Un aliat de top al lui Donald Trump și, în același timp, vechi confident al premierului israelian Benjamin Netanyahu avertizează că Israelul trebuie să pună capăt războaielor din Gaza și Liban până când liderul republican revine la Casa Albă.
„Fereastra (de oportunitate) este deschisă. Se va închide pe 20 ianuarie. Donald Trump nu vrea ca acest lucru (războaiele din Orientul Mijlociu, n.r.) să se întâmple în primul an al președinției sale”, a declarat Mike Evans, citat de Times of Israel.
„Nu vreți (responsabilii politici israelieni, n.r.) să îl puneți pe Donald Trump în situația de a trebui să apere un război în Orientul Mijlociu. Războaiele din Orientul Mijlociu îi provoacă repulsie. Israelul trebuie să știe asta și să facă tot ce este omenește posibil cât timp fereastra este deschisă”, a adăugat el, repetând că „Donald Trump nu vrea să fie președintele pe timp de război”.
Mike Evans a fost unul dintre principalii lideri creștini care au consolidat sprijinul evanghelic pentru Trump în 2016, anul în care republicanul a câștigat primul mandat la Casa Albă.
Potrivit lui Evans, Trump trebuie să continue să susțină Israelul dacă vrea să păstreze acest sprijin, în contextul în care - în virtutea deciziilor justiției americane - tema restricționării accesului la avort a ieșit din prim-planul preocupărilor comunității creștin-conservatoare din SUA.
„Nu mai există Roe v. Wade”, a spus el, cu referire la decizia din 2022 a Curții Supreme din SUA.
„Principalul lucru pentru evanghelici acum este Israelul”, a conchis acest apropiat al lui Donald Trump.
SUA trimit avioane de luptă F-15E în Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor că Iranul va ataca Israelul
Statele Unite continuă să trimită forțe în Orientul Mijlociu, înainte de un anticipat atac iranian asupra Israelului, scrie Times of Israel, care citează site-urile de urmărire a zborurilor.
Potrivit acestora, aparate americane F-15E zburau, joi, spre Iordania.
Haaretz a relatat că este vorba despre cel puțin 12 avioane ce se alătură aparatelor de luptă deja desfășurate.
Până la ora acestei actualizări nu a fost făcut niciun anunț oficial din partea armatei americane cu privire la noile forțe trimise în Orientul Mijlociu.
Ce se știe despre atacul cu care Iranul amenință Israelul
Liderii iranieni au avertizat că vor recurge la represalii împotriva Israelului pentru atacurile nocturne din 26 octombrie de pe teritoriul republicii islamice. Cu acea ocazie, statul evreu a comunicat că a anihilat apărarea antiaeriană și facilitățile producție a rachetelor din Iran.
Atacul din 26 octombrie a fost o reacție la cele aproape 200 de rachete balistice lansate de Iran în Israel pe 1 octombrie, drept răzbunare pentru uciderea liderilor Hamas și Hezbollah în lovituri orchestrate de statul evreu.
Ultimele informații spun că atacul iranian ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta și că ar urma să fie lansat de pe teritoriul Irakului, unde Teheranul sprijină mai multe grupări armate.
Iminența preparativelor iraniene este atestată și de faptul că, la începutul acestei săptămâni, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a ordonat desfășurarea mai multor bombardiere B-52 Stratofortress, avioane cisternă și nave militare în Orientul Mijlociu.
Luna trecută, SUA au trimis de urgență Israelului sistemul avansat de apărare anti-rachetă THAAD (de la Terminal High Altitude Area Defense, n.r.).
Acesta este menit să consolideze sistemul defensiv antiaerian țării, între componentele căruia se numără Iron Dome și "Praștia lui David".