cu incidentul se vede un bărbat cu mustață ce trece printr-un punct de securitate, cu o armă automată în mâni și un individ în exterior, de asemenea înarmat.

Aparent, prima imagine ar fi recuperată de pe o cameră de supraveghere.

Ministrul de Interne Ali Yerlikaya a anunțat că există un număr neconfirmat de morți și răniți.

"Un atentat terorist a fost comis asupra sediului (companiei aerospaţiale) TUSAS din Ankara. Din păcate, atacul s-a soldat cu martiri și răniți", a comunicat ministrul pe rețeaua X.

Termenul "martir" este folosit în general pentru a anunța decese în rândul soldaților turci.

La ora acestei actualizări, presa turcă scrie că teroriștii se află încă în interiorul instalațiilor TAI/TUSAS și că ar fi luat ostatici.

La fața locului au fost desfășurate forțe de securitate, precum și echipaje de ambulanță și pompieri.

Atacul din apropiere de Ankara vine în timp ce președintele țării, Recep Tayyip Erdongan, se află în Rusia, la summitul BRICS.

De asemenea, atacul are loc în timp ce o expoziție importantă a companiilor din domeniul militar şi aerospațial se desfășoară săptămâna aceasta la Istanbul.

Acolo a mers în vizită și ministrul de Externe din Ucraina.

Sectorul turc al Apărării, care produce celebrele drone Bayraktar, a generat aproape 80% din veniturile din export ale țării pe anul 2023.

Nu a fost clar, imediat, cine este responsabil pentru atacul de miercuri.

Militanții kurzi, gruparea Statul Islamic și extremiștii de stânga au efectuat atacuri similare în Turcia în trecut.

×
Parteneri
x close