Antena 3 CNN Externe ANALIZĂ. Ce ar însemna pentru ucraineni căderea orașul Pokrovsk în mâinile rușilor

ANALIZĂ. Ce ar însemna pentru ucraineni căderea orașul Pokrovsk în mâinile rușilor

Adrian Dumitru
8 minute de citit Publicat la 07:00 07 Sep 2024 Modificat la 07:00 07 Sep 2024
Soldati cu mainile la urechi intr-o zona de padure in timp ce un mortar trage focuri
Foto: Profimedia Images

Războiul sângeros dus de invadatorii ruși împotriva Ucrainei în estul țării, mai ales în regiunea Donețk, intră într-o nouă faza în aceste săptămâni, mai ales în contextul incursiunii ucrainene în Kursk și a unui ordin reînnoit al dictatorului Putin către armata sa de a ocupa cât mai repede teritoriile pe care susține că le-a anexat. După Bahmut și Avdiivka, următorul oraș important pentru ruși este Pokrovsk. În condițiile în care trupele invadatoare se apropie de oraș, temerile cresc cu privire la posibila pierdere a ceea ce a reprezentat în ultima perioadă un important centru logistic pentru ucraineni, scrie The Kyiv Independent într-o analiză pe larg a situației din estul Ucrainei.

Războiul a sosit în Pokrovsk, un oraș locuit de 60.000 de oameni, estimându-se că armata rusă s-ar afla la aproximativ opt kilometri depărtare. Mii de oameni fug din oraș în fiecare săptămână.

Artileria rusească și dronele FPV au acum capacitatea să lovească orașul, iar asta înseamnă că așezarea are deja probleme în a mai funcționa ca centru logistic pentru armata ucraineană, spun experții.

Trupele ruse și-au început noua ofensivă împotriva Pokrovsk într-o încercare de a-și consolida flancul sudic și de a construi o bază de operațiuni pentru un nou atac de anvergură, spun analiști militari ucraineni și occidentali intervievați de Kyiv Independent.

Inferioritatea numerică a Ucrainei, dar și greșelile tactice de pe câmpul de luptă au dus la creșterea intensității acestui avans de uzură a rușilor spre Pokrovsk.

În ciuda acestor avantaje evidente ale rușilor pe câmpul de luptă, însă, analiștii militari sunt sceptici cu privire la capacitatea invadatorilor de a rupe frontul din est, chiar și dacă orașul cade.

Capturarea Pokrovsk-ului ar necesita resurse semnificative care ar epuiza capacitatea ofensivă a Rusiei, explică ei.

„O capturare de către Rusia a Pokrovsk va complica situația logistică și ar fi o lovitură dură de PR pentru ucraineni, însă nu cred că influența pe câmpul va fi atât de semnificativă”, spune Konrad Muzyka, expert polonez la o firmă de consultanță militară.

Pokrovsk e un important centru logistic pentru ucraineni

Slăbiciunile armatei ucrainene au fost mereu aceleași de-a lungul războiului – lipsa de personal militar suficient, lipsa muniției de artilerie și slaba fortificație. Dacă trupele ruse capturează Pokrovsk, capacitatea Ucrainei de a răspunde va fi un factor definitoriu pentru a preveni o penetrare mai profundă a Rusiei în ce va mai rămâne din provincia Donețk controlată de ucraineni.

Rusia a încercat mereu să cucerească zone cu elevație înaltă, precum Pokrovsk, pentru că de acolo ei ar putea să folosească mai eficient lovituri cu drone și să bombardeze folosind artileria dar „trebuie să ne amintim că rușii au fost destul de incompetenți la planificarea și implementarea operațiunilor la scară largă”, spune expertul citat.

Astfel că deși ar progresa tactic, nu ar putea să transforme aceste victorii tactice în niște reușite mari la nivel operațional”, a adăugat Muzyka.

Aflat la mai puțin de 20 de kilometri est de regiunea vecină, Dnipropetrovsk, Pokrovsk reprezintă un punct de intrare în Donbas din orașele vestice, inclusiv Dnipro.

O autostradă importantă străbate orașul, ea fiind o arteră logistică cheie pentru soldații ucraineni care se mișcă între Pokrovsk și alte locuri din regiunea Donețk, precum Kramatorsk sau Sloviansk.

„Pierderea Pokrovsk-ului ca bază de aprovizionare și ca centru important de mișcare este neplăcută și îi va afecta mult pe ucraineni. Dar dacă situația poate să fie stabilizată și rușii pur și simplu nu mai înaintează la viteza de până acum sau mai repede, atunci nu contează atât de mult”, spune Pasi Paroinen de la Black Bird Group, un ONG din Finlanda.

Analistul mai spune că se teme că ucrainenii nu mai au situația sub control în sectorul Pokrovsk și că recuperarea controlului va necesita și mai multe resurse zilnice.

„Cu cât rușii avansează mai mult, cu atât ei vor putea folosi și mai mult linia frontului ca să se miște, iar ucrainenii vor avea nevoie de și mai multe resurse pentru a-i opri”, a mai spus Paroinen.

Război pe două fronturi

Ucraina a recunoscut că Rusia are, pentru moment, inițiativa în ofensiva sa spre Pokrovsk. În iulie, președintele Volodimir Zelenski avertiza că Rusia „aruncă tot ce are” în direcția Pokrovsk.

El a susținut, ulterior, însă, că avansul rusesc spre oraș a încetinit după ce Ucraina și-a lansat incursiunea surpriză în interiorul Rusiei, în regiunea Kursk, într-o încercare de a distrage trupele invadatoare și a face regimul de la Kremlin să-și împartă armata în două.

Totuși, susținerea lui Zelenski nu este neapărat exactă – comandantul șef al armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a recunoscut că în ciuda mutării unui număr de peste 30.000 de millitari în Kursk din alte locuri, Rusia „își crește prezența” în sectorul Pokrovsk.

Pentru Kremlin, capturarea orașului ar fi o victorie politică mai ales de anvergura momentelor când a cucerit Bahmut sau Avdiivka în 2023 și începutul lui 2024, conform analistului politic ucrainean Volodimir Fesenko.

Analiștii spun că ofensiva rusească va continua în același ritm pe termen scurt. Trupele ruse încă își accelerau avansul spre Pokrovsk săptămâna trecută, deși „viteza avansului este probabil că va scădea în condițiile în care rușii pătrund în zone mai greu de controlat”, transmitea ministerul britanic de externe într-un briefing militar din 1 septembrie.

Capacitatea Ucrainei de a-și gestiona problemele de lipsa personalului militar și a muniției vor determina soarta Pokrovsk-ului. Pierderea orașului ar fi o lovitură pentru Ucraina în ce privește capacitatea logistică și ar însemna noi amenințări la adresa altor orașe din Donbas.

„Fiecare abordare și decizie strategică va avea un impact asupra situației de pe front. Acum, Ucraina trebuie să se adapteze la situația actuală și să încerce să-i țină ocupați pe ruși în Donețk.

Este absolut clar să situația din Kursk consumă o mulțime de resurse pe care Ucraina ar putea să le folosească în Donețk”, a mai spus Muzyka.

Pericol la sud de Pokrovsk

De vreme ce Rusia continuă să folosească atacuri de uzură spre flancul sudic la Pokrovsk, într-o manieră similară cu tactica folosită pentru a captura și alte orașe din Donbas, precum Avdiivka sau Bahmut, unii analiști atrag atenția cu privire la un alt oraș – Krasonohorivka – aflat la aproape 40 de kilometri sud de Pokrovsk.

Soldații ucraineni apără acolo un spațiu la est de râul Vovcea și înconjurat aproape complet de soldați ruși din toate trei direcțiile. Ei riscă să fie încercuiți complet.

Ucraina ar urma să fie forțată să se retragă din acea zonă cât de curând pentru a evita înconjurarea care ar permite rușilor să o captureze fără prea multe lupte, spune Tom Cooper, expert austriac în tactică militară.

Cooper a specificat că Rusia încearcă să obțină teritoriu mai larg pe flancul sudic, „la cel puțin 30-40 de kilometri, pentru a menține blocat accesul logistic al artileriei ucrainene”, care ar putea să contraatace.

Paroinen a explicat că amenințarea încercuirii din Vovcea nu e serioasă atâta vreme cât ucrainenii se retrag la timp, însă o întârziere ar face situația dificilă, pentru că ar fi greu ca soldații să fie scoși de acolo.

O înconjurare completă este „puțin probabilă pentru pentru că mereu e o cale de ieșire”, inclusiv prin drumuri lăturalnice, spune Oleksandr Kovalenko, analist militar și politic de la think-tank-ul kievean Information Resistance.

El mai spune și că există o zonă care poate fi folosită ca ieșire prin satul Zoriane și aproape de râul Lozova – „amenințarea nu mai arată atât de serioasă dacă urmărești rețeaua de drumuri”.

Un front fragil

De-a lungul ultimelor săptămâni, trupele invadatoare au avansat călcând în picioare numeroase sate și orașe, într-un marș alarmant de rapid, prin comparație cu 2023 sau începutul lui 2024, spre Pokrovsk.

Ucraina nu a făcut publice numărul de localități capturate de trupele ruse de când și-a început incursiunea în Kursk la începutul lui august. Îngrijorați că ar putea fi loviți de contra-atacuri, rușii au început o nouă ofensivă și la Selidove, pentru a-și consolida flancul sudic.

„Pentru a putea continua atacul împotriva Pokrovsk din această direcție, rușii au nevoie de flancuri securizate. Cel din sud este considerat cel mai problematic”, spune Kovalenko, specificând că Rusia nu anticipează un contraatac ucrainean pe flancul nordic, ca urmarea a propriei lor ofensive de pe frontul Torețk.

Rușii încearcă, acum, să avanseze spre râul Lozova pentru a „acoperi întregul sud și să elimine orice pericol”, conform lui Kovalenko.

Trupele ruse acolo par, însă, epuizate de resurse – au avansat dinspre ruinele orașului Avdiivka, capturat în februarie, spre orașul Novohrodivka, la 30 de kilometri distanță. Au mers de acolo vreme de șase luni și au nevoie de o pauză operațională, e de părere expertul ucrainean.

„În viitorul apropiat, nu vor face decât să concentreze resurse la sud de Pokrovsk fără să se regrupeze, fără o pauză operațională, fără să-și refacă capacitatea de luptă”, continuă Kovalenko, explicând că Rusia și-a stabilit, foarte probabil, obiectivul de a captura Pokrovsk până la sfârșitul anului.

Consensul printre experții militari este că și dacă rușii ajung la Pokrovsk, Ucraina ar putea să mențină orașul mai multe luni, într-o luptă dură de uzură.

Totuși, mulți sunt de părere că va fi foarte dificil pentru ruși să obțină o astfel de victorie până la sfârșitul anului, în condițiile în care urmează venirea vremii ploioase.

Kovalenko mai precizează că incapacitatea Rusiei de a avansa simultan în direcții multiple – nu doar pe flancul sudic – ci și direct spre Pokrovsk, cu ajutorul autostrăzii principale T0504, indică faptul că Rusia are „resurse limitate, mult mai limitate decât la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie”.

De cealaltă parte, Paroinen nu e de acord și spune că rușii au ales tactic să avanseze pe o singură cale, pentru că apărarea ucraineană e încă fermă – el mai spune și că rușii ar putea încercă să folosească oportunitatea de a flanca trupele ucrainene din sud – în zonele orașelor Kurahove, Ukrainsk sau Vuhledar.

Deși recunoaște că incursiunea din Kursk „nu e neapărat o irosire de personal și de material”, Paroinen spune că momentul acestei curajoase operațiuni este foarte „problematic”, mai ales în condițiile în care frontul din est se deteriorează.

×
x close