Antena 3 CNN Externe Putin și-a adunat prietenii la BRICS, ca să arate că nu-i pasă de sancțiuni și că "toți vor fi partenerii Rusiei"

Putin și-a adunat prietenii la BRICS, ca să arate că nu-i pasă de sancțiuni și că "toți vor fi partenerii Rusiei"

putin vorbeste la brics
Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, al optulea oraș ca mărime din Rusia, președintele Vladimir Putin va saluta peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS al economiilor emergente. FOTO: Hepta
de G.M.    |    22 Oct 2024   •   10:41

Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, al optulea oraș ca mărime din Rusia, președintele Vladimir Putin va saluta peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS al economiilor emergente. Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, premierul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian. Kremlinul a descris momentul ca fiind unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, scrie BBC.

„Mesajul clar este că încercările de a izola Rusia au eșuat”, crede Chris Weafer, partener fondator al companiei de consultanță Macro-Advisory.

"Majoritatea mesajelor de la Kremlin sunt că Rusia rezistă sancțiunilor. La nivel geopolitic Rusia are toți acești prieteni și toți vor fi partenerii Rusiei", a adăugat el.

Cine sunt prietenii Rusiei

BRICS reprezintă Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Grupul, denumit adesea o replică la ce reprezintă lumea occidentală, s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite.

Și Arabia Saudită a fost invitată să se alăture.

Națiunile BRICS reprezintă 45% din populația globală. Adunate, economiile membrilor valorează mai mult de 28,5 miliarde de dolari (22 de miliarde de lire sterline). Adică aproximativ 28% din economia globală.

Oficialii ruși au indicat că alte 30 de țări vor să se alăture BRICS. Unele dintre aceste națiuni vor lua parte la summit.

Care sunt așteptările de la întâlnirea de la Kazan

Dornic să reducă presiunea din cauza sancțiunilor occidentale, liderul de la Kremlin speră să-i convingă pe membrii BRICS să adopte o alternativă la dolar pentru plățile globale.

"Multe dintre problemele cu care se confruntă economia Rusiei sunt legate de comerțul și plățile transfrontaliere. Și multe dintre acestea sunt legate de dolarul american", spune Weafer.

"Trezoreria SUA are o putere și o influență enormă asupra comerțului global pur și simplu pentru că dolarul american este principala monedă pentru soluționarea acestui lucru. Principalul interes al Rusiei este de a frânge dominația dolarului american și ca țările BRICS să creeze un mecanism alternativ de comerț, astfel încât sancțiunile să nu conteze atât de mult”

„China și India fac tot posibilul pentru a evita să se atace reciproc. Încercarea de a le face să coopereze cu adevărat în chestiuni economice este o provocare fără sfârșit”, notează Jim O'Neill, fost economist șef al Goldman Sachs.

Nu doar India și China au diferende. Există tensiuni între doi dintre cei mai noi membri BRICS, Egipt și Etiopia, în timp ce Iranul și Arabia Saudită sunt de mult rivale în regiune.

„Ideea că toți vor fi de acord în mod fundamental cu privire la ceva de mare substanță este cu adevărat nebunească”, crede O'Neill.

În timp ce Rusia, alimentată de sentimentul anti-occidental, vorbește despre crearea unei „noi ordini mondiale”, alți membri ai BRICS, precum India, vor să păstreze bune relații politice și economice cu Occidentul.

La Kazan, sarcina lui Vladimir Putin va fi să treacă peste diferențe și să creeze un tablou al unității, arătând în același timp publicului rus – și comunității internaționale – că țara sa este departe de a fi izolată.

Grupul BRICS reprezintă acum 45% din populaţia lumii şi 35% din economia sa, pe baza parităţii puterii de cumpărare, deşi China reprezintă peste jumătate din puterea sa economică. Putin, considerat de Occident drept un criminal de război, a declarat că „BRICS nu se pune în opoziţie cu nimeni” şi că schimbarea motoarelor creşterii globale a fost pur şi simplu un fapt”.

„Aceasta este o asociaţie de state care lucrează împreună pe baza unor valori comune, o viziune comună asupra dezvoltării şi, cel mai important, principiul luării în considerare a intereselor celuilalt”, a spus el.

În ajunul summitului BRICS, Putin s-a întâlnit cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, pentru discuţii informale care au durat până la miezul nopţii la reşedinţa sa Novo-Ogaryovo din afara Moscovei.

 

×
Parteneri
x close