Antena 3 CNN Externe CNN: Șeful armatei ucrainene dezvăluie strategia din spatele incursiunii din Kursk. Sîrski: Linia frontului e viața mea

CNN: Șeful armatei ucrainene dezvăluie strategia din spatele incursiunii din Kursk. Sîrski: Linia frontului e viața mea

Oleksandr Sirski
Oleksandr Sîrski, comandantul șef al armatei ucrainene. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    05 Sep 2024   •   22:32

Comandantul șef al armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrski, spune că Rusia plănuia un nou atac împotriva țării sale din zona regiunii Kursk, chiar înainte de incursiunea surpriză a ucrainenilor pe teritoriu rus, relatează CNN.

În primul său interviu pentru o televiziune de când a fost promovat în funcție de șef al armatei ucrainene, generalul a declarat la CNN că el consideră că operațiunea din Kursk este un succes.

„A redus amenințarea unei ofensive a dușmanului. I-am oprit din a acționat. Am mutat lupta pe teritoriul inamicului pentru ca eș să înțeleagă ce simțim noi în fiecare zi”, a declarat Sîrski într-un interviu în premieră în care a făcut o evaluare sinceră a războiului.

Luna trecută, forțele ucrainene au luat cu asalt regiunea rusească Kursk, într-o incursiune transfrontalieră care i-a luat prin surprindere până și pe aliații americani ai Ucrainei. Lovitura fără precedent a dat semnalul că Rusia are vulnerabilități serioase, în ciuda avantajului său numeric.

Sîrski a oferit în interviul CNN cea mai detaliată explicație a raționamentului din spatele incursiunii din Kursk, dar și principalele sale obiective – să oprească Rusia din a mai folosi regiunea ca pe o pistă de lansare pentru o nouă ofensivă, să forțeze Rusia să disloce trupe din Donbas, să creeze o zonă de securitate, să prevină bomardamentele obiectivelor civile ucrainene și să ia prizonieri de război pentru a crește moralul trupelor ucrainene și a țării în ansamblu.

Sîrski a dat interviul dintr-o zonă nespecificată din apropierea liniei frontului. El spune că în ciuda retoricii Kremlinului, armata rusă a dislocat zeci de mii de militari în Kursk, inclusiv cele mai bune trupe de asalt aerian ale sale.

Și deși recunoaște că Ucraina este supusă unei presiuni imense în zona din jurul orașului Pokrovsk, în Donețk, Sîrski spune că armata sa a reușit să oprească avansul invadatorilor acolo.

„De-a lungul ultimelor șase zile, dușmanul nu a mai avansat un singur metru în direcția Pokrovsk. Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează.

Le-am blocat capacitatea de manevră și de a desfășura forțe de întăriri din alte direcții, iar această slăbiciune s-a simțit și în alte părți.

Vedem un număr mai mic de bombardamente de artilerie, iar intensitatea ofensivei rusești a scăzut”, a spus Sîrski.

„Linia frontului e viața mea”

Sîrski recunoaște că nu e niciun dubiu că Ucraina este depășită numeric dar și din punctul de vedere al echipamentelor în acest război în care încearcă să se apere de agresiunea rusească.

„Dușmanul are avantajul – în aviație, în rachete, în artilerie, în cantitatea de muniție pe care o folosește, și, desigur, și în ce privește numărul militarilor, tancurilor și vehiculelor de luptă”, spune el.

Totuși, Sîrski spune că din cauza acestor avantaje ale Rusiei, Ucraina a devenit mai inteligentă și mai eficientă în a-și gestiona efortul de război.

„Noi nu putem să luptăm în același fel în care luptă ei, așa că folosim cea mai eficientă abordare, ne folosim forțele și capacitățile profitând de caracteristicile terenului, ale structurilor din zonă și superioritatea tehnică”, a continuat el, subliniind că Ucraina are un program avanst de drone și folosește numeroase alte echipamente de înaltă calitate produse local.

Când a fost numit la șefia armatei ucrainene, în februarie, Sîrski s-a concentrat pe consolidarea efortului de recrutare – guvernul ucrainean a impus o lege controversată a mobilizării, care îi obligă pe toți bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani să se înregistrez la armată și să poarte la ei mereu documentele de înregistrare.

Șapte luni mai târziu, noii recruți au ajuns deja pe front. Totuși, unii comandați spun că recruții nu sunt pregătiți de luptă și nici nu au voința să-și apere țara, așa că de multe ori își abandonează pozițiile.

Sîrski a recunoscut și că trupele sale merg pe câmpul de luptă uneori mai puțin pregătiți dacă și-ar dori el.

„Bineînțeles, cu toții am vrea ca nivelul pregătirii să fie cel mai bun. În același timp, dinamica frontului ne cere să aducem soldați în luptă cât mai repede cu putință”, a declarat el, explicând că noii recruți sunt instruiți timp de o lună pentru a dobândi fundamentele militare, iar apoi încă o lună pentru a se specializa.

Comandantul a mai spus și că întârzierile și amânările în livrarea ajutoarelor militare din SUA au creat frecvent probleme mari pe câmpul de luptă, dar și o scădere a moralului soldaților. El recunoaște că problema moralului a devenit recurentă pe câmpul de luptă.

El spune că merge des pe front pentru a se asigura că trupele știu că e acolo.

„Vorbim aceeași limbă, ne înțelegem indiferent cu cine vorbesc – fie că e un soldat obișnuit, un pușcaș, de exemplu, sau un comandant de brigadă sau un comandant de batalion.

Eu sunt în război din 2014. Cu alte cuvinte, linia frontului este viața mea. Ne înțelegem unii pe alții, știu toate problemele pe care le au soldații noștri”, a adăugat el, făcând referire și la prima invazie rusească, cea din 2014, când invadatorii au ocupat Crimeea.

Sîrski și-a încheiat interviul mulțumind aliaților occidentali pentru sprijinul lor și schimbând limba de la ucraineană la engleză – „Împreună suntem mai puternici. Împreună putem să câștigăm”, a încheiat el.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close