Antena 3 CNN Externe Liderul fortelor armate Hamas, Mohammed Deif, creierul masacrului din 7 octombrie, ar fi fost ucis de israelieni. Cine era "Oaspetele"

Liderul fortelor armate Hamas, Mohammed Deif, creierul masacrului din 7 octombrie, ar fi fost ucis de israelieni. Cine era "Oaspetele"

Deif
Mohammad Deif (stânga) și imagini ale devstărilor produse de război în orașul Khan Younis din Gaza (drepta). Sursă foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2024   •   17:05

Presa israeliană relatează că liderul aripii armate a mișcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif, ar fi fost ucis, sâmbătă, într-un atac al statului evreu în Fâșia Gaza, soldat cu cel puțin 71 de morți, relatează Agerpres.

Cotidianul Haaretz menționează că, potrivit unor surse militare, Mohammed Deif, liderul Brigăzilor Al-Qassam, se numără printre cei 71 de palestinieni uciși.

Armata israeliană a confirmat, la rândul său, că atacul i-a vizat pe Deif şi pe Rafa Salameh, liderul militar al Hamas din oraşul Khan Younis.

''Armata i-a vizat pe Mohammed Deif şi Rafa Salameh, doi planificatori ai masacrului din 7 octombrie 2023'', au indicat Forţele de Apărare Israeliene (IDF), fără a preciza dacă cei doi sunt morți.

''Lovitura a fost efectuată într-o zonă închisă gestionată de Hamas şi unde, conform informațiilor noastre, erau prezenți doar teroriști și niciun civil'', a adăugat armata israeliană.

La rândul său, Hamas afirmă că atacul israelian a lovit zona umanitară Al-Mawasi din centrul Fâșiei Gaza.

Conflictul Israel și mișcarea palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanților palestinieni în sudul Israelului.

Atacatorii palestinieni au ucis, atunci, cel puțin 1.195 de persoane.

Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâșia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operațiune terestră amplă împotriva pozițiilor Hamas din Gaza.

Potrivit autorităților Hamas din enclavă, intervențiile militare israeliene s-au soldat, până sâmbătă, cu 38.443 de amorți şi 88.481 de răniți în rândul palestinienilor. 

Cine este Mohammed Deif, vizat de Israel în atacul de sâmbătă

Pe parcursul lunilor de război, autoritățile israeliene au publicat organigrama grupării Hamas.

În vârful ierarhiei se află Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al grupării.

Pe un nivel ierarhic inferior, organigrama IDF îl plasează pe Yahya Sinwar, care asigură conducerea Hamas în Gaza.

Mohammed Deif conduce brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, și și-a luat transformat în nume porecla "Oaspetele", atribuită pe seama obiceiului de a se feri de tentative de asasinat înnoptând în fiecare noapte în altă casă.

El este sub Haniyeh și Sinwar în ierarhia Hamas, conform schemei organizaționale distribuite de IDF.

Deif s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980 și a reușit să se remarce rapid în cadrul brigăzilor al-Qassam.

A fost un apropiat al comandantului Hamas Yehya Ayyash, specializat în fabricarea de bombe și numit "Inginerul".

Când Ayyash a fost asasinat de Israel în 1996, Deif i-a continuat "munca", organizând noi atentate cu bombă asupra autobuzelor cu civili.

"Oaspetele" este creditat cu meritul proiectării armei emblematice a grupării Hamas, racheta Qassam.

Tot el s-ar fi ocupat și de rețeaua de tuneluri de sub Gaza, unde și-ar petrece cea mai mare parte a timpului.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close