Antena 3 CNN Externe „Trump își dorește generali precum avea Hitler”. Dezvăluiri surprinzătoare făcute de fostul său șef de cabinet

„Trump își dorește generali precum avea Hitler”. Dezvăluiri surprinzătoare făcute de fostul său șef de cabinet

John Kelly il priveste pe Trump in timp ce acesta vorbeste
Kelly a fost șeful de cabinet al lui Donald Trump între 2017 și 2019. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    23 Oct 2024   •   14:46

John Kelly, general american în rezervă ca a îndeplinit funcția de șef de cabinet pentru Donald Trump în perioada în care era președinte, a intrat în dezbaterea publică legată de prezidențialele americane într-un fel uimitor, spunând despre fostul său șef că „se potrivește definiției generale a fascistului” și că „își dorește generali precum avea Hitler”, relatează CNN.

Fostul oficial a făcut comentariile ca parte a unei serii de interviuri publicate marți. Ele vin cu două săptămâni înainte de alegerile americane și sunt cele mai noi într-o serie lungă de avertismente de la mai mulți foști oficiali din administrația Trump, care spun cum vede candidatul republican președinția și cum se va comporta în cazul în care va fi reales pentru al doilea mandat neconsecutiv.

Pe lângă comentariile despre fascism, Kelly, care i-a fost lui Trump șef de cabinet între 2017 și 2019, a mai declarat pentru NYT și că fostul președinte „în mod clar preferă o abordare de tip dictatorial la guvernare”.

El a confirmat pentru The Atlantic, că Trump și-a dorit să aibă personal militar care să-i arate același fel de loialitate precum o arătau generalii naziști lui Adolf Hitler în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Vă referiți la generalii lui Bismarck? (Otto von Bismarck, primul cancelar al Germaniei și unul dintre personajele emblematice în Unificarea Germană din 1871 - n. red.)”, spune Kelly că l-a întrebat pe Trump când acestia i-a vorbit de „loialitatea generalilor germani”.

„Bine, oricum știam că nu știe cine a fost Bismarck sau despre Războiul Franco-Prusac (1870-71 – n. red.). L-am întrebat, «generalii kaiser-ului? (n. red. – Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei)? Doar nu vă referiți la generalii lui Hitler?». Și el a răspuns: «Da, da, generalii lui Hitler». I-am explicat, apoi, despre cum Rommel (Erwin Rommel, general al Wehrmacht-ului care a condus eforturile Germaniei Naziste în Africa – n. red.) s-a sinucis după ce a participat la un complot împotriva lui Hitler”, a descris Kelly o conversație pe care a avut-o cu Trump.

Campania fostului președinte a negat imediat că discuția ar fi avut loc – „Este absolut fals. Președintele Trump nu a spus niciodată asta”.

Democrații au folosit imediat, însă, declarațiile lui Kelly ca muniție electorală împotriva lui Trump. Tim Walz, candidatul democrat la vicepreședinție a declarat, la un miting din Wisconsin că relatările cu privire la această conversație „îmi dau o stare profundă de rău”.

„Oameni buni, situația e tot mai rea. Trump e din ce în ce mai nebun – un fost președinte al SUA și candidat pentru președinție spune că vrea generali precum avea Adolf Hitler”, a criticat Walz.

„Trump nu înțelege Constituția”

Comentariile lui Kelly vin pe ultima sută de metri a cursei prezidențiale americane și după ce Trump a făcut mai multe serii de comentarii care aduc aminte de retorica fasciștilor și naziștilor din anii ‘30 și din Al Doilea Război Mondial – el a vorbit de folosirea armatei SUA pentru a-și ataca rivalii politicii, pe care i-a numit „dușmanul din interior”, o formulare clasic fascistă și, în urmă cu mai mult timp, a spus că imigranții „otrăvesc sângele Americii”, o altă formulare similară celor făcute de naziști.

Și Kamala Harris a spus, în urmă cu mai multe zile, că se poate spune despre Trump că este „fascist”.

Rugat să definească fascismul și să spună de ce crede că această etichetă i se potrivește lui Trump, Kelly a spus:

„Ei bine, când ne uităm la definiția fascismului, avem – o ideologie politică de extremă dreapta, autoritară, ultra-naționalistă, caracterizată de existența unui lider dictatorial, autocrație centralizată, militarism, suprimarea forțată a opoziției și credința într-o ierarhie socială naturală.

Din experiența mea, toate acestea sunt lucruri în care el crede și crede că ar funcționa mai bine pentru America. Cu siguranță, fostul președinte este în zona extremei drepte, este cu siguranță un autoritar și admiră dictatori, a spus asta chiar el. Astfel că intră cu siguranță în definiția fascistului”.

Kelly a mai declarat pentru NYT că Trump „nu a acceptat niciodată ideea că nu era cel mai puternic om din lume – și prin putere, vreau să zic capacitatea de a face orice dorește, oricând dorește. Cred că i-ar fi plăcut să fie ca în afaceri – să le spună oamenilor ce să facă și ei să o facă, și să nu stea să se gândească prea mult dacă e legal sau nu”.

El a mai spus și că Trump nu înțelege Constituția și nici valorile pe care a fost construită țara. El nu înțelegea nici de ce oficialii din guvern erau loiali Constituției și nu lui personal.

Laudele lui Trump pentru Hitler

Kelly spune și că Trump l-a lăudat pe Adolf Hitler în mai multe rânduri.

„A spus asta de mai multe ori - «Știți ce, Hitler a făcut și niște lucruri bune»”, a spus Kelly, povestind despre presupusele conversații cu Donald Trump.

Și alte persoane din jurul fostului președinte au comentat, în trecut, cu privire la fascinația lui Trump pentru dictatorul nazist și metodele sale.

„Am nevoie de același fel de generali pe care îi avea Hitler. Oameni care erau loiali complet, care respectă ordinele”, spunea Trump în timpul unei conversații private la Casa Albă, conform The Atlantic.

Jeffrey Goldberd, redactorul șef al The Atlantic a declarat că admirația fostului președinte pentru Hitler este, probabil, „cel mai șocant lucru” din dezvăluirile făcute de Kelly și de alți membri ai administrației Trump.

„Aduceți-vă aminte cât de frustrat era Donald Trump în timpul președinției sale cu privire la generali - «generalii mei», cum le spunea el, pentru că refuzau să asculte fără să gândească și să respecte orice ordin primit de la el”, a mai spus Goldberg.

×
Parteneri
x close