Antena 3 CNN Externe Armata israeliană confirmă că șeful aripii militare Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis în Gaza. Cine era „Oaspetele”

Armata israeliană confirmă că șeful aripii militare Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis în Gaza. Cine era „Oaspetele”

Deif
Mohammad Deif (stânga) și imagini ale devstărilor produse de război în orașul Khan Younis din Gaza (drepta). Sursă foto: Profimedia Images
de Bianca Chirilă    |    01 Aug 2024   •   12:17

Şeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-un atac aerian israelian în Fâșia Gaza luna trecută, a confirmat joi armata israeliană, la o zi după ce liderul politic al grupării, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, transmite CNN.

Confirmarea morții lui Deif vine la o zi după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în capitala iraniană, Teheran.

Un oficial militar israelian a declarat pentru CNN că au primit noi informații în ultimele ore, care i-au făcut să anunțe că Deif a fost ucis, la aproape trei săptămâni după atacul din Khan Younis. 

IDF a anunțat că a efectuat o „lovitură precisă, țintită” asupra unui complex în care se aflau Deif și un alt comandant, Rafe Salama.

„Forţele de apărare israeliene (IDF) anunţă că pe 13 iulie 2024 avioanele de vânătoare ale IDF au lovit zona Khan Younis şi, în urma unei evaluări a informaţiilor, poate fi confirmat că Mohammed Deif a fost eliminat în acea lovitură”, a declarat armata israeliană.

În ultimele săptămâni, oficialii israelieni au spus că au indicii că lovitura lor a avut succes, dar nu au putut confirma că el a fost ucis până acum.

De asemenea, ministrul Apărării din Israel a postat pe X o fotografie în care el taie numele lui Mohammed Deif de pe o listă care este blurată, probabil pentru securizarea viitoarelor operațiuni ale Israelului îndreptate împotriva comandaților Hamas.

Deif ar fi fost unul dintre organizatorii atacului din 7 octombrie comis de Hamas contra Israelului.

Mohammed Deif a fost activ în cadrul Hamas peste 30 de ani, contribuind în special la dezvoltarea reţelei de tuneluri din Fâşia Gaza şi la fabricarea de bombe artizanale. El s-a aflat pe lista celor mai vânaţi terorişti de către Israel timp de decenii, fiind personal vinovat pentru moartea a zeci de israelieni în atacuri sinucigaşe cu bombă.

Atacul din Khan Younis luna trecută a vizat o zonă umanitară, ucigând cel puțin 90 de palestinieni. Filmările din tabăra de strămutare Al-Mawasi au arătat cadavre în stradă și corturi distruse.

Cine era Mohammed Deif

Pe parcursul lunilor de război, autoritățile israeliene au publicat organigrama grupării Hamas.

În vârful ierarhiei se află Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al grupării.

Pe un nivel ierarhic inferior, organigrama IDF îl plasează pe Yahya Sinwar, care asigură conducerea Hamas în Gaza.

Mohammed Deif conduce brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, și și-a luat transformat în nume porecla „Oaspetele”, atribuită pe seama obiceiului de a se feri de tentative de asasinat înnoptând în fiecare noapte în altă casă.

El este sub Haniyeh și Sinwar în ierarhia Hamas, conform schemei organizaționale distribuite de IDF.

Deif s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980 și a reușit să se remarce rapid în cadrul brigăzilor al-Qassam.

A fost un apropiat al comandantului Hamas Yehya Ayyash, specializat în fabricarea de bombe și numit „Inginerul”.

Când Ayyash a fost asasinat de Israel în 1996, Deif i-a continuat „munca”, organizând noi atentate cu bombă asupra autobuzelor cu civili.

„Oaspetele” este creditat cu meritul proiectării armei emblematice a grupării Hamas, racheta Qassam.

Tot el s-ar fi ocupat și de rețeaua de tuneluri de sub Gaza, unde și-ar petrece cea mai mare parte a timpului.

×
Subiecte în articol: armata israeliana IDF Hamas Mohammed Deif
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close