Antena 3 CNN Externe Cum funcționează sistemul de apărare antiaeriană "în straturi" al Israelului și cât a contat ajutorul SUA în dejucarea atacului iranian

Cum funcționează sistemul de apărare antiaeriană "în straturi" al Israelului și cât a contat ajutorul SUA în dejucarea atacului iranian

Sistemul de aparare israeliana include mai multe straturi defensive anti-racheta
Sistemul "multistrat" al defensivei aeriene a Israelului - din care Iron Dome constituie doar o parte - și-a dovedit eficacitatea în atacurile lansate de Iran în luna aprilie și marți seară. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    01 Oct 2024   •   23:13

Israelul are un sistem elaborat de apărare antiaeriană, care a fost, din nou, pus la încercare marți seară în timpul atacului iranian.

Diferite elemente ale acestui sistem stratificat sunt folosite pentru a face față unor amenințări specifice.

Iron Dome este cel mai cunoscut, fiind conceput pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune, de tipul celor lansate de Hamas și Hezbollah în ultimul an.

Când vine însă vorba de amenințări mai mari, Israelul are la dispoziție și alte instrumente.

"Praștia lui David" (David's Sling) este folosită pentru interceptarea rachetelor cu rază medie și lungă, inclusiv balistice și de croazieră.

Pentru rachetele balistice cu rază lungă de acțiune, a căror traiectorie iese în afara atmosferei terestre, Israelul dispune de interceptoarele Arrow 2 și Arrow 3.

Ambele au fost utilizate pentru a doborî rachete balistice lansate de rebelii houthi din Yemen.

Israelul a folosit toate elementele apărării sale antiaeriene în timpul atacului iranian din luna aprilie, iar David's Sling și Arrow 2 și 3 au jucat, de asemenea, un rol esențial în confruntarea din această seară cu rachetele iraniene.

Săptămâna trecută, Israelul a confirmat că SUA i-au promis un nou pachet masiv de asistență militară, inclusiv 5,2 miliarde de dolari pentru apărarea antiaeriană.

SUA au ajutat Israelul să distrugă rachetele lansate de Iran

Pentagonul a comunicat că două distrugătoare ale marinei americane au lansat în această seară aproximativ o duzină de interceptoare împotriva rachetelor iraniene îndreptate spre Israel.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, a declarat reporterilor că nu au fost folosite alte mijloace militare americane pentru a doborî rachetele, care au fost lansate, toate, din interiorul teritoriului iranian.

La Teheran, președintele iranian Masoud Pezeshkian a salutat atacul cu rachete împotriva Israelului, calificându-l drept un „răspuns decisiv” la ceea ce el a numit „agresiunea israeliană”.

„În conformitate cu drepturile legitime și cu scopul de a [stabili] pacea și securitatea în Iran și în regiune, a fost dat un răspuns decisiv agresiunii regimului sionist”, a postat Pezeshkian pe rețeaua X.

„Spuneți-i lui (Benjamin) Netanyahu că Iranul nu este stat beligerant, însă se opune ferm oricărei amenințări. Acesta este doar o parte a puterii noastre. Nu intrați într-un conflict cu Iranul”, a avertizat el.

Șeful Statului Major al IDF: „Israelul va răspunde atacului iranian”

Șeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că Israelul va răspunde la atacul iranian.

„Ne-am dovedit capacitatea de a împiedica inamicul, combinând un comportament civil exemplar și un sistem de apărare antiaeriană foarte puternic”, a spus Halevu în urma unei evaluări efectuate marți seară.

„Vom alege când să impunem prețul (pentru atac) și ne vom dovedi capacitățile ofensive precise și surprinzătoare, în conformitate cu indicațiile eșalonului politic”, a conchis acest comandant militar.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close