Antena 3 CNN Externe Kamala Harris consideră că Donald Trump poate fi numit „fascist”: „Da, putem să spunem asta”

Kamala Harris consideră că Donald Trump poate fi numit „fascist”: „Da, putem să spunem asta”

Kamala Harris
Kamala Harris a fost de acord într-un interviu radio că Donald Trump este fascist. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    16 Oct 2024   •   18:08

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, candidata democraților pentru președinția Statelor Unite, a fost de acord cu calificarea că Donald Trump, contracandidatul ei republican, este „fascist”, relatează The Guardian.

Harris a dat acest răspuns într-un interviu cu Charlamagne Tha God, un influent realizator de emisiuni radio, al cărui public este format în cea mai mare parte din persoane de culoare – opt milioane de ascultători lunar.

Discuția a avut loc în orașul Detroit, din statul Michigan, unul dintre cele șapte state cruciale care vor decide cine va fi viitorul locatar de la Casa Albă. Vicepreședinta americană a vorbit pentru prima oară direct despre problema fascismului din Partidul Republican, în condițiile în care Trump și mișcarea sa continuă să se radicalizeze și să aibă un discurs tot mai extremist.

Harris a vorbit, inițial, cu ceva mai multă reticență, spunând că americanii „au două opțiuni cu două viziuni foarte diferite pentru viitorul țării noastre”, înainte de a da o nouă definiție vagă propriei viziuni.

Charlemagne a stârnit-o, apoi, să meargă mai departe spunându-i „Cealaltă viziune este despre fascism. De ce nu putem s-o zicem direct?”.

Harris a răspuns imediat – „Da, putem să spunem asta”.

Este pentru prima oară când Kamala Harris folosește un cuvânt atât de dur pentru a-l descrie pe contracandidatul său și planurile sale de guvernare, deși el a fost des folosit de alți observatori, în condițiile în care din 2016 și până acum, Trump a continuat să se radicalizeze și să vireze spre dreapta extremă cu declarații și discursuri tot mai extremiste.

Comentariile lui Harris au mers mai departe chiar și decât atacul precedent la adresa fostului președinte, când l-a numit „instabil” și „periculos”, după ce acesta a spus că adversarii săi democrați sunt „dușmanul din interior” și că imigranții „au gene proaste”, retorică folosită de fasciști și naziști în anii ’30.

Trump a mai vorbit și despre faptul că ar vrea să folosească armata împotriva adversarilor politici, pe care i-a acuzat că „vor haosîn ziua alegerilor.

În cea mai nouă carte a jurnalistului Bob Wooward, fostul șef militar al armatei SUA, generalul Mark Milley, l-a numit pe trump un „fascist absolut” și „fascist până în măduva oaselor”.

Răspunsul campaniei Trump a venit pe Twitter, acuzând-o pe Harris că a „instigat” tentativele de asasinat împotriva fostului președinte:

„Acesta este tipul de retorică dezgustătoare care a dus la două tentative de asasinat împotriva președintelui Trump”.

×
Parteneri
x close