Donald Trump câștigă și statul cheie Arizona
10 NoiAcest LIVE TEXT a fost închis.
Amploarea victoriei lui Donald Trump a fost confirmată sâmbătă prin câştigarea statului Arizona, oferindu-i miliardarului republican o victorie clară în state-cheie.
După patru zile de numărare a voturilor, CNN şi NBC l-au declarat pe Donald Trump câştigător în Arizona, un stat tradiţional republican din sud-vestul ţării, care i-a revenit la limită lui Joe Biden în 2020. El câştigase deja celelalte şase state-cheie: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan şi Nevada. Deşi nu au schimbat rezultatul alegerilor, cele 11 voturi electorale câştigate în ultimul stat în joc au furnizat o dovadă suplimentară a victoriei clare a lui Donald Trump asupra Kamalei Harris.
Donald Trump este acum sigur că va câştiga votul popular împotriva democratului. El va fi astfel primul preşedinte republican din ultimii 20 de ani care reuşeşte această performanţă, dovedind că s-au înşelat sondajele de opinie care preziceau contrariul. Şi se va putea baza pe Senat, pe care republicanii l-au luat înapoi de la democraţi, şi, eventual, pe Camera Reprezentanţilor, unde partidul său este pe cale să îşi păstreze majoritatea.
Predarea cheilor de la Casa Albă republicanului va fi o mare umilinţă pentru preşedintele Joe Biden, acuzat de tabăra sa că a facilitat această revenire senzaţională din orgoliu. După săptămâni de campanie lipsită de strălucire, Biden s-a retras din cursă în iulie, împovărat de vârsta sa (81 de ani), în favoarea vicepreşedintelui său.
„Femeia de gheață” a fost numită de Donald Trump șefă peste Casa Albă
08 NoiPreședintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat prima numire în viitoarea sa administrație, după câștigarea alegerilor. Managerul său de campanie, Susan Summerall Wiles, va fi șefa administrației de la Casa Albă (chief of staff), potrivit BBC. Trump a spus într-o declarație că Wiles „pur și simplu m-a ajutat să obțin una dintre cele mai mari victorii politice din istoria Americii”.
Șeful administrației este cel mai înalt reprezentant politic de la Casa Albă. Poziția este recunoscută ca fiind una de mare putere și influență, datorită contactului zilnic cu președintele Statelor Unite și controlului Biroului Executiv al Președintelui Statelor Unite.
Citește și Cine e Susie Wiels
Victoria categorică a lui Trump are încă o confirmare. Fostul preşedinte a câştigat şi în Nevada
08 NoiDonald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale şi în statul Nevada, al şaselea dintre cele şapte state-cheie ale acestui scrutin prezidenţial, unde se considera că votul va fi foarte strâns, potrivit proiecţiilor CNN. Democraţii câştigaseră în acest stat toate alegerile prezidenţiale din 2008 încoace, dar Donald Trump a reuşit „să întoarcă” votul în favoarea lui şi încă destul de clar.
Potrivit CNN, Donald Trump este învingătorul clar în Nevada, câştigând încă şase voturi electorale şi ridicându-şi totalul de voturi din Colegiul Electoral la 301, faţă de 226 pentru Kamala Harris.
Există acum un singur stat-cheie care nu şi-a anunţat câştigătorul. Este vorba de Arizona, unde Donald Trump are un avans de 155.216 voturi, iar vineri mai rămăseseră de numărat aproximativ un sfert din buletinele de vot.
În ultimele zece alegeri prezidenţiale, locuitorii statului Nevada şi-au acordat aproape întotdeauna votul învingătorului final, alternând între perioadele republicane (Ronald Reagan, George H. Bush, George W. Bush) şi perioadele democrate (Bill Clinton, Barack Obama). În 2016, însă, au rupt această tradiţie de a „prezice” învingătorul, alegând-o pe învinsă, pe Hillary Clinton. Tendinţa democrată a fost confirmată patru ani mai târziu, când Joe Biden a câştigat cu mai mult de două puncte procentuale, în ciuda unei renumărări a voturilor care a durat foarte mult.
Donald Trump a reuşit să câştige până acum şase dintre cele şapte state unde bătălia electorală avea rezultat incert, ceea ce reprezintă un scor mai bun decât orice previziuni.
Joe Biden, primul discurs după victoria lui Trump: „I-am promis un transfer pașnic de putere”
07 NoiPreședintele Joe Biden a vorbit joi seară de la Casa Albă, după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA. „Nu-ți poți iubi țara doar atunci când câștigi”, a spus Biden.
„Timp de peste 200 de ani, în America s-a desfășurat cel mai mare experiment de autoadministrare din istoria lumii. Nu este o hiperbolă, e un fapt. Poporul a votat și și-a ales liderii în mod pașnic. Într-o democrație, întotdeauna are câștig de cauză voința poporului.
Ieri am vorbit cu președintele ales Trump ca să îl felicit pentru victorie și l-am asigurat că voi îndruma întreaga mea administrație să colaboreze cu echipa sa pentru a asigura un transfer de putere pașnic și ordonat. Asta este ceea ce merită poporul american.
Am vorbit ieri și cu doamna vicepreședinte Harris, care a fost un bun partener în serviciul publicului, conducând o campanie în care a dat dovadă de caracter, de verticalitate, lucruri pe care le respectăm. A contribuit din toată inima, cu toate eforturile și ea și echipa ei trebuie să fie mândrii de ceea ce au obținut”, a spus Joe Biden.
Președintele SUA le-a spus americanilor că înțelege că vor exista păreri împărțite cu privire la rezultatul alegerilor de ieri, dar este important să „accepte alegerea pe care a făcut-o țara”.
„Știu că pentru unii oameni este un moment de victorie, pentru a spune ceva evident. Pentru alții, este un moment de pierdere. Campaniile sunt competiții de viziuni. Țara alege una sau alta, noi acceptăm alegerea făcută de țară”, a declarat Biden.
Biden: „Nu-ți poți iubi țara doar atunci când câștigi”
„Nu-ți poți iubi țara doar atunci când câștigi”, a adăugat el. „Nu-ți poți iubi aproapele doar atunci când ești de acord. Ceea ce cred că puteți face indiferent pentru cine ați votat este să vă vedeți unii pe alții nu ca adversari, ci ca parteneri americani.”
Președintele Joe Biden a încercat joi să atenueze sentimentul de înfrângere pe care îl resimt susținătorii Kamalei Harris.
„Eșecurile sunt inevitabile, dar să renunți este un greu de uitat”, a spus președintele în primele sale declarații publice de la declararea victoriei lui Trump.
„Cu toții suntem doborâți, dar caracterul nostru se măsoară, așa cum ar spune tatăl meu, în cât de repede ne ridicăm”, a spus el.
„Amintiți-vă”, a spus Biden, ”o înfrângere nu înseamnă că suntem învinși. Am pierdut această bătălie. America visurilor voastre vă cheamă să vă ridicați din nou”.
„Spiritul american rezistă”, a spus Biden.
Președintele Joe Biden a subliniat impactul administrației sale în timpul discursului său de joi de la Casa Albă.
„Mare parte din munca pe care am făcut-o este deja resimțită de poporul american”, a spus el. „Dar marea majoritate a acesteia nu va fi simțită - va fi simțită în următorii 10 ani”.
„Avem o legislație pe care am adoptat-o care abia acum își face efectul”, a spus Biden.
Președintele a declarat că, sub administrația sa, au fost realizate lucrări de infrastructură în valoare de peste un trilion de dolari, care vor schimba viața oamenilor din comunitățile rurale și din comunitățile care se află în „dificultate reală”.
Biden afirmă că alegerile din SUA sunt corecte
Președintele Joe Biden a subliniat „integritatea sistemului electoral american”.
„Este onest, corect și transparent - și putem avea încredere în el, indiferent dacă câștigăm sau pierdem”, a declarat Biden.
Președintele ales Donald Trump a pus în discuție în mod repetat sistemul electoral american după pierderea alegerilor din 2020, răspândind afirmații false cu privire la frauda electorală și lansând o serie de contestații juridice în swing states. Iar în lunile dinaintea alegerilor prezidențiale din 2024, el a răspândit și mai multe suspiciuni cu privire la sistemul electoral, făcând afirmații nefondate potrivit cărora democrații ar fi fraudat alegerile, ceea ce a dus la amenințări tot mai mari la adresa lucrătorilor electorali.
În discursul său, Biden a mulțumit lucrătorilor electorali care „și-au asumat riscuri” pentru a-și face „datoria de cetățeni”.
„Putem restabili respectul pentru toți lucrătorii noștri electorali care și-au rupt gâtul, și-au asumat riscuri la început. Ar trebui să le mulțumim, să le mulțumim pentru că au asigurat personal la secțiile de votare, au numărat voturile, au protejat integritatea alegerilor”, a spus Biden.
„Mulți dintre ei sunt voluntari care fac acest lucru pur și simplu din dragoste pentru țara lor și, așa cum au făcut ei, așa cum și-au făcut datoria de cetățeni, eu îmi voi face datoria de președinte”, a spus Biden, semnalând că își va îndeplini jurământul de a renunța la putere și de a întâmpina o nouă administrație.
CNN: Al doilea mandat al lui Trump nu va semăna deloc cu primul
07 NoiDonald Trump va reveni la Casa Albă, dar atât aliaţii, cât şi criticii săi spun că a doua sa preşedinţie nu va semăna deloc cu prima, scrie CNN.
În timp ce Partidul Republican îi aparţine în totalitate, iar figurile anti-Trump au fost alungate definitiv, Trump va intra în Biroul Oval atât cu experienţa de a mai fi făcut acest lucru, cât şi cu o mulţime de resentimente legate de modul în care consideră el că sistemul l-a dezamăgit.
Personalităţi care au sperat cândva să acţioneze ca forţe stabilizatoare - inclusiv o serie de şefi de cabinet, secretari ai apărării, un consilier pe probleme de securitate naţională, un consilier pe probleme de informaţii naţionale şi un procuror general - l-au abandonat pe Trump, lăsând în urmă o serie de incriminări cu privire la caracterul şi abilităţile sale, scrie CNN.
Aceştia au fost înlocuiţi de o cohortă de consilieri şi funcţionari neinteresaţi să îl ţină în frâu pe Trump. În loc să acţioneze ca nişte redute împotriva lui, cei care lucrează pentru Trump de această dată îi împărtăşesc opiniile şi sunt hotărâţi să susţină promisiunile extreme pe care le-a făcut în calitate de candidat, fără să se preocupe de norme, tradiţii sau legi pe care consilierii anteriori au încercat să le menţină, consideră CNN.
Xi l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita
07 NoiDictatorul chinez, Xi Jinping, l-a sunat, joi, pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump, pentru a-l felicita pentru victorie şi a pleda ca relaţia dintre ambele puteri să fie „stabilă, sănătoasă şi durabilă”, transmit EFE şi Xinhua, preluate de Agerpres.
„Xi Jinping a subliniat că istoria ne învaţă că China şi SUA vor beneficia de pe urma cooperării şi vor suferi ca urmare a confruntării. O relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă (...) întruneşte interesele reciproce ale ambelor ţări şi aşteptările comunităţii internaţionale”, a relatat agenţia oficială de presă Xinhua.
În timpul apelului telefonic, Xi a cerut ca ambele părţi să-şi „consolideze dialogul şi comunicarea şi să-şi gestioneze diferendele aşa cum se cuvine”.
„Sperăm că ambele părţi vor apăra principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării reciproc avantajoase”, a transmis dictatorul de la Beijing, care a mai vorbit și de „găsirea modului potrivit pentru ca China şi Statele Unite să se înţeleagă în această nouă eră”.
O relaţie bună între China şi SUA „va aduce beneficii atât ambelor ţări, cât şi lumii”, a mai spus Xi.
Xi Jinping și Donald Trump, în anul 2017. Foto: Getty Images
Xinhua a mai relatat că şi vicepreşedintele chinez, Han Zheng, l-a felicitat pe vicepreşedintele ales al Statelor Unite, J.D. Vance, fără a oferi alte detalii.
China şi Statele Unite, principalele economii ale lumii, menţin legături comerciale şi diplomatice extinse, iar regimul chinez încearcă să acrediteze ideea că susține importanţa unui dialog constructiv şi a evitării confruntărilor care să-i afecteze pe cetăţeni, deşi tensiunile dintre cele două puteri au fost constante ani la rând.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat sever în timpul primului mandat al lui Trump, între anii 2017-2021, pe fondul a numeroase diferende comerciale, diplomatice sau tehnologice. În 2018, după preluarea mandatului, Trump a impus mai multe runde de tarife asupra produselor chineze în valoare de aproximativ 370 de miliarde de dolari anual, aproximativ trei sferturi din exporturile gigantului asiatic, la care Beijingul a răspuns cu represalii asupra exporturilor americane.
În actuala campanie, republicanul a declarat că va aplica cote de până la 60% mărfurilor chinezeşti care intră în SUA, ceea ce anunţă mai multe tensiuni comerciale între cele două mari economii ale lumii. Dacă va fi implementată, această propunere ar putea aduce afacerilor chineze pierderi de 500 de miliarde de dolari, a calculat PineBridge Investments, citată de AFP. De asemenea, ar ridica sever prețurile produselor chinezești din SUA, mai ales în cazul celor care nu pot fi produse intern.
Kamala Harris a susținut primul discurs după înfrângerea în fața lui Trump
07 NoiVicepreședinta Kamala Harris a susținut, miercuri seară, primul său discurs după înfrângerea în fața lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă, în fața Universității Howard, unde s-au adunat susținătorii săi.
„Vreau să încep prin a spune că și eu vă iubesc. Vin cu inima plină în fața voastră, sunt recunoscătoare pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, plină de dragoste pentru țara noastră și plină de hotărâre.
Rezultatul acestor alegeri nu este cel pe care ni l-am dorit, nu este cel pentru care am luptat, nu este cel pentru care am votat. Vă rog să mă ascultați, însă. Lumina aceasta care reflectă promisiunea Americii va străluci mereu atâta timp cât nu cedăm, atâta timp cât continuăm să luptăm. Ea va continua să strălucească.
Iubitului meu Douglas și familiei noastre vreau să le spun că îi iubesc foarte mult. Domnului președinte Biden și doamnei Biden vreau să le mulțumesc pentru sprijinul lor. Domnului guvernator Walz și soției sale vreau să le spun că știu că vor continua să ne slujească poporul. Și vreau să transmit un mesaj pentru echipa mea extraordinară și pentru voluntarii care au făcut atât de multe eforturi, pentru cei care au mers la secțiile de vot, pentru cei care au lucrat în sistemul electoral vreau să le mulțumesc.
Sunt foarte mândră de cursa pe care am făcut-o și de felul în care am lucrat. În cele 107 ale campaniei am vrut să construim comunități, am vrut să reunim oamenii din toate straturile societății, oameni care sunt uniți de dragostea pentru țară și de entuziasmul pentru viitorul ei.
Foto: Getty Images
Am făcut asta știind că avem cu toții mult mai multe elemente în comun decât elemente care ne dezbină. Știu că aveți cu toții tot felul de emoții diferite, dar trebuie să acceptăm rezultatele acestor alegeri. Mai devreme l-am sunat pe președintele desemnat Trump și l-am felicitat pentru victoria sa și i-am spus că îi vom ajuta echipa să facă o tranziție pașnică a puterii”, a spus Kamala Harris.
Kamala Harris a declarat că va rămâne fermă în angajamentul său de a lupta „pentru libertate, pentru oportunități, pentru corectitudine și demnitatea tuturor oamenilor”.
„Deși recunosc aceste alegeri, nu recunosc lupta care a alimentat această campanie”, a spus Harris mulțimii.
Ea a adăugat: „Nu voi renunța niciodată la lupta pentru un viitor în care americanii își pot urma visele, ambițiile și aspirațiile, în care femeile din America au libertatea de a lua decizii cu privire la propriul corp și nu în care guvernul le spune ce să facă. Nu vom renunța niciodată la lupta pentru a ne proteja școlile și străzile de violența armată.”
Vicepreședintele Kamala Harris a încercat să își consoleze susținătorii - în special pe cei tineri.
„Pentru tinerii care ne privesc”, a spus Harris, „este în regulă să vă simțiți triști și dezamăgiți, dar vă rog să știți că totul va fi bine”. Ea a continuat: „Aș spune adesea că, atunci când luptăm, câștigăm, dar iată cum stă treaba: uneori lupta durează ceva timp. Asta nu înseamnă că nu vom câștiga”.
„Cel mai important lucru este să nu renunți niciodată. Nu renunțați niciodată. Nu încetați niciodată să încercați să faceți lumea un loc mai bun. Aveți putere”, a spus ea.
Harris a declarat că dorește ca susținătorii ei să trateze pe toată lumea cu amabilitate și respect, în timp ce continuă să lupte pentru „drepturile și libertățile fundamentale care trebuie respectate și susținute”.
„Vom continua să ducem această luptă în cabina de vot, în instanțe și în spațiul public. Și o vom duce, de asemenea, în moduri mai liniștite - în modul în care ne trăim viețile, tratându-ne unii pe alții cu bunătate și respect; privind în fața unui străin și văzând un vecin; folosindu-ne întotdeauna puterea de a ridica oamenii, de a lupta pentru demnitatea pe care o merită toți oamenii”, a spus ea.
„Lupta pentru libertatea noastră va necesita o muncă grea. Dar, așa cum spun mereu: Ne place munca grea”, a adăugat ea. „Munca grea este o muncă bună. Munca grea poate fi o muncă plăcută. Iar lupta pentru țara noastră merită întotdeauna. Merită întotdeauna”.
„Nu este momentul să ne dăm bătuți. Acesta este momentul să ne suflecăm mânecile. Este momentul să ne organizăm, să ne mobilizăm și să rămânem angajați de dragul libertății și justiției și al viitorului pe care știm cu toții că îl putem construi împreună”, a spus ea.
Vicepreședintele Kamala Harris a implorat publicul adunat la Universitatea Howard să „umple cerul” cu stele dacă America se îndreaptă spre o perioadă întunecată.
Parafrazând un vechi „adagiu”, Harris a spus audienței: „doar atunci când este suficient de întuneric poți vedea stelele”
„Știu că mulți oameni simt că intrăm într-o perioadă întunecată. Dar, pentru binele nostru al tuturor, sper că nu este cazul. Dar uite cum stă treaba, America, dacă este așa, hai să umplem cerul cu lumina unui miliard de stele strălucitoare. Lumina optimismului, a credinței, a adevărului și a devotamentului. Și fie ca această lucrare să ne ghideze chiar și în fața eșecurilor spre promisiunea extraordinară a Statelor Unite ale Americii”, a adăugat Harris.
Directorii executivi ai giganților tehnologici l-au felicitat pe Trump pentru „victoria decisivă”
06 NoiDirectorii executivi ai Meta, Apple, Google și ai altor giganți din domeniul tehnologiei l-au felicitat miercuri pe președintele ales Donald Trump și și-au exprimat dorința de a colabora cu viitoarea sa administrație, notează CNN.
- Directorul general al Apple, Tim Cook, a transmis într-o postare pe X: „Felicitări președintelui Trump pentru victorie! Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dvs. și cu administrația dvs. pentru a ne asigura că Statele Unite continuă să conducă și să fie alimentate de ingeniozitate, inovare și creativitate."
- CEO-ul Google, Sundar Pichai, l-a felicitat pe Trump pentru „victoria sa decisivă”, într-o postare X. „Ne aflăm într-o epocă de aur a inovației americane și ne angajăm să colaborăm cu administrația sa pentru a contribui la aducerea beneficiilor pentru toată lumea”.
- Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a scris pe platforma sa Threads și l-a felicitat pe președintele ales: „Avem mari oportunități în fața noastră ca țară. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră și cu administrația dumneavoastră”.
- CEO-ul Amazon Andy Jassy și fondatorul Jeff Bezos l-au felicitat, de asemenea, pe Trump miercuri, la o săptămână după ce Bezos, proprietarul The Washington Post, și-a apărat decizia de a retrage sprijinul ziarului său pentru vicepreședintele Kamala Harris, afirmând că a creat „percepția de părtinire”.
Directorii executivi ai Microsoft, Intel și OpenAI au împărtășit mesaje similare.
Schimbările aduse de administrația Trump ar putea avea un impact asupra lumii tehnologiei într-o varietate de moduri, de la capacitatea acestora de a angaja talente străine până la luptele antitrust pe care mulți giganți tehnologici le duc în prezent împotriva guvernului SUA.
Joe Biden l-a sunat pe Trump și l-a invitat la Casa Albă
06 NoiPreședintele Joe Biden l-a sunat pe președintele ales Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegeri și pentru a-l invita la Casa Albă pentru a discuta despre tranziție, potrivit AP.
Casa Albă a declarat că personalul va stabili o dată „în viitorul apropiat”. Biden intenționează să se adreseze națiunii joi cu privire la rezultatele alegerilor, care vor avea implicații puternice pentru moștenirea sa. De asemenea, Biden a vorbit cu vicepreședintele Harris pentru a o felicita pentru campania sa.
Trump a câștigat și în statul-cheie Michigan și și-a consolidat victoria
06 NoiFostul preşedinte american Donald Trump, declarat deja câştigător al alegerilor prezidenţiale americane, şi-a consolidat miercuri victoria câştigând statul-cheie Michigan, otrivit proiecţiilor Associated Press şi ale reţelelor NBC News şi Fox News - transmit AFP şi EFE.
Cu cei 15 delegaţi din statul Michigan, Trump are acum 292, depăşind cu mult pe cei 270 necesari pentru victorie, în timp ce candidata democrată, vicepreşedinta Kamala Harris, rămâne cu 224.
Michigan, fost bastion democrat, a fost câştigat de republican şi în 2016, dar recucerit de Joe Biden în 2020. Cu victoria sa din Michigan, după cele din Pennsylvania şi Wisconsin, Donald Trump a câştigat marele şlem în cele trei state-cheie din nordul ţării care, înainte de marţi seară, erau considerate mai degrabă favorabile candidatei democrate Kamala Harris, care a fost învinsă detaşat.
Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump și și-a recunoscut înfrângerea
06 NoiKamala Harris l-a sunat pe Donald Trump pentru a-i recunoaște victoria de la alegerile prezidențiale, a declarat un consilier important al lui Harris pentru NBC News.
Vicepreședintele a discutat despre importanța unui transfer pașnic al puterii și despre importanța de a fi un președinte pentru toți americanii, a declarat consilierul.
Ea și-a petrecut dimineața și după-amiaza lucrând la discursul de concesie, potrivit altor doi consilieri, pe care urmează să îl susțină la ora 21.00, ora Regatului Unit.
Unul dintre consilieri a declarat că echipa lui Harris a petrecut foarte puțin timp până astăzi lucrând la un discurs de concesie sau de victorie.
În schimb, au lucrat la un discurs care să transmită publicului să „aștepte” și să aibă răbdare, deoarece se aștepta ca rezultatul alegerilor să fie aflat mai târziu, ca în 2020.
Republicanii nu au mai câștigat votul popular de 20 de ani
06 NoiDonald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a câştigat nu doar majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa Albă, ci şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani, consemnează agenţia EFE. Conform numărătorii parțiale, Trump are cu 5 milioane de voturi mai mult decât Kamala Harris.
Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat, iar candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska. Conform proiecţiilor date de mass-media americane, Trump are deja asiguraţi cel puţin 277 de electori, peste pragul minim de 270.
Dar el a câştigat şi votul popular, obţinând conform rezultatelor preliminare peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane pentru democrata Kamala Harris. Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu circa 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când Trump a câştigat primul său mandat prezidenţial, el a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton.
"Succesul ne va uni, şi vom începe să punem Statele Unite pe primul loc. Nu vă voi dezamăgi", a spus Trump în primul său discurs după victorie, vorbind pe un ton conciliant şi îndemnând "să fie lăsate în urmă diviziunile din ultimii ani".
Kamala Harris nu a apărut în public de 24 de ore
06 NoiKamala Harris nu a făcut declarații încă, după ce s-a aflat că Trump este din nou președinte, și și-a anulat apariția așteptată în noaptea alegerilor la Universitatea Howard din Washington DC. Potrivit numărătorii voturilor de până acum, Kamala Harris pierde și votul popular, având 5 milioane de voturi mai puțin decât Donald Trump.
Surse CNN susțin că ea ar intenționa să îl sune pe Donald Trump, pentru a-i recunoaște victoria, și că ar urma să susțină un discurs în această noapte, la ora 1, ora României.
Donald Trump câștigă încă un stat cheie și obține victoria în alegeri
06 NoiPotrivit proiecților CNN, Donald Trump a câștigat și statul Wisconsin care are 10 electori. Astfel, candidatul republican ajunge la 277 de electori și își asigură un nou mandat la Casa Albă.
Liderii lumii se grăbesc să-l felicite pe Donald Trump
06 NoiVolodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei - "Apreciez angajamentul preşedintelui Trump faţă de abordarea 'pace prin putere' în afacerile globale. Acesta este tocmai principiul care poate practic să aducă mai aproape o pace justă în Ucraina", a scris Zelenski pe reţeaua X.
Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, Donald Tusk, premierul, şi Radoslaw Sikorski, ministrul de externe
"Felicitări, domnule preşedinte Donald Trump! Aţi reuşit!", a scris preşedintele polonez Andrzej Duda pe X., în timp ce premierul Donald Tusk a scris, tot pe X: "Felicitări lui Donald Trump pentru câştigarea alegerilor. Abia aştept să cooperăm pentru binele naţiunilor americană şi poloneză".
La rândul său, şeful diplomaţiei de la Varşovia, Radoslaw Sikorski, le-a declarat reporterilor că "poporul american a luat o decizie pe care o respectăm". "Sunt în contact permanent cu cei mai înalţi oficiali de securitate din tabăra lui Donald Trump. Europa trebuie să-şi asume urgent o responsabilitate mai mare pentru securitatea sa... Polonia va fi lider în creşterea rezilienţei Uniunii Europene", a adăugat ministrul de externe polonez.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului - "Felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie! Întoarcerea dumneavoastră istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America şi o reangajare puternică faţă de marea alianţă dintre Israel şi America. Este o victorie uriaşă! Pentru prietenie adevărată", a reacţionat Netanyahu pe X.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei - "Felicitări, preşedinte Donald Trump. Gata să lucrăm împreună, aşa cum am ştiut să o facem timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu ale mele. Cu respect şi ambiţie. Pentru mai multă pace şi prosperitate", a scris Macron pe reţeaua X.
Olaf Scholz, cancelarul german - "Felicitări @realDonaldTrump pentru alegerea dumneavoastră în calitate de preşedinte al SUA. Germania şi SUA au o istorie lungă şi de succes de a colabora pentru a promova prosperitatea şi libertatea de ambele maluri ale Atlanticului. Vom continua să facem acest lucru în beneficiul cetăţenilor noştri'', a scris politicianul social-democrat pe reţeaua de socializare X.
Keir Starmer, prim-ministrul britanic - "Felicitări, preşedinte ales Trump pentru victoria dumneavoastră electorală istorică. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră în anii care vin. Ca aliaţii cei mai apropiaţi, stăm umăr la umăr în apărarea valorilor noastre comune de libertate, democraţie şi iniţiativă".
Mark Rutte, secretar general al NATO - "Tocmai l-am felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa ca preşedinte al Statelor Unite. Conducerea sa va fi din nou cheia pentru a menţine puternică Alianţa noastră. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin putere prin NATO", a afirmat Rutte într-o postare pe X.
Giorgia Meloni, şefa guvernului italian - Într-o postare pe X, Meloni i-a transmis lui Trump "cele mai sincere felicitări" şi a afirmat că Italia şi Statele Unite au o "alianţă de nezdruncinat". "Este o legătură strategică, pe care sunt sigură că acum o vom consolida şi mai mult", a spus ea.
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei - Erdogan l-a felicitat pe platforma X pe "prietenul" Trump care a câştigat alegerile după "o mare luptă". Odată cu alegerea republicanului la Casa Albă, începe "o nouă eră". Erdogan şi-a exprimat speranţa că Trump "va întări relaţiile" dintre Turcia şi SUA şi "va pune capăt crizelor şi războaielor regionale şi globale".
Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele Egiptului - "Îi doresc mult succes (...) şi aştept cu nerăbdare să obţin împreună pacea, stabilitatea regională şi consolidarea parteneriatului strategic dintre Egipt şi Statele Unite şi popoarele prietene", a scris preşedintele al-Sissi pe contul său oficial de pe platforma de socializare X.
Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucic - "Împreună înfruntăm marile provocări care ne aşteaptă. Serbia se angajează să coopereze cu SUA pentru stabilitate, prosperitate şi pace", a scris Vucic pe platforma X.
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei - "Trump are o calitate folositoare pentru noi: ca om de afaceri până în măduva oaselor, lui îi displace profund să cheltuiască bani pe nişte oportunişti şi aliaţi paraziţi tâmpiţi, pe proiecte de caritate proaste şi pe organizaţii internaţionale lacome", a afirmat Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, pe contul său oficial de Telegram.
Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez - "Politica noastră faţă de Statele Unite este consecventă. Pledăm pentru gestionarea relaţiei noastre pe baza intereselor noastre comune şi a cooperării care aduce beneficii ambelor părţi", a declarat Mao, într-o conferinţă de presă. În ceea ce priveşte modul în care posibilele rezultate ar putea afecta relaţia dintre ambele puteri, Mao a evitat să vorbească direct despre acest subiect, limitându-se la a afirma că Beijingul se va adapta în funcţie de evoluţia situaţiei. "După rezultate, vom acţiona în consecinţă", a indicat ea.
Dick Schoof, prim-ministru olandez - "Felicitări lui @realDonaldTrump pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Statele Unite sunt un aliat important pentru Regatul Ţărilor de Jos, atât la nivel bilateral, cât şi în contexte internaţionale precum NATO. Aştept cu nerăbdare cooperarea noastră strânsă în legătură cu interesele comune ale SUA şi Olandei", a postat Schoof pe X.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei - "Felicitări lui @realDonaldTrump pentru victoria electorală. Statele Unite sunt un partener strategic important pentru Austria. Aşteptăm cu nerăbdare să ne extindem şi să ne consolidăm relaţiile transatlantice pentru a aborda cu succes provocările globale împreună"
Viktor Orban, premierul Ungariei - "Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări preşedintelui @realDonaldTrump pentru triumful său enorm. O victorie atât de necesară pentru lume!", a scris Orban pe reţeaua X.
Petr Fiala, prim-ministrul Republicii Cehe - "Felicitări lui Donald Trump pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Scopul nostru comun este să ne asigurăm că relaţiile dintre ţările noastre rămân la cel mai înalt nivel, în ciuda schimbărilor în administraţie, şi le dezvoltăm în continuare în beneficiul cetăţenilor noştri", a reacţionat Fiala pe X.
Ulf Kristersson, premierul Suediei - "Îl felicit pe Donald Trump pentru că a fost ales următorul preşedinte al Statelor Unite. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună şi să continuăm relaţiile excelente dintre SUA şi Suedia ca prieteni şi aliaţi"
Jonas Gahr Stoere, prim-ministrul Norvegiei - "Aş dori să-l felicit pe Donald Trump pentru victoria sa la alegerile prezidenţiale din SUA. Statele Unite sunt cel mai important aliat al Norvegiei şi cooperăm îndeaproape în multe domenii. Aştept cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră cu SUA sub conducerea domnului Trump".
Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei - "Felicitări lui Donald Trump pentru alegeri. Statele Unite sunt cel mai important aliat al nostru. Trebuie să menţinem cooperarea strânsă dintre Statele Unite şi Danemarca şi să continuăm să consolidăm legătura transatlantică care a rezistat de-a lungul generaţiilor".
Nayib Bukele, preşedintele El Salvador - "Felicitări preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, @realDonaldTrump. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă călăuzească", a postat Bukele pe X.
Emmanuel Macron îl felicită pe Donald Trump pentru victorie
06 NoiPreşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale de marţi.
„Felicitări preşedintelui Trump. Sunt pregătit să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu convingerile mele. Cu respect şi cu ambiţie. Pentru mai multă pace şi mai multă prosperitate”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.
Félicitations Président Donald Trump. Prêt à travailler ensemble comme nous avons su le faire durant quatre années. Avec vos convictions et avec les miennes. Avec respect et ambition. Pour plus de paix et de prospérité.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 6, 2024
Discursul de victorie al lui Trump: „Am obţinut o victorie incredibilă”
06 Noi„Vreau să vă mulţumesc tuturor. Avem mii de prieteni care fac parte dintr-o mişcare incredibilă, cum nu s-a mai văzut niciodată. Cred că a fost cea mai mare mişcare politică a tuturor timpurilor în această ţară. Acum, importanţa ei va creşte la un nivel fără precedent. Vom ajuta ţara noastră să se vindece. Ţara noastră are nevoie de ajutor, trebuie să rezolvăm frontierele şi toate problemele pe care le avem. Nu degeaba am făcut istorie în țara asta, am depăşit obstacole cum nu credea nimeni că se poate și iată că s-a întâmplat, am obţinut o victorie incredibilă”, a declarat Trump.
Trump îşi repetă discursul
06 NoiFiul lui Donald Trump a publicat pe reţelele sociale o fotografie în care Donald Trump apare citind ceea ce pare să fie discursul de victorie.
— Eric Trump (@EricTrump) November 6, 2024
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Pennsylvania
06 NoiDonald Trump se apropie de 270 de voturi în Colegiul Electoral după o victorie în Pennsylvania, conform celei mai recente proiecţii CNN. Fostul preşedinte mai are nevoie de doar un stat din cele patru rămase.
Democraţii încă mai speră că pot câştiga „Zidul Albastru”
06 NoiDirectoarea de campanie a Kamalei Harris, Jen O'Malley Dillon, a recunoscut, marţi seară, că „cea mai clară cale” către câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA trece prin Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan, după ce Trump a fost declarat câştigător în Georgia şi Carolina de Nord.
„Este o cursă extrem de strânsă”, a scris Jen O'Malley Dillon, care nu a menţionat Georgia sau Carolina de Nord, subliniind că trebuie să aştepte să afle mai multe despre Arizona şi Nevada, unde secţiile de votare s-au închis.
Rămân, deci, cele trei state din „zidul albastru”, culoarea Partidului Democrat, şi anume Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania, state situate în nord-estul ţării şi în regiunea Marilor Lacuri.
„Întotdeauna am ştiut că drumul nostru cel mai clar către cei 270 de electori trece prin statele din „zidul albastru”.
„Suntem mulţumiţi de ceea ce vedem acolo'', a spus ea. „Ştim că această cursă nu se va clarifica decât dimineaţa devreme”, miercuri, a adăugat ea.
Separat, Universitatea Howard, pe care Kamala Harris a absolvit-o în 1986, aştepta, marţi, cu optimism ca cea mai prestigioasă absolventă a sa, vicepreşedinta SUA, să ajungă la Casa Albă şi să evite, astfel, revenirea la putere a fostului preşedinte republican, Donald Trump (2017-2021). Campusul a devenit epicentrul din Washington din care mişcarea democrată urmăreşte evoluţia zilei electorale.
Încadrată de steaguri naţionale imense, din piaţeta universităţii sunt transmise în direct rezultatele şi tot aici se află studenţi, actuali sau deja absolvenţi, pentru a o susţine pe Harris. „Sunt multe în joc, dar sunt 100% încrezător”, explică pentru EFE Deon Auzenne, doctorand în psihologie clinică în vârstă de 28 de ani.
Totuşi, optimismul s-a temperat de faptul că primele rezultate par a fi în favoarea lui Trump.
Faptul că disputa electorală a fost atât de strânsă şi rezultatul este imprevizibil o întristează pe Rodgers. „Sunt dezamăgită că atât de mulţi oameni nu îşi dau seama ce ar însemna un al doilea mandat (pentru Trump) în defavoarea acestei ţări. Mă întristează că oamenii nu fac legătura între cuvintele şi caracterul, comportamentul, convingerile, minciunile lui, dar, până la urmă, cred în bunătatea poporului american, aşa că am speranţă”, spune ea.
Pentru Universitatea Howard însăşi, candidatura lui Harris reprezintă „o oportunitate istorică” pentru democraţia ţării de a „recunoaşte conducerea pe care femeile de culoare au manifestat-o întotdeauna, dar care a fost prea des ignorată”. Iar alegerea locului ca punct central al serii electorale nu a fost întâmplătoare.
Nu numai pentru că Harris este absolventă a acestei universităţi. Howard este cunoscută ca fiind una dintre universităţile istorice negre din SUA, înfiinţată în epoca segregării rasiale, iar astăzi o absolvă cel mai mare număr de afro-americani din întreaga ţară.
„Harris a învăţat aici ce înseamnă să fii hotărât, ce înseamnă să ai un caracter extraordinar şi, cel mai important, ce înseamnă să ai tipul de leadership prin care poţi obţine rezultate. Există întotdeauna teama că o administraţie Trump va avea succes la aceste alegeri, dar frica nu ne poate controla vieţile", subliniază Myles Hollingsworth, în vârstă de 20 de ani, care a votat pentru prima dată în 2024.
În opinia tinerilor care aşteaptă în incinta universităţii rezultatul alegerilor, sunt în joc drepturile reproductive, beneficiile pentru minorităţi sau sentimentul, potrivit studentului la jurnalism Taylor Pennant, că se poate „simţi mai multă speranţă în ţară”.
De aceea, oamenii nu pierd din ochi ecranele pe care este transmisă în direct numărătoarea voturilor, primită cu huiduieli când Trump câştigă un stat şi cu aplauze furtunoase când un stat este câştigat de candidata democrată.
Toate acestea pe fondul unor măsuri de securitate draconice, intrările fiind blocate, iar participanţii fiind supuşi unor controale similare cu cele de pe un aeroport.
Kamala Harris nu va susține un discurs azi
06 NoiVicepreședintele Kamala Harris se va adresa susținătorilor ei miercuri, a declarat Cedric Richmond,
„Mai avem voturi de numărat”, a spus el. Anunțul vine după ce CNN a anunțat proiecția că fostul președinte Donald Trump va câștiga Carolina de Nord și Georgia.
Susținătorii Kamalei Harris încep se plece.
Donald Trump câştigă al doilea stat-cheie. Scad şansele Kamalei Harris
06 NoiStatul Georgia a fost câştigat de Donald Trump, al doilea stat crucial pe care fostul preşedinte reuşeşte să-l câştige. Candidatul republican se apropie tot mai mult de o victorie în Colegiul Electoral. Încă cinci state competitive rămân în joc, însă lucrurile nu arată prea bine pentru Kamala Harris.
Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă Hawaii şi Virginia
06 NoiVicepreşedinta Kamala Harris va câştiga două state tradiţional democrate, Hawaii şi Virginia, conform celei mai noi proiecţii a CNN.
Donald Trump, primit cu urale şi scandări după anunţul victoriei în Carolina de Nord
06 NoiMulţimea adunată la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump a izbucnit în urale şi scandări „USA” după anunţul victoriei republicanului în statul crucial Carolina de Nord.
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă primul stat-cheie
06 NoiCarolina de Nord, unul dintre cele şapte state-cheie în alegerile din 2024, a fost câştigat de Donald Trump, care se apropie tot mai mult de un al doilea mandat neconsecutiv la Casa Albă.
Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă California
06 NoiFortăreaţa democrată California va fi câştigată din nou de democraţi, conform celei mai noi proiecţii CNN. Kamala Harris va obţine cele 54 de voturi în Colegiul Electoral ale Californiei.
NYT: Trump are şanse mari să câştige preşedinţia Statelor Unite
06 NoiLa mai multe ore după închiderea votării în majoritatea statelor, Donald Trump a devenit favorit să devină noul preşedinte al Statelor Unite, conform New York Times, care îi dă candidatului republican o şansă de 87% să câştige un al doilea mandat neconsecutiv.
În estimarea pe state, NYT dă statele Wisconsin şi Michigan ca mergând pe o tendinţă republicană, în timp ce Georgia şi Carolina de Nord sunt date ca „foarte probabil” să fie câştigate de Donald Trump. Pennsylvania rămâne competitivă.
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Iowa şi Kansas
06 NoiDonald Trump va câştiga statul Iowa, conform celei mai noi proiecţii CNN. Un fost stat competitiv, Iowa, a fost în centrul atenţiei recent după ce un reputat sondaj o dădea câştigătoare la o diferenţă de trei puncte pe Kamala Harris.
Donald Trump va câştiga şi statul tradiţional republican Kansas, conform proiecţiei.
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Ohio
06 NoiStatul Ohio, devenit recent stat roşu, va fi câştigat de Donald Trump, conform proiecţiei CNN. Ohio a fost considerat competitiv până recent - până în 2020, statul a votat mereu cu câştigătorul alegerilor prezidenţiale.
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă statul Mississippi
06 NoiDonald Trump va câştiga statul sudic Mississippi, una dintre fortăreţele republicane din Sudul SUA, conform celei mai noi proiecţii a CNN.
Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă Colorado
06 NoiKamala Harris va câştiga Colorado, unul dintre statele sigure pentru democraţi, conform celei mai recente proiecţii CNN.
Proiecţii CNN: Donald Trump câştigă Utah şi Montana
06 NoiDonald Trump va câştiga cele două fortăreţe republicane din sud-vest şi nord-ves, Montana şi Utah, conform celei mai noi proiecţii CNN.
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Louisiana
06 NoiDonald Trump va câştiga statul Louisiana, o veche „fortăreaţă” republicană, arată cea mai nouă proiecţie CNN.
New York Times: Cursa înclină, pentru prima dată în această seară, spre Donald Trump
06 NoiPentru prima dată în această seară, cursa înclină spre Donald Trump, scrie NYT. Acesta este favorit, în acest moment să câștige Georgia și Carolina de Nord. Dacă va câștiga aceste state, Kamala Harris va trebui, probabil, să câștige în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – o posibilitate reală, dar totuși o sarcină dificilă.
Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă New York
06 NoiCea mai nouă proiecţie a CNN arată că vicepreşedinta Kamala Harris va câştiga în New York, un stat tradiţional democrat.
Proiecţie CNN: Kamala Harris câştigă Illinois şi Rhode Island, două bastioane democrate
06 NoiKamala Harris va câştiga statele Illinois şi Rhode Island, două vechi „fortăreţe” democrate
Proiecţie CNN: Kamala Harris va câştiga statul Delaware
06 NoiConform celei mai noi proiecţii CNN, Kamala Harris va câştiga Delaware, statul de reşedinţă al preşedintelui Joe Biden şi un stat tradiţional democrat.
Votanţii din Florida au respins cele două referendumuri organizate în stat simultan cu alegerile prezidenţiale
06 NoiUna dintre consultări era pentru o iniţiativă prin care se dorea extinderea dreptului la avort şi eliminarea interdicţiei faţă de avortul după şase luni de sarcină. Guvernatorul republican Ron DeSantis şi alţi lideri republicani au făcut campanie împotriva referendumului.
Al doilea referendum a fost pe tema legalizării consumului recreaţional de marijuana pentru adulţi de 21 de ani şi peste.
Republicanii pierd fotoliul de guvernator în Carolina de Nord
06 NoiDemocratul Josh Stein a câştigat cursa pentru postul de guvernator al statului Carolina de Nord, învingându-l pe republicanul Mark Robinson.
Stein conducea în sondaje chiar şi înainte ca un uriaş scandal să zguduire ireparabil campania lui Robinson. Republicanul a făcut mai multe postări revoltătoare pe un site pornografic, spunând că se consideră un „nazist de culoare”. Robinson a negat că a făcut aceste afirmaţii.
Proiecţii CNN - Donald Trump câştigă patru state tradiţional republicane
06 NoiCele mai noi proiecţii CNN arată că Donald Trump va câştiga Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wyoming şi Texas, patru state tradiţional republicane.
Alegeri fără surprize până în acest moment
06 NoiAlegerile americane nu au venit cu nicio surpriză până la acest moment, proiecţiile arătând că cei doi candidaţii câştigă statele considerate „sigure” pentru fiecare dintre ei. Donald Trump este deja creditat cu victorii în statele tradiţional republicane în timp ce Kamala Harris, câştigă, la rândul său, statele tradiţional democrate.
O luptă dură se duce încă în statele competitive, acolo unde, însă, tendinţe arată favorabil pentru Kamala Harris, cel puţin în statele din mid-vest care reprezintă cea mai uşoară cale a vicepreşedintei americane spre Casa Albă.
În Pennsylvania, Harris conduce cu 65,3% după numărarea a 15% din voturi, în timp ce în Michigan, vicepreşedinta americană are un avans consistent, conducând cu 55,2% după numărarea a 8% din voturi.
Situaţia este mai bună pentru Donald Trump în statele cruciale Georgia şi Carolina de Nord. Acolo, fostul preşedinte conduce cu 52,8%, respectiv 51,8%.
Donald Trump le-a transmis susţinătorilor că se aşteaptă la „o mare victorie”
06 NoiDonald Trump le-a transmis susţinătorilor săi, printr-un mesaj video, marţi noapte, că se aşteaptă la „o mare victorie” şi a invitat oamenii să-l însoţească pentru a afla rezultatele alegerilor.
Fostul preşedinte şi candidat republican a transmis mesajul pe reţeaua sa socială, Truth Social, fiind văzut într-un salon luxos. Aici este aşteptat să aibă loc unul dintre evenimentele programate în cursul nopţii de campania republicană, Trump urmând să fie însoţit de personalităţi precum Elon Musk. În cursul zilei de marţi, Trump şi-a exprimat optimismul în timpul votului la o secţie din Palm Beach, în Florida, unde îşi are reşedinţa.
„Ne descurcăm foarte bine în Georgia (stat-cheie - n.r.) şi peste tot”, a declarat Trump, însoţit de fosta primă doamnă Melania Trump, la centrul de votare din acest oraş, unde se află luxosul său complex Mar-a-Lago.
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă statul Arkansas
06 NoiStatul Arkansas, considerat sigur pentru republicani, va fi câştigat de Donald Trump, conform unei proiecţii a CNN.
Republicanul Rick Scott, reales senator din partea Floridei
06 NoiSenatorul republican Rick Scott a fost reales în Florida pentru un nou mandat, conform unei proiecţii AP, citate de Politico. El a învins-o pe contracandidata democrată, Debbie Mucarsel-Powell.
Scott este un fost guvernator al Floridei, stat pe care l-a condus timp de opt ani. Acest mandat este unul cheie pentru republicani care speră să obţină suficiente locuri în Senat pentru o nouă majoritate. Anterior, ei au reuşit să câştige şi mandatul de senator din partea Virginiei de Vest, guvernatorul Jim Justice urmând să-i succeadă lui Joe Manchin.
Primele voturi în statele cruciale Pennsylvania şi Michigan
06 NoiPrimele voturi în statele cruciale Pennsylvania şi Michigan.
Au apărut primele rezultate ale numărătorii şi în statele Pennsylvania şi Michigan, două dintre cele şapte state oscilante. În ambele conduce Kamala Harris.
În Pennsylvania: Kamala Harris 78,2% - Donald Trump 20,9% (4% din voturi numărate)
În Michigan: Kamala Harris 76,7% - Donald Trump 22,1% (2% din voturi numărate)
În plus, apar şi primele rezultate din Texas, un stat sigur pentru Donald Trump. Kamala Harris conduce la o distanţă considerabilă pentru moment.
În Texas: Kamala Harris 51,7% - Donald Trump 46,8% (11% din voturi numărate)
Noi proiecţii pentru şase state şi capitala federală
06 NoiCNN a transmis noi proiecţii pentru mai multe state americane.
Astfel, Donald Trump câştigă Florida, Alabama, Tennessee, Oklahoma şi Missouri.
Kamala Harris e dată câştigătoare în Massachussetts, Maryland şi în capitala federală Washington DC.
Bernie Sanders câştigă un nou mandat de senator de Vermont
06 NoiSenatorul independent Bernie Sanders l-a învins pe republicanul Gerald Malloy şi va obţine un nou mandat în Senatul SUA. Deşi este independent, Sanders colaborează cu democraţii şi este un susţinător al administraţiei Biden-Harris.
Primele rezultate în Ohio
06 NoiKamala Harris conduce la o diferenţă considerabilă după numărarea primelor voturi în statul Ohio. Au fost numărate 15% din voturi până acum, iar Harris conduce cu 57,5%. Donald Trump are 41,8%, în timp ce libertarianul Chase Oliver a strâns 0,4%.
Ohio nu este considerat un stat competitiv, ci un stat sigur pentru Donald Trump. Anterior, însă, Ohio a fost unul dintre statele oscilante, iar până în 2020 a votat de fiecare dată cu candidatul câştigător al alegerilor prezidenţiale. În 2020, el a fost câştigat de Donald Trump, care a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden.
Democraţii pierd un loc în Senat în favoarea republicanilor
06 NoiRepublicanul Jim Justice a câştigat locul de senator deţinut, până acum, de democratul Joe Manchin în Virginia de Vest, scrie Politico. Era de aşteptat ca republicanii să câştige acest loc de senator, în condiţiile în care Virginia de Vest este un stat profund republican.
Joe Manchin, o voce disidentă în Partidul Democrat şi care punea deseori piedică administraţiilor democrate, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că nu va mai candida pentru un nou mandat în Virginia de Vest.
Jim Justice a fost, până acum, guvernatorul statului Virginia de Vest.
Primele rezultate în Carolina de Nord
06 NoiPrimele rezultate parţiale au fost publicate şi pentru statul Carolina de Nord, unul dintre statele cruciale în aceste alegeri.
Situaţia din Carolina de Nord la acest moment: Kamala Harris 68,8% - Donald Trump 30,0%. Până acum au fost numărate 2% din voturi, conform CNN.
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Virginia de Vest
06 NoiDonald Trump va câştiga Virginia de Vest, un stat considerat sigur pentru republicani, conform proiecţiei CNN.
Primele rezultate în Virginia şi New Hampshire
06 NoiPrimele voturi au fost numărate şi în Virginia, un stat considerat sigur pentru Kamala Harris.
Rezultatele iniţiale afrată un uşor avans pentru Trump, însă mai puţin de 1% din voturi au fost numărate.
Pentru moment, Trump are 58,5%, iar Harris are 40,5%.
În New Hampshire, un alt stat sigur pentru Harris, vicepreşedinta americană conduce cu 70,8%, urmată de Trump cu 29,2%.
Noi rezultate parţiale în Indiana, Kentucky şi Florida
06 NoiNoi rezultate parţiale au apărut din statele Indiana, Kentucky şi Florida, unde Donald Trump domină pentru început.
Indiana şi Kentucky apar deja în proiecţii pentru Donald Trump.
Florida: Donald Trump 51,3% - Kamala Harris 47,7% (35% din voturi numărate)
Indiana: Donald Trump 61,4% - Kamala Harris – 36,9% (15% din voturi numărate)
Kentucky: Donald Trump 72,1% - Kamala Harris 26.5% (11% din voturi numărate)
Proiecţie CNN: Donald Trump câştigă Kentucky. Kamala Harris câştigă Vermont
06 NoiPrimele state câştigate în această noapte sunt Kentucky, adjudecat pentru Donald Trump şi Vermont, care intră în suita de state a vicepreşedintei Kamala Harris, conform proiecţiilor CNN.
Noi rezultate în Indiana şi Kentucky
06 NoiNumărătoarea voturilor din Indiana (12,22% din voturi numărate) şi Kentucky (6,25% din voturi numărate) arată în felul următor:
Indiana: Donald Trump 60,59% - Kamala Harris 38,10%
Kentucky: Donald Trump 70,44% - Kamala Harris 28,48%
Ambele sunt considerate state sigure pentru candidatul republican.
Noi ameninţări cu bombă
06 NoiNoi ameninţări cu bombă la alegerile prezidenţiale americane – un oficial electoral din statul Arizona a informat că patru secţii de votare din acest stat au primit ameninţări „nefondate” cu bombă. Se crede că aceste ameninţări vin din Rusia.
Ameninţările au fost făcute în mai multe zone din comitatul Navajo, Arizona, iar oficialii spun că au motive să creadă că ameninţările vin din Rusia, conform secretarului de stat Adrian Fontes.
„Nu avem motive să credem că vreunul dintre votanţii noştri de la secţiile de votare sunt în vreun pericol”.
Arizona este unul dintre mai multe state – inclusiv Georgia, Michigan şi Wisconsin – toate cruciale, care s-au confruntat cu ameninţări cu bombă.
Un bărbat a fost pus sub acuzare după ce i-a ameninţat cu moartea pe Joe Biden şi pe Hillary Clinton
06 NoiProcurorii federali americani au pus sub acuzare un bărbat din Pennsylvania după ce acesta i-a ameninţat cu moartea pe preşedintele Joe Biden şi pe Hillary Clinton, scrie CNN.
Gregory Mitzel a publicat ameninţările la câteva ore după prima tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump.
Într-o postare pe Facebook, el a scris: „Hei, Hillary, ai ratat-o, următoarea vine pentru tine şi pentru Joe. Joe, tu şi cu Hillary o să muriţi. Voi pune ţinta pe voi. Mulţumesc”.
Într-o a doua postare, el a scris: „Următorul pas în acest proces este ca cineva să tragă un glonţ în capul lui Joe Biden”.
Procurorii mai spun şi că Mitzel a ameninţat să-l omoare pe adjunctul procurorului general care gestionează investigaţia asupra ameninţărilor cu moartea la adresa lui Biden.
Apar primele rezultate parţiale ale votului
06 NoiCNN a publicat primele rezultate parţiale în alegerile prezidenţiale americane - ele vin din statele Indiana şi Kentucky, ambele state sunt considerate „sigure” pentru Donald Trump. Conform acestora, Donald Trump are 70,2% în Indiana, în timp ce Kamala Harris are 28,3%. Precizăm din nou că aceste state sunt considerate „bastioane” republicane.
În Kentucky, Trump are 65,9%, iar Kamala Harris are 32,9%.
Zece secţii de vot din Georgia rămân deschise peste program
06 NoiPeste zece secţii de votare din Georgia vor rămâne deschise peste program, ca urmare a ameninţărilor cu bombă care au perturbat procesul de votare, conform secretarului de stat Brad Raffensperger.
„E vorba de în jur de zece, mai mult sau mai puţin. Se va prelungi cu 20-40 de minute. Majoritatea vor avea 30 de minute în plus, dar cred că una singură va avea o perioadă mai lungă, de 40 de minute”, a declarat Raffensperger, rferindu-se la secţiile de votare afectate şi care îşi vor extinde perioada de votare peste ora locală 19:00.
Raffensperger a mai spus că odată ce informaţia că ameninţările false au venit de la ruşi, „situaţia s-a calmat, oarecum”.
„Şi-au dat seama că nu vor reuşi azi în Georgia”, a declarat oficialul american.
Barack Obama le mulţumeşte pe Twitter oamenilor care publică fotografii care arată că au votat
06 NoiBarack Obama, fost preşedinte american din partea Partidului Democrat, a scris pe Twitter mai multe mesaje de mulţumire pentru americanii care l-au etichetat în postările lor cu poze care demonstrau că au votat în alegerile prezidenţiale din 2024.
That’s what it’s all about — thanks for voting! https://t.co/DeGdFChuRV
— Barack Obama (@BarackObama) November 5, 2024
Thank you for voting and choosing a better future for that little kiddo — and for all our kids. https://t.co/97G4zCUL6m
— Barack Obama (@BarackObama) November 5, 2024
Let's get it done! ?? https://t.co/AKFZpxlbrC
— Barack Obama (@BarackObama) November 5, 2024
Oficial: Amenințările cu bombă la secțiile de votare din Georgia erau în litere chirilice
06 NoiAmenințările cu bombă legate de Rusia la adresa secțiilor de votare din Georgia „au venit pe internet” și erau în litere chirilice, potrivit secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger.
Primele secţii de vot s-au închis
06 NoiSecţiile de vot din statele Kentucky şi Indiana, ambele state sigure pentru Donald Trump s-au închis. E de aşteptat ca primele rezultate din aceste state să apară curând.
Trump acuză „fraude uriaşe” în Pennsylvania, fără să ofere nicio dovadă
06 NoiDonald Trump a acuzat, marţi, citând „zvonuri” că votul din Philadelphia este viciat de „fraude masive”, fără a oferi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii.
„Există multe zvonuri privind fraude masive în Philadelphia", a scris candidatul republican la Casa Albă. Autorităţile din Pennsylvania, probabil cel mai disputat în alegerile prezidenţiale americane, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş.
Donald Trump a declarat, anterior, marţi, că ar fi dispus să recunoască înfrângerea în faţa Kamalei Harris dacă „alegerile sunt corecte”, ridicând, în acelaşi timp, spectrul unor posibile fraude electorale, după ce a votat în Florida. Este vorba de o tactică obişnuită pentru fostul preşedinte care face acuzaţii de acest fel des, fără să dea dovezi.
„Dacă pierd alegerile, iar alegerile sunt corecte, voi fi primul care le va recunoaşte. Până acum, cred că au fost corecte”, a spus candidatul republican la Casa Albă.
De-a lungul campaniei, republicanul, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020, a pus deja bazele unei noi contestări, acuzându-i pe democraţi că „trişează ca dracu'”.
Tabăra democrată spune că „se aşteaptă” ca republicanul să se declare câştigător prematur, aşa cum a făcut în 2020, în ciuda faptului că a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden.
O încercare a republicanilor de a anula voturi ale democraţilor în Georgia, blocată în instanţă
06 NoiUn judecător din SUA a respins, marţi, o încercare a republicanilor de a bloca şapte comitate din Georgia, unul dintre statele decisive în alegerile prezidenţiale, să accepte unele buletine de vot prin corespondenţă şi i-a mustrat pe avocaţii partidului pentru ceea ce el a numit discriminare împotriva adversarilor politici.
Comitetul Naţional Republican (RNC) a dat în judecată, duminică, cele şapte comitate la tribunalul federal din Savannah pentru că le-au permis alegătorilor să returneze buletinele de vot prin corespondenţă în weekend şi luni. Ei au spus că perioada de vot anticipat ar fi trebui să se încheie vineri şi au cerut instanţei să blocheze comitatele să accepte buletinele de vot.
Într-o audiere telefonică de marţi, judecătorul Stan Baker a declarat că aceste comitate vizate de republicani au înclinat toate spre democraţi la alegerile anterioare.
„Nu aş face decât să invalidez voturile din comitatele selectate pe care reclamanţii le-au ales doar pe baza preferinţelor politice din trecut ale cetăţenilor din acele comitate”, a spus Baker, numit de fostul preşedinte Donald Trump, care este din nou candidatul prezidenţial al partidului său.
Baker a afirmat că republicanii i-au cerut să „încline balanţa acestor alegeri discriminându-i pe cetăţenii care sunt mai puţin susceptibili să voteze pentru candidatul lor”.
„Georgia îşi face vocea auzită”, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Harris, Charles Lutvak, într-o postare pe Twitter. Reprezentanţii republicanilor nu au comentat, încă, decizia.
Republicanii din Georgia se declară „precaut optimişti”
06 NoiRepublicanii din statul crucial Georgia, câştigat de Biden în 2020, spun că sunt „precaut optimişti” cu privire la rezultatul alegerilor în acest stat.
„Sunt optimist precaut. Prezenţa la vot în zonele rurale este constantă”, a declarat Josh McKoon, şeful local al Partidului Republican.
Ambele campanii au cheltuit resurse, timp şi energie pentru a câştiga Georgia, un stat pe care Biden l-a câştigat la o diferenţă de aproximativ 12.000 de voturi şi care, până în 2020, era considerat un bastion republican.
Prezenţa la vot în mediul rural a fost neaşteptat de crescută în timpul perioadei de vot anticipat, din 15 octombrie şi până pe 1 noiembrie, alimentând, astfel, încrederea republicanilor că ar putea recâştiga statul.
Donald Trump se pregăteşte să facă declaraţii în această seară
06 NoiFostul președinte Donald Trump intenționează să se adreseze mai multor mii de susținători care se adună la Palm Beach Convention Center, la câțiva kilometri distanță de clubul său Mar-a-Lago, la un moment dat în această seară, au declarat pentru CNN surse familiare cu planurile sale, deși rămâne de văzut când - și dacă - se va întâmpla acest lucru.
Trump a declarat reporterilor mai devreme că nu era sigur de planurile sale și că nu a fost scris niciun discurs. Dar sursele spun că se așteaptă ca el să vorbească indiferent dacă un rezultat a fost determinat și pot pune rapid unul împreună.
Trump și-a exprimat în privat exasperarea față de ideea că nu va fi declarat un învingător în seara aceasta. Majoritatea consilierilor săi de campanie au avertizat că este puțin probabil să știe cine a câștigat în seara aceasta, deoarece voturile sunt încă numărate. Rămâne de văzut, chiar și pentru cei mai apropiați consilieri ai săi, dacă va declara victoria în timp ce voturile sunt încă numărate - așa cum a făcut în mod fals în 2020.
Asistenții vicepreședintei Kamala Harris se așteaptă și s-au pregătit pentru posibilitatea ca Donald Trump să încerce să declare prematur victoria.
Aceștia au dezvoltat opțiuni de răspuns, dar ceea ce vor face în cele din urmă va depinde de modul și momentul în care va acționa fostul președinte. Un lucru pe care doi consilieri ai lui Harris l-au declarat pentru CNN este că nu vor permite ca afirmațiile lui Trump să rămână fără răspuns. Campania intenționează să fie „foarte agresivă” în această privință, a declarat un consilier pentru CNN.
Harris este pregătită să vorbească în seara aceasta și, începând de ieri, se aștepta ca ea să facă unele remarci indiferent dacă rezultatul cursei era cunoscut sau nu. Dar asistenții au avertizat că aceste planuri s-ar putea schimba.
Elon Musk a votat în Texas
05 NoiMiliardarul Elon Musk, unul dintre susţinătorii cei mai înfocaţi ai fostului preşedinte Donald Trump a anunţat că a votat la alegerile prezidenţiale în statul Texas, unde are reşedinţia.
„Tocmai ce am votat în comitatul Cameron, Texas, casa Starbase”, a scris Musk pe Twitter.
Just voted in Cameron County, Texas, home of Starbase! pic.twitter.com/dE8oRGlI4p
— Elon Musk (@elonmusk) November 5, 2024
Ameninţările cu bombă duc la prelungirea perioadei de vot la mai multe secţii din Georgia
05 NoiComitatul Fulton din statul crucial Georgia a cerut unui tribunal să-i permită extinderea perioadei de votare la mai multe secţii din district, după ce mai multe ameninţări cu bombă au perturbat votarea, scrie CNN, citând un oficial din stat.
Acelaşi oficial a informat şi că două secţii din comitatul Cobb îşi vor prelungi perioada de vot până la ora locală 19:20. De asemenea, o altă secţie din Gwinnett îşi va prelungi perioada de votare până la ora locală 20:00.
Prelungirea perioadei de votare ar putea afecta durata numărătorii şi ar putea duce la o perioadă mai lungă de aşteptare pentru rezultate, deşi multe dintre secţii vor respecta, în continuare, ora obişnuită de închidere a secţiilor.
Mai multe ameninţări cu bombă, despre care oficialii de securitate americani spun că nu sunt credibile, au fost transmise la secţii de vot din zona oraşului Atlanta.
Oficiali din două state-cheie spun că rezultatele vor veni mai repede decât în 2020
05 NoiOficiali din Michigan şi Pennsylvania, două state competitive-cheie, spun că se aşteaptă că rezultatele alegerilor în aceste două state să vină mai repede decât în 2020.
Guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, a prezis că numărarea voturilor nu va dura „sub nicio formă” la fel de mult ca la ultimele alegeri, când numărătoarea şi anunţarea ultimelor rezultate s-a întins până în ziua de sâmbătă, la patru zile de la închiderea urnelor.
Shapiro a mai declarat că în 2024 au fost cu un milion mai puţine voturi prin corespondenţă. În noiembrie 2020, SUA încă se afla în mijlocul restricţiilor anti-Covid.
În acelaşi timp, secretara de stat din Michigan, Jocelyn Benson, a declarat că în statul ei se va înregistra, foate probabil un record de prezenţă la vot. Întrebată dacă există şanse ca rezultatul votului din stat să fie ştiut pe parcursul nopţii de marţi, ea a spus că asta depinde de cât de strânsă e cursa.
Oraşul Detroit, de exemplu, a transmis că va încheia procesul de numărare a voturilor până la miezul nopţii, marţi, ora locală, şi că oficialii din stat vor transmite informaţii începând cu ora locală 21:00.
„Putem să ne aşteptăm la rezultate mai rapide decât în 2020, atunci, noi am avut rezultatele la mijlocul zilei de miercuri”, a mai spus Benson.
La 110 ani, cea mai în vârstă supravieţuitoare a Masacrului din Tulsa a votat pentru Kamala Harris
05 NoiCea mai în vârstă supravieţuitoare a Masacrului de la Tulsa, un atac al suprematiştilor albi împotriva unor oameni de culoare din districtul Tulsa, din Oklahoma, a votat, marţi, pentru Kamala Harris.
În vârstă de 110 ani, Ford Fletcher a votat pentru Harris în statul Oklahoma.
„Mă simt bine că am votat. E important să votezi”, a declarat Fletcher, foarte probabil cea mai bătrână votantă din statul ei.
Ea a fost acompaniată de cei doi nepoţi ai săi, Howard şi Tracey Flemons, şi a votat la un centru de votare numit „Greenwood”, în onoarea cartierului de locuitori de culoare care a fost distrus în timpul masacrului din 1921.
Greenwood, cunoscut şi ca Black Wall Street, a fost locul unuia dintre cele mai sângeroase atacuri ale suprematiştilor albi împotriva populaţiei de culoare – în jur de 300 de oameni au fost ucişi, iar peste 1.000 de locuinţe, clădiri de companii, şcoli şi biserici au fost distruse de o gloată de suprematişti albi care au ars şi tâlhărit întregul cartier.
Lessie Benningfield Randle, cealaltă supravieţuitoare a masacrului, a declarat, săptămâna trecută, că a votat prin corespondenţă pentru Harris.
„Nu ştiu cât de mult mai am de trăit. Dar dacă ăsta e ultimul meu vot, atunci sunt recunoscătoare că e pentru Kamala Harris. Am cinci copii şi peste 20 de nepoţei. Vicepreşedinta Harris are şansa bună de a construi ţara pe care vreau ca ei să o moştenească”, a spus ea.
Astronauţii americani de pe ISS au votat
05 NoiPatru astronauți americani de pe Stația Spatială Internațională, ISS, au votat la alegerile prezidențiale din SUA în timp ce se aflau în spațiu, la 400 de kilometri distanță de Pământ.
O fotografie postată pe Instagram și difuzată de CNN îi arată pe Don Pettit, Nick Hague, Butch Wilmore şi Sunita Williams la bordul ISS.
William și Hague poartă șosete pe care scrie „Mândru că sunt american”. Ceilalți doi astronauți au șosete fără mesaj, dar în culorile drapelului american, roșu, albastru închis și alb. Astronauții fac parte din cele peste 1,2 milioane de persoane care au votat anticipat, fiind înregistrați în districtul Harris din Texas.
Vezi AICI cum arată cabina de vot improvizată de pe ISS.
În luna septembrie, Butch Wilmore a anunțat, într-o conferință desfășurată la bordul ISS, că și-a depus cererea pentru vot anticipat. El a spus că „este foarte important” ca astronauții americani de pe ISS să fie incluși în procesul electoral. „NASA face ca acest lucru să fie foarte ușor pentru noi”, a precizat Wilmore.
„Este o datorie pe care o avem, în calitate de cetățeni, și așteptăm să putem vota din spațiu, ceea ce este grozav”, a adăugat, cu aceeași ocazie, Sunita Williams.
15 state au mobilizat Garda Naţională
05 Noi15 state au mobilizat Garda Naţională pentru a oferi sprijin în orice eventualitate la secţiile de vot, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al organizaţiei, pentru CNN.
Conform purtătorului de cuvânt, militari au fost mobilizaţi în Alabama, Arizona, Delaware, Hawaii, Illinoi, Iowa, New Mexico, Carolina de Nord, Oregon, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Washington, Wisconsin şi Virginia de Vest.
Mai puţin de jumătate dintre militari oferă asistenţă în probleme legate de securitate cibernetice, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. Ceilalţi militari desfăşuraţi sunt angrenaţi în misiuni de sprijin locale.
În plus, Garda Naţională a mai transmis şi că în jur de 85 de membri ai săi sunt în aşteptare în statul Colorado, în capitala federală, în Florida şi în Nevada.
Ameninţări false cu bombă venite de pe domenii de e-mail ruseşti
05 NoiAmeninţări false cu bombă care păreau să provină, în multe cazuri, de pe domenii de e-mail ruseşti au vizat, marţi, secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI.
„Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent”, a transmis FBI, într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale agenţiei. „Cel puţin două secţii de votare vizate de ameninţările false cu bombă în statul Georgia, aflat în plină bătălie electorală, au fost evacuate pentru scurt timp, marţi.
Cele două locuri din comitatul Fulton au fost redeschise după aproximativ 30 de minute, au declarat oficialii, iar comitatul solicită un ordin judecătoresc pentru a prelungi programul de votare al locaţiei după ora limită 19:00 din acest stat. Secretarul de stat republican din Georgia, Brad Raffensperger, a dat vina pe intervenţia Rusiei pentru farsele cu bombe din ziua alegerilor. Ambasada Rusiei la Washington nu a dat vreo reacţie până acum.
FBI nu a dat detalii cu privire la statele care au primit ameninţările, deşi un oficial a declarat că numai Georgia a primit peste 20 de ameninţări, dintre care majoritatea au avut loc în comitatul Fulton. Un oficial de rang înalt din departamentul de stat din statul Georgia, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că farsele cu bombă din Georgia au fost trimise de la adrese de e-mail care au fost folosite de ruşi pentru a interfera cu alegerile anterioare din SUA.
Ameninţările au fost trimise către organizaţii de presă americane şi către cele două secţii de votare, a declarat oficialul. „Este foarte probabil să fie vorba de Rusia”, a declarat oficialul. Anterior, FBI a a emis un avertisment cu privire la videoclipuri care pretind în mod fals că provin de la oficiali federali de aplicare a legii. Ameninţările false cu bombă sunt cel mai recent exemplu de presupusă interferenţă rusească în alegerile din 2024.
Pe 1 noiembrie, oficiali ai serviciilor de informaţii americane au avertizat că actori ruşi au fabricat un videoclip care arată în mod fals că haitieni votează ilegal în Georgia. Oficialii serviciilor de informaţii au constatat, de asemenea, că ruşii au creat un alt videoclip fals în care o persoană asociată cu Harris era acuzată în mod fals că a acceptat mită de la un artist.
Agenţiile de informaţii americane au acuzat, de asemenea, Rusia de amestec în alegerile prezidenţiale anterioare din SUA, în special în cursa din 2016 pe care Trump a câştigat-o împotriva candidatei democrate Hillary Clinton.
Elon Musk va aştepta rezultatele alături de Trump, la Mar-a-Lago
05 NoiElon Musk, unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai lui Donald Trump va sta alături de fostul preşedinte de-a lungul zilei şi nopţii alegerilor prezidenţiale. Musk va ajunge, pe seară, la Mar-a-Lago, unde va aştepta rezultatul alegerilor alături de Trump.
Mai multe evenimente au fost planificate la Mar-a-Lago şi la clubul lui Trump din Palm Beach pentru susţinătorii fostului preşedinte, însă nu e încă clar dacă Trump şi Musk vor fi prezenţi la ele.
Un bărbat a fost arestat după ce a ameninţat că va comite un atentat în Michigan
05 NoiUn bărbat de 25 de ani a fost arestat în Michigan, marţi dimineaţă, după ce a ameninţat că va comite un atac violent dacă fostul preşedinte Donald Trump câştigă alegerile prezidenţiale.
Procurorii din statul american spun că Isaac Sissel a trimis un mesaj de ameninţare la Centrul de Operaţiuni Naţionale la FBI din Virginia de Vest.
„O să duc la sfârşit un atac împotriva gunoaielor creştine conservatoare în cazul în care Trump câştigă alegerile. Am furat un AR-15 (n. red. - puşcă automată de asalt) şi am o ţintă pe care refuz să o numesc pentru a putea continua să-mi realizez planurile”, a scris el în mesaj.
Sissel urmează să se prezinte deja în faţa unui tribunal, marţi după-amiază (ora locală)
Probleme tehnice la vot în statele cruciale Arizona şi Pennsylvania
05 NoiVotanţi din statele cruciale Arizona şi Pennsylvania s-au confruntat cu probleme tehnice la votare.
În comitatul Apache din Arizona, mai mulţi votanţi au fost întorşi de la secţiile de vot înainte să-şi exprime opţiunea din cauza unor aparate de vot defecte.
„E cea mai rea situaţie de până acum”, a declarat Katherine Belzowski, adjuncta procurorului general de la departamentul de justiţie Navajo.
Aparatele defecte nu printează corect voturile pe buletinul de vot, iar angajaţii de la secţii sunt obligaţi să folosească aparatele expres, acestea fiind foarte puţine la număr – doar una în fiecare secţie. În plus, aparatele sunt predispuse la îngheţ şi la defectări.
Nu este încă clar care este problema cu aparatele, însă oficialii spun că astfel de probleme nu sunt noi în comitatul Apache.
„Nu este prima oară când comitatul Apache a avut probleme la vot în ziua alegerilor, dar acum e mai rău ca niciodată”, a declarat Belzowski.
De asemenea, în statul Pennsylvania, la rândul său unul dintre statele esenţiale, aparatele de vot s-au defectat şi nu au putut fi citite voturile exprimate electronic, din cauzua unui cod de bare printat incorect.
Scott Hunt, preşedintele comisiei electorale din comitatul Cambria, acolo unde au avut loc defecţiunile, a declarat că a transmis companiei de imprimare din Pittsburgh să reprinteze buletinele de vot. Angajaţii de la secţiile de votare au călătorit peste 100 de kilometri pentru a aduce şi a distribui buletinele de vot noi.
Voturile care au fost deja exprimate şi care nu pot fi citite de aparate vor fi numărate manual, a declarat el. Problema nu a implicat şi voturile prin corespondenţă.
Un suspect înarmat cu un pistol de semnalizare și două recipiente cu benzină a fost arestat la Capitoliu
05 NoiUn bărbat înarmat cu un pistol de semnalizare și care mirosea puternic a combustibil auto a fost arestat, marți, la Centrul pentru vizitatori al Capitoliului, a anunțat poliția, conform CNN.
Potrivit sursei citate, pistolul a fost depistat în momentul în care individul efectua controlul de securitate.
De asemenea, bărbatul avea la el două recipiente, care miroseau a benzină când au fost deschise.
Suspectul a fost încătușat imediat. El le-a spus polițiștilor că vrea să ajungă în Congres.
„Ofițerii noștri tocmai au arestat un bărbat care a fost oprit în timpul procesului de control la Capitol Visitor Center. Bărbatul mirosea a combustibil, avea o lanternă și un pistol de semnalizare”, a confirmat Poliția Capitoliului.
Centrul pentru vizitatori al legislativului american va fi închis pe parcursul zilei, notează CNN.
Our officers just arrested a man who was stopped during our screening process at the Capitol Visitor Center (CVC). The man smelled like fuel, had a torch & a flare gun.
— The U.S. Capitol Police (@CapitolPolice) November 5, 2024
The CVC is closed for tours for the day, while we investigate. We will provide more information when we can. pic.twitter.com/J5geNud1h2
Trump: „Nu trebuie să le spun susținătorilor mei să nu recurgă la violență. Ei nu sunt oameni violenți”
05 NoiFostul președinte Donald Trump a declarat, marți, că nu crede că ar trebui să-i îndemne pe susținătorii săi să se abțină de la violențe în cazul în care republicanul pierde alegerile, notează CNN.
El a fost întrebat, marți, de jurnaliști dacă intenționează să le adreseze votanților un astfel de mesaj, într-o astfel de situație.
„Nu trebuie să le spun asta”, a răspuns Trump.
„Dar le-ați spune, totuși?”, a venit următoarea întrebare.
„Nu trebuie să le spun că nu ar trebui să fie violențe. Bineînțeles că nu vor fi violențe. Susținătorii mei nu sunt oameni violenți. Nu trebuie să le spun. Cu siguranță, eu nu vreau violență. Cu siguranță, nu trebuie să le spun. Sunt oameni grozavi. Sunt oameni care nu cred în violență. Spre deosebire de întrebarea ta. Tu crezi în violență”, a răspuns candidatul prezidențial.
CNN amintește că susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, în încercarea de a opri oficializarea rezultatelor alegerilor din 2020, după ce republicanul a pierdut alegerile și a refuzat să-și recunoască înfrângerea în fața lui Joe Biden.
Întrebat de CNN dacă își va proclama victoria în seara zilei de marți, după închiderea urnelor, indiferent de rezultate, Trump a refuzat să răspundă.
Trump: „Dacă pierd alegerile și scrutinul este corect, voi fi primul care o va recunoaște”
05 NoiCandidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a vorbit, marți, despre situația în care și-ar recunoaște înfrângerea în alegerile din 5 noiembrie.
"Dacă pierd alegerile și dacă alegerile sunt corecte, voi fi primul care o va recunoaşte. Până în prezent cred că sunt echitabile", a spus el.
Fostul președinte şi-a exprimat marți votul într-o circumscripţie electorală din Palm Beach, Florida, unde îşi are reşedinţa, şi a declarat că în "seara aceasta va fi o mare victorie", transmite Agerpres, citând agenția EFE.
El a mers la vot împreună cu soţia sa, Melania Trump, la scurt timp după ora locală 11:40.
"Ne descurcăm foarte bine în (statul-cheie) Georgia şi peste tot", a declarat el presei.
Campania lui Trump se așteaptă ca rezultatul scrutinului prezidențial să nu fie anunțat în noaptea alegerilor
05 NoiCampania lui Donald Trump recunoaște că rezultatul alegerilor din SUA nu va fi, cel mai probabil, anunțat în noaptea de după închiderea urnelor.
Cu toate acestea, staff-ul de campanie al republicanului se așteaptă ca rezultatele din anumite state-cheie să fie anunțat în orele de după scrutin, ceea ce va oferi o perspectivă asupra scorului final, notează CNN.
Însuși Trump a admis că va trebui să aștepte până la anunțarea rezultatului oficial.
"Aud aceleași lucruri pe care le auziți și voi. Aud de state în care conduc cu mult, dar nu vor avea (oficial, n.r.) un număr final pentru o lungă perioadă de timp", a spus el, după ce a votat la secția din West Palm Beac.
"În ceea ce privește declararea victoriei, nu știu ce se va întâmpla", a adăugat el.
Georgia: amenințările cu bombă la secțiile de votare provin din Rusia
05 NoiAmenințările cu bombă care au vizat două secții de vot din statul american Georgia provin din Rusia, declară secretarul acestui stat federal, Brad Raffensperger.
Două secții de votare din districtul Fulton au fost evacuate pentru scurt timp, marți dimineață, după ce au primit amenințări false cu bombă.
Amenințările au vizat în total cinci secții de votare, au precizat oficialii electorali.
Secretarul de stat Raffensperger a spus că, dintre cele cinci amenințări, două au venit din Rusia, dar nu a dat alte detalii.
"Se pare că (rușii) se pregătesc de răutăți și nu vor să avem alegeri corecte", le-a spus el jurnaliștilor, potrivit CNN.
Kamala Harris petrece noaptea alegerilor la o universitate din Washington, DC
05 NoiVicepreședinta Kamala Harris va ține așa numitul „watch party” („petrecerea” de veghe din noaptea alegerilor, n.r.) la Universitatea Howard din Washington, DC.
E vorba despre instituția pe care Harris a absolvit-o și pe care o consideră un punct de plecare în cariera sa politică.
Harris a despre acest subiect în cadrul emisiunii The Big Tigger Morning Show de la postul de radio V-103 din Atlanta.
„Prima funcție pentru care am candidat a fost cea de reprezentant al studenți 'boboci' la Universitatea Howard. Să mă întorc în această seară la Universitatea Howard (...) înseamnă să închid cercul", a spus ea.
Donald Trump a votat la secția din West Palm Beach: „Avem un avans important”
05 NoiDonald Trump a votat la secția din West Palm Beach, marți, înainte de prânz, după ora locală a statului Florida (înainte de ora 19 în România).
„Se pare că avem un avans important, pentru că votează mai mulți republicani, decât democrați. Sunt foarte încrezător. Am auzit că ne descurcăm foarte bine peste tot”, a declarat el.
Liderul republican a estimat că în 2024 a fost cea mai bună dintre cele trei campanii în care a participat în calitate de candidat prezidențial și a anticipat o victorie categorică.
„Rezultatul nu va fi nici măcar unul strâns. Dar va dura mult timp până ce va fi anunțat oficial”, a adăugat republicanul.
El a invocat apoi un interviu acordat youtuber-ului Joe Rogan și a reluat o temă electorală favorită a republicanilor - cea a imigrației ilegale - susținând că „nu le putem permite acestor infractori să hălăduiască prin țara noastră”.
FBI avertizează în legătură cu nouă noi videoclipuri false care circulă în numele său și vizează alegerile din SUA
05 NoiFBI avertizează că două noi videoclipuri false, care poartă numele și însemnele agenției, sunt utilizate în promovarea unor relatări false privind alegerile din SUA.
Într-o declarație difuzată marți, agenția a semnalat că are cunoștință de un videoclip ce pretinde a fi un "avertisment emis de FBI" și care îi îndeamnă pe americani să "voteze de la distanță", invocând o pretinsă teroristă de nivel ridicat la secțiile de votare.
Al doilea videoclip conține un comunicat de presă falsificat în numele FBI, care susține că "cinci închisori din Pennsylvania, Georgia și Arizona au falsificat votul deținuților și au colaborat cu un partid politic".
Ambele videoclipuri sunt false, a precizat agenția.
"Încercările de a înșela publicul cu conținuturi false despre evaluările amenințărilor și activitățile FBI vizează subminarea procesului democratic și erodarea încrederii în sistemul electoral din SUA", se spune în comunicatul instituției.
Rudy Giuliani și-a făcut apariția la secția de vot unde este așteptat Donald Trump
05 NoiRudy Giuliani, fostul avocat al lui Donald Trump, a sosit la secția de votare din West Palm Beach, Florida, acolo unde este așteptat să voteze și liderul republican.
Presa internațională notează că fostul primar al metropolei New York are un apartament în Florida.
Giuliani încă se confruntă cu repercusiuni în urma demersurilor de a anula rezultatele alegerilor din 2020 în favoarea lui Donald Trump și a fost obligat să plătească aproape 150 de milioane de dolari, după ce a fost găsit răspunzător de defăimare, ca urmare a faptului că a răspândit zvonuri false conform cărora doi lucrători electorali din Georgia ar fi comis fraude.
Recent, un judecător federal i-a ordonat lui Giuliani să le cedeze acestora apartamentul său din Manhattan și mai multe obiecte de lux.
Fostul primar a fost, de asemenea, pus sub acuzare în Georgia și Arizona pentru că a încercat să intervină în rezultatele alegerilor din 2020 consemnate în cele două state.
El a pledat nevinovat.
Un videoclip fals în care este invocată o fraudă în Arizona a fost propagat de o rețea rusă legată de o "fermă de trolli"
05 NoiUn videoclip care pretinde în mod fals existența unei fraude electorale în statul Arizona a fost realizat de actori de influență ruși și propagat mai întâi de o organizație legată de celebra "fabrică de troli" ce a vizat alegerile prezidențiale americane din 2016, relatează CNN.
"Actorii de influență ruși au fabricat și răspândit un videoclip recent care prezintă în mod fals un interviu cu o persoană ce sesizează o fraudă electorală în Arizona. Pretinsa fraudă implică crearea de buletine de vot false în străinătate și modificarea listelor electorale pentru a o favoriza pe vicepreședinta Kamala Harris", au atenționat FBI, Biroul directorului Serviciilor Naționale de Informații și Agenția pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii într-o declarație comună, cu câteva ore înainte de ziua alegerilor.
Videoclipul semnalat de CNN a fost creat și difuzat de Foundation to Battle Injustice, cunoscută sub numele de R-FBI. Grupul, care se prezintă drept "organizație pentru drepturile omului", a fost în centrul unei investigații CNN publicate săptămâna trecută despre eforturile Rusiei de a răspândi dezinformări în procesul electoral din SUA.
Videoclipul a fost distribuit pe X de către șefa R-FBI, Mira Terada, și pare să fi fost vizionat de cel puțin 236 000 de ori înainte de a fi eliminat de rețeaua socială.
În imagini, Terada intervievează un așa-numit denunțător care este descris ca fiind "un fost consilier" al secretarului de stat din Arizona, Adrian Fontes.
Persoana - a cărei față este blurată și a cărei voce pare a fi generată de Inteligența Artificială - susține că a fost comisă o fraudă electorală în Arizona.
Adrian Fontes a declarat că afirmațiile din "interviu" sunt false.
CNN a contactat R-FBI pentru comentarii.
Ancheta desfășurată de CNN împreună cu cercetătorii Media Forensics Hub de la Universitatea Clemson a constatat că R-FBI are legături cu o rețea rusă de dezinformare cunoscută sub numele de Storm-1516, ce vizează alegerile prezidențiale din 2024 din SUA.
Se prelungește timpul de vot în Pennsylvania, stat-cheie
05 NoiTimpul de vot a fost prelungit până la ora locală 22 în districtul Cambria din statul Pennsylvania, după ce o "defecțiune software" a blocat posibilitatea scanării buletinelor de vot, au anunțat marți oficialitățile.
"Consiliul electoral din Cambria a aflat în această dimineață că o defecțiune software în sistemul electronic de vot i-a împiedicat pe alegători să își scaneze buletinele.
Consiliul a depus o ordonanță judecătorească prin care se prelungește timpul de votare în district și a luat măsuri pentru ca specialiștii IT să fie chemați pentru a analiza problema.
Toate buletinele de vot completate vor fi acceptate, securizate și numărate de consiliul electoral", se spune într-o declarație a Biroului comisarilor comitatului.
Când se încheie votul în Statele Unite
05 NoiSecțiile de votare de pe teritoriul SUA se închid la ore diferite, în funcție de statul federal în care se află.
Însă până la ora 23:00 pe Coasta de Est (miercuri, ora 6 dimineața în România), toate statele își vor fi închis secțiile de votare, cu două excepții: Hawaii și Alaska.
Astfel, la ora 19, ora Coastei de Est (miercuri, ora 2 dimineața în România), urnele se vor închide în Georgia, Carolina de Sud, Vermont, Virginia, în anumite zone din Florida și în unele districte din Indiana și Kentucky.
Treizeci de minute mai târziu, la ora 19:30, se închid urnele în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest.
La ora 20:00, votul se încheie în Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Districtul Columbia, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Missouri, porțiuni din Michigan, Dakota de Nord, Dakota de Sud și Texas, precum și în restul statului Florida.
O oră mai târziu, procesul de vot este închis în Arkansas, precum și în Arizona, Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin, Wyoming, în restul Texasului și al statului Michigan, Dakota de Sud și Dakota de Nord.
La ora 22:00, se vor închide urnele în Montana, Nevada și Utah. La ora 23:00 (ora 6 a dimineții de miercuri, în România), se închid secțiile în California, Idaho, Oregon și Washington.
La miezul nopții, se vor închide secțiile de votare din Hawaii, iar la ora 1:00, ora Coastei de Est, se vor închide și secțiile de votare din Alaska.
Primele voturi în alegerile prezidențiale din SUA au fost numărate: egalitate perfectă între Harris și Trump
05 NoiPrimele voturi din cadrul scrutinului prezidențial și congresional din SUA au fost numărate.
Este vorba despre cele șase voturi din localitatea Dixville Notch, statul american New Hampshire.
Dixville Notch, situat în nord-estul Statelor Unite, este în mod tradițional deschizătorul alegerilor prezidențiale încă din anii '60 ai secolului trecut.
Aici trăiesc în prezent șase locuitori, dintre care patru sunt înregistrați ca votanți republicani, potrivit presei americane.
În acest context, rezultatul numărătorii este oarecum surprinzător: trei voturi au fost acordate lui Donald Trump, iar celelalte trei, Kamalei Harris, rezultând o egalitate perfectă.
Desigur, este improbabil că situația se va putea replica la nivelul alegerilor din întreaga țară, la care participarea totală estimată, inclusiv voturile anticipate și prin corespondență, se ridică la 150 de milioane de persoane.
JD Vance a votat în Cincinnati și se simte încrezător
05 NoiCandidatul republican la funcția de vicepreședinte al SUA, JD Vance, a votat marți la o secție din Cincinnati, statul american Ohio.
Senatorul părea bine dispus când a ajuns la biserica Sf. Anton de Padova, unde a fost însoțit de soția sa, Usha, și de copiii lor.
Vance, care a fost ales în Congres în 2022, învingându-l pe democratul Tim Ryan, a afirmat că se simte "încrezător" în legătură cu scrutinul de marți.
"M-am simțit încrezător cu privire la propria mea cursă electorală acum câțiva ani (...) Sper să meargă la fel de bine pentru președintele Trump și pentru mine, așa cum a mers pentru mine în trecut în Ohio", a declarat el.
El a mai precizat că intenționează să urmărească rezultatele alegerilor împreună cu Trump în Palm Beach, Florida.
"Camera de război" a lui Donald Trump, resuscitată la un hotel din Washington
05 NoiSteve Bannon, fostul strateg șef al Casei Albe în primele luni președinției lui Donald Trump, a dezvăluit că așa-numita "cameră de război" a liderului republican va fi reactivată în Washington, în această seară.
Locația în care se vor reuni membrii campaniei lui Trump va fi hotelul Willard din capitala americană, notează CNN.
Personaje-cheie ale campaniei republicane din 2020 s-au aflat aici în data de 6 ianuarie 2021, în timpul insurecției de la Capitoliu a adepților liderului republican.
"Camera de război" a avut acum patru ani obiective clare, pe care însă nu și le-a atins: să facă presiuni asupra fostului vicepreședinte Mike Pence, pentru ca acesta să blocheze validarea victoriei în alegeri a lui Joe Biden sau, în caz contrar, să amâne sesiunea comună a camerelor Congresului.
"Spre deosebire de 2020, de data aceasta vom asigura victoria lui Trump", a estimat Steve Bannon.
El a vorbit la un miting de luna trecută al candidatului republican, după ce a fost eliberat dintr-un arest federal din Connecticut.
Bannon a ajuns în arest după ce a sfidat o convocare în fața comisiei Congresului învestită să investigheze violențele din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.
Donald Trump votează în Florida, apoi se alătură petrecerii republicane din Palm Beach
05 NoiÎn ziua alegerilor prezidențiale, candidatul republican rămâne în Florida, unde va participa la o petrecere republicană în West Palm Beach.
Trump, apropiații săi, staff-ul de campanie și un număr estimat de 10.000 de susținători intenționează să urmărească alegerile în cadrul acestui eveniment, unde măsurile de securitate sunt numeroase.
Înainte de petrecerea din West Palm Beach, liderul republican urmează să voteze în persoană.
Joe Biden urmărește alegerile de la Casa Albă
05 NoiPreședintele Joe Biden și Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, vor urmări alegerile la Casa Albă, alături de colaboratori și de personalul de la sediul președinției americane, notează CNN.
Biden, care nu are programat niciun eveniment public pentru data alegerilor, urmează să primească actualizări regulate, pe măsură ce scrutinul se desfășoară în întreaga țară.
Președintele nu a fost foarte vizibil în public în ultimele zile și este de așteptat să facă același lucru și astăzi.
Chiar dacă în campania electorală rolul lui Biden nu a fost unul proeminent, președintele a continuat să avertizeze cu privire la riscurile pe care le-ar aduce o a doua președinție Trump.
Administrația democrată a depus eforturi pentru a proteja unele dintre realizările mandatului său în cazul în care liderul republican ar câștiga alegerile, potrivit CNN.
Ce arată sondajele în ziua votului din SUA
05 NoiHarris a avut un avans față de Trump în sondaje de când a intrat în cursă la sfârșitul lunii iulie și rămâne în frunte, dar la o distanță foarte mică de Trump.
- Kamala Harris - 48%
- Donald Trump - 47%
Harris a înregistrat o creștere în sondaje în primele săptămâni ale campaniei sale, construind un avans de aproape patru puncte procentuale spre sfârșitul lunii august. Însă, cu cât ne-am apropiat de momentul alegerilor, avansul a scăzut considerabil.
Cine câștigă în sondajele în cele 7 state cheie?
Momentan, avantajele în statele cheie sunt atât de mici încât este imposibil să știm cine are cu adevărat prima șansă.
Primul mesaj al Kamalei Harris după deschiderea urnelor
05 NoiKamala Harris a publicat prima sa postare pe X de la deschiderea urnelor în SUA.
„America, acesta este momentul să vă faceți vocile auzite”, spune actualul vicepreședinte.
Adversarul ei, Donald Trump, nu a mai postat nimic de la deschiderea urnelor, dar a spus pe platforma sa Truth Social în urmă cu aproximativ trei ore: „Este timpul să ieșiți la vot, astfel încât împreună, să putem face America măreață din nou!!”
Mesajul a fost postat la aproximativ o oră după ce ultimul său miting de campanie, în Michigan, s-a încheiat.
America, this is the moment to make your voices heard.
— Kamala Harris (@KamalaHarris) November 5, 2024
Go to https://t.co/VbrfuqVy9P to find everything you need to cast your ballot today. pic.twitter.com/EfEFcxNo0z
Președintele Serbiei susține că alegerea Kamalei Harris ar putea declanșa al Treilea Război Mondial
05 NoiPreşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat fără echivoc că preferă ca republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale care se desfăşoară marţi în SUA, deoarece consideră că un triumf al contracandidatei magnatului din New York, democrata Kamala Harris, ar putea duce la un război mondial.
"Se poate întâmpla ca aceste alegeri să aducă pacea, dar pot aduce şi continuarea războiului, care ne-ar putea îndrepta către al Treilea Război Mondial", a declarat Vucic luni noaptea la televiziunea sârbă Happy.
Primele centre de vot încep să se deschidă în SUA
05 NoiPrimele centre de vot din Statele Unite s-au deschis marţi, la ora locală 05:00 (10:00 GMT), pentru o zi electorală istorică în care ţara va alege între vicepreşedinta şi candidata democrată, Kamala Harris, şi fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump (2017-2021), informează EFE, potrivit Agerpres.
Primii care au putut merge la vot au fost locuitorii din Vermont (nord-est), unde centrele de vot se deschid între orele 05:00 ora locală (10:00 GMT) şi 10:00 (15:00 GMT).
La ora locală 6:00 a.m. (11:00 GMT), se vor deschide secţiile de votare din alte şase state (Connecticut, Kentucky, Maine, New Jersey, New York şi Virginia), urmate o jumătate de oră mai târziu de Ohio, Virginia de Vest şi Carolina de Nord, ultimul fiind considerat un stat decisiv în cursa pentru Casa Albă.
Orele de deschidere a centrelor de vot variază considerabil, deoarece cele 50 de state americane şi Districtul Columbia se întind pe şase fusuri orare diferite, iar fiecare stat are propria lege electorală cu ore specifice de deschidere şi închidere, aminteşte EFE.
În cursul dimineţii, la ora 12:00 GMT, votul va începe în majoritatea centrelor din Districtul Columbia şi în 17 state cu fusuri orare diferite: Alabama, Delaware, Florida, New Hampshire, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, Rhode Island, Carolina de Sud, Wyoming, Georgia, Pennsylvania şi Michigan, ultimele trei fiind state decisive.
O oră mai târziu, la 13:00 GMT, centrele se vor deschide în alte zece state cu fusuri orare diferite: Arizona, Iowa, Minnesota, Mississippi, Oklahoma, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Tennessee, Texas şi Wisconsin.
La 13:30 GMT, centrele de vot se vor deschide în Arkansas, iar la 14:00 GMT la fel se va întâmpla în alte şase state (Colorado, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico şi Utah).
Ultimele centre se vor deschide în California şi Idaho, la 15:00 GMT, urmate de Washington şi Alaska la 16:00 GMT şi în cele din urmă Hawaii la 17:00 GMT.
Pe lângă preşedinte, americanii îi vor alege marţi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din membrii Senatului.
Americanii vor vota totodată pentru câţiva guvernatori şi numeroşi primari, în scrutine legislative statale, şi vor decide asupra unor iniţiative cetăţeneşti, precum propuneri de protejare a avortului sau de înăsprire a restricţiilor asupra acestui drept în zece state.
Nikki Haley scrie într-un articol că Trump "nu-i perfect, dar e cea mai bună opţiune"
05 NoiRepublicana Nikki Haley, care l-a înfruntat pe Donald Trump la alegerile primare pentru desemnarea candidatului Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie din SUA, i-a întins luni mâna contracandidatului său, cu un articol semnat în The Wall Street Journal şi intitulat "Trump nu-i perfect, dar este cea mai bună opţiune", relatează EFE, citată de Agerpres.
Cu acest articol, Haley reduce astfel la tăcere vocile din presă care săptămâna trecută au evidenţiat absenţa fostei ambasadoare a SUA la ONU - după retragerea ei în martie - din campania electorală, din cauza presupusei sale antipatii faţă de Trump.
Nikki Haley - pe care Trump însuşi a numit-o ambasadoare a SUA la ONU, pentru ca ulterior buna relaţie dintre cei doi să se răcească - a subliniat în articol că uneori nu este de acord cu fostul preşedinte, dar pe de altă parte nu este de acord "aproape tot timpul" cu candidata democrată Kamala Harris.
Haley a subliniat că sub administraţia lui Joe Biden inflaţia a crescut vertiginos, lumea a devenit un loc mai periculos, haosul a apărut la graniţa cu Mexicul şi expansiunea Chinei nu a fost oprită, iar aceste tendinţe nu vor face decât să se înrăutăţească în eventualitatea unei administraţii Harris.
Fosta ambasadoare a SUA la ONU a insistat că în articolul său se adresează celor care sunt de acord cu politicile pe care Trump le-a aplicat în timpul mandatului său, "dar nu-i apreciază tonul şi nici nu-i acceptă excesele".
"Le spun: Trump nu este singurul în acest scrutin. Aceste alegeri nu sunt un referendum despre el, sunt o alegere între el şi Kamala Harris'', a subliniat politiciana republicană.
Haley a recunoscut că, într-un al doilea mandat, Trump va face lucruri care vor displăcea, dar a avertizat totodată că niciun politician nu este infailibil, însă "în ceea ce priveşte impozitele, cheltuielile, inflaţia, imigraţia, energie şi securitatea naţională, Trump este în mod clar cea mai bună opţiune''.
Drone și lunetiști la un centru electoral vital din Arizona
05 NoiDrone și lunetiști pregătiți să intervină, sârmă ghimpată, garduri de fier și detectoare de metale protejează Centrul de numărare a voturilor din comitatul Maricopa, în Arizona. Securitatea de aici e similară cu ce se poate vedea într-un aeroport sau chiar într-o închisoare, scrie BBC.
Și sunt planuri pentru a consolida și mai mult securitatea, cu drone, ofițeri călare și lunetiști pe acoperișuri, la nevoie.
Comitatul Maricopa a devenit centrul teoriilor conspirației electorale în timpul cursei prezidențiale din 2020, după ce Donald Trump a răspândit afirmații false de fraudă când a pierdut statul în fața lui Joe Biden cu mai puțin de 11.000 de voturi. Declarațiile lui au devenit virale, protestatari înarmați au ocupat clădirea în care se numărau buletinele de vot. Au urmat o serie de procese și audituri care să conteste rezultatele.
Urmările alegerilor au transformat modul în care oficialii de aici gestionează procedura de numărare a buletinelor de vot și au inaugurat astfel o nouă eră cu înaltă securitate.
„Tratăm asta ca pe un eveniment major, precum Super Bowl”, a declarat șeriful din comitatul Maricopa, Russ Skinner, pentru BBC. Comitatul, al patrulea ca populație din SUA și care găzduiește aproximativ 60% dintre alegătorii din Arizona, plănuiește alegerile de mai bine de un an, potrivit lui Skinner. Departamentul șerifului se ocupă de securitate la secțiile de votare și la centrul unde se numără buletinele de vot.
„Speranța noastră este că să nu se ajungă la asta”, a spus el când a fost întrebat despre măsurile de securitate consolidate, cum ar fi dronele și lunetiştii. „Dar vom fi pregătiți să asigurăm securitatea acelei clădiri și a angajaților care lucrează acolo”.
Continuarea aici
Trump susține că a concurat împotriva „unui sistem democrat rău”, nu a lui Harris
05 NoiDonald Trump a susținut în timpul mitingului său final de campanie că adevăratul său adversar la aceste alegeri nu a fost vicepreședintele Kamala Harris, ci „un sistem democrat rău”, scrie CNN.
„Vom învinge sistemul corupt de la Washington. Pentru că nu candidez împotriva lui Kamala, ci candidez împotriva unui sistem democrat rău. Aceștia sunt oameni răi”, a spus Trump în timpul mitingului său de la Grand Rapids, Michigan, care a început cu mult după miezul nopții.
„Mâine trebuie să ieși și să votezi”, a fost mesajul lui Trump pentru americani. „A fost o călătorie incredibilă. Să ne punem în situația de a câștiga, ceea ce putem face. mâine foarte ușor dacă ne prezentăm”, a adăugat el.
Dixville Notch a lansat alegerile americane. Votul a durat doar câteva minute
05 NoiȘase alegători din Dixville Notch, un cătun pierdut în pădurile din New Hampshire de la graniţa de nord-est a Statelor Unite cu Canada, au lansat simbolic alegerile prezidentiale, votând în cursul nopții de luni spre marți, perpetuând o tradiţie înfiinţată încă din 1960.
Într-o reflectare fidelă a sondajelor de opinie, cei şase electori din Dixville Notch, un cătun pierdut în pădurile din New Hampshire de la graniţa de nord-est a Statelor Unite cu Canada, nu au reuşit să departajeze candidaţii la alegerile prezidenţiale americane. Potrivit CNN, la vot au participat patru republicani şi doi alegători care nu şi-au declarat apartenenţa politică.
Serviciile de informații americane avertizează despre tacticile Rusiei: Fake news despre alegeri și violențe ca să sperie alegătorii
05 NoiCu câteva ore înainte ca milioane de americani să meargă la urne marți, serviciile de informații americane au transmis că Rusia răspândește știri false pentru a crea percepția că oficialii din statele cheie - cele șapte „swing states” care vor decide soarta alegerilor prezidențiale - se pregătesc să comită diverse acte de fraudă electorală.
Articole false postate și distribuite de factori de influență ruși susțin că oficialii americani din statele swing plănuiesc fraude cu buletine de vot, atacuri cibernetice împotriva infrastructurii electorale și să folosească „tactici” pentru a „submina încrederea publicului în corectitudinea alegerilor SUA și a alimenta diviziunile între americani”, se arată în comunicat.
Kamala Harris și Donald Trump, ultimele discursuri electorale în state cheie. Harris a vorbit în Pennsylvania, Trump în Michigan
05 NoiVicepreședintele Kamala Harris va petrece ziua alegerilor la Washington și va acorda interviuri radio, potrivit unui comunicat de presă al biroului său, scrie CNN.
Harris şi Trump și-au prezentat ultimele argumente în faţa alegătorilor la ultimele mitinguri.
Donald Trump a vorbit în Grand Rapids, Michigan, în timp ce Harris a urcat pe scenă în Philadelphia, Pennsylvania. Ambii au ales astfel, pentru ultimele discursuri, state care ar putea decide cine va deveni următorul preşedinte.
În Michigan, Trump și-a susținut ultimul discurs din această campanie. „Vreau să salut în mod special Grand Rapids, a fost un loc special, vă amintiți 2016?” a spus el mulțimii care îi scanda numele.Trump a avut penultima sa oprire de campanie în Pittsburgh, Pennsylvania.
Între timp, ultimul miting al Kamalei Harris a avut loc în Philadelphia, la evenimentul ei participând Katy Perry şi Lady Gaga.
La ultimul ei miting de campanie din Philadelphia, vicepreședintele Kamala Harris a declarat că echipa ei este „optimistă” și a îndemnat alegătorii să-și facă auzite vocile, spunând că Pennsylvania ar putea „decizi rezultatul” alegerilor. „Am început această campanie acum 107 zile”, a spus ea. „De la început, a noastră nu a fost o luptă împotriva a ceva, a fost o luptă pentru ceva. O luptă pentru un viitor cu libertate, cu oportunități și cu demnitate pentru toți americanii. În seara asta, terminăm așa cum am început – cu optimism, cu energie, cu bucurie, știind că noi, oamenii, avem puterea de a ne modela viitorul și că putem face față oricărei provocări cu care ne confruntăm atunci când o facem împreună”, a spus ea.
Și Oprah Winfrey a urcat luni seara pe scena din Philadelphia, la mitingul final al Kamalei Harris. Oprah a fost însoțită de 10 tineri – toți votanți pentru prima dată.
Victorie la tribunal pentru aliatul lui Trump: Musk poate să continue "loteria de un milion de dolari" în ziua alegerilor
05 NoiUn judecător din Pennsylvania a decis, luni, că Elon Musk este liber să continue cu premiile de un milion de dolari acordate zilnic, prin tragere la sorți, semnatarilor unei petiții în favoarea dreptului la posesie și port de armă, scrie CNN.
Această neobișnuită campanie, în care sunt eligibili alegători înregistrați din șapte state americane, cu condiția de a fi semnat petiția lui Musk, a fost inițiată de miliardar cu scopul de a-l ajuta în plan electoral pe Donald Trump.
Procurorul districtual din Philadelphia, Larry Krasner, a susținut că ceea ce face Musk este o loterie ilegală, care încalcă legea statului Pennsylvania și care trebuie să fie oprită imediat.
Judecătorul Angelo Foglietta, de la Philadelphia Court of Common Pleas, a respins însă argumentele procurorului districtual.
Astfel, Musk va putea să organizeze o ultimă tombolă marți, în ziua alegerilor, când campania sa de premiere va lua sfârșit, notează CNN.
În statul-cheie cu cei mai mulți electori, rezultatul votului se va afla după câteva zile
05 NoiSecretarul de stat din Pennsylvania, Al Schmidt, a reiterat, luni, că ar putea dura ceva timp până când toate voturile eligibile vor fi numărate în acest stat-cheie, care furnizează 19 electori candidatului care obține majoritatea sufragiilor.
Potrivit acestui oficial, autoritățile statale nu au avut niciodată la dispoziție rezultatele finale oficiale în noaptea alegerilor.
Procesul de numărare a buletinelor de vot prin corespondență în Pennsylvania este unul dintre motivele pentru care oficialii sunt reticenți atunci când sunt întrebați cât la sută dintre voturi se numără în ziua alegerilor.
"Aproape 2 milioane de buletine de vot prin corespondență au fost deja trimise", a declarat Al Schmidt.
El a amintit că districtele din Pennsylvania nu pot începe deschiderea buletinelor de vot prin corespondență până în ziua alegerilor, la ora 7:00 dimineața, după fusul orar al coastei de est a SUA.
Districtele vor începe să transmită rezultatele neoficiale după închiderea urnelor, în jurul orei locale 20:00, și vor continua să actualizeze aceste date pe parcursul nopții și al zilelor următoare, a explicat reprezentantul autorităților statale din Pennsylvania.
Schmidt s-a angajat, pe de altă parte, că "toți alegătorii înregistrați vor avea șansa de a-și face vocea auzită".
Americanii votează pe 5 noiembrie președintele, vicepreședintele și membrii Congresului SUA
04 NoiÎn alegerile care se desfășoară pe 5 noiembrie în SUA, cetățenii americani decid între Kamala Harris și Donald Trump, dar sunt chemați, totodată, să-i aleagă pe toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și pe 34 dintre cei 100 de membri ai Senatului american.
În actuala configurație a legislativului american, republicanii controlează Camera Reprezentanților, în timp ce democrații au o majoritate foarte redusă în Senat.
Dacă, după 5 noiembrie, Camera Reprezentanților va trece de sub controlul republican la cel democrat, iar Senatul, de la controlul democrat la cel republican, ar fi o premieră absolută în cei peste 230 de ani de alegeri legislative în SUA.
Premiera se referă la ipotetica inversare a controlului celor două camere în cadrul aceluiași scrutin.
În afara alegerilor naționale pentru președinte, vicepreședinte și Congresul federal, în 11 state se organizează alegeri pentru funcția de guvernator. Sunt, de asemenea, în joc aproape 6.000 de mandate în organismele legislative la nivel de stat.
JD Vance o atacă pe Harris cu "mandatul pentru vehiculele electrice"
04 NoiLa ultimul său eveniment în Michigan înainte de ziua alegerilor, candidatul republican la funcția de vicepreședinte, JD Vance, a susținut o nouă administrație Trump va proteja industria auto din acest stat american, în timp ce o administrație condusă de Kamala Harris ar distruge-o.
"Atunci când Kamala Harris vorbește despre mandatul privind vehiculele electrice, știți că asta înseamnă distrugerea a 117.000 de locuri de muncă ale lucrătorilor din industria auto din Michigan. Când îl atacă pe Donald Trump pentru că vrea să impună tarife pentru a proteja industria auto din Michigan, ea vă spune exact pentru cine va lupta. Ea va lupta pentru vehiculele electrice fabricate în China comunistă. Noi vom lupta pentru muncitorii auto din Michigan și pentru toate familiile din clasa de mijloc care depind de aceste locuri de muncă", a continuat Vance.
CNN a relatat anterior că numărul persoanelor angajate în producția de automobile în Michigan a crescut cu aproximativ 15% în timpul administrației Biden-Harris și se află în prezent la cel mai ridicat nivel din 2007. Totuși, numărul persoanelor angajate în producția de piese auto în acest stat american a scăzut cu aproximativ 6%, adaugă sursa citată.
Campania lui Harris a declarat că vicepreședinta democrată nu susține înlocuirea obligatorie a vehiculelor pe benzină și motorină cu vehicule electrice.
Harris, avantaj în fața lui Trump în ultimul sondaj național din SUA, cu câteva ore înainte de ziua alegerilor
04 NoiKamala Harris deține un ușor avans față de Donald Trump în ultimul sondaj național PBS News/NPR/Marist publicat luni, cu doar câteva ore înainte de ziua alegerilor prezidențiale și congresionale, notează The Guardian.
Sondajul o cotează pe Harris (51%) cu patru puncte procentuale înaintea lui Donald Trump (47%).
Avansul se situează peste marja de eroare de 3,5% a acestui studiu.
Puțin mai mult de jumătate dintre votanții care se declară independenți (neînregistrați ca republicani sau democrați) îl susțin pe Trump, acesta având pe categoria respectivă un avans de 5 puncte față de Harris.
Sondajul citat mai arată că diferența de gen s-a redus semnificativ în ultima lună de campanie. Avansul lui Trump față de Harris în rândul votanților de sex masculin a scăzut la doar 4 puncte, comparativ cu avantajul de 16 puncte consemnat în luna octombrie.
Pe de altă parte, 55% dintre femeile intervievate au declarat că o vor susține pe Harris, ceea ce înseamnă că avantajul acesteia în rândul votanților de sex feminin a scăzut de la 18 la 11 puncte procentuale în ultima lună.
FBI înființează un post de comandă în Washington, DC, pentru amenințările legate de alegerile din 5 noiembrie
04 NoiFBI a înființat un post de comandă în Washington, DC, pentru a monitoriza și a răspunde la amenințările legate de alegeri în perioada premergătoare și ulterioară scrutinului, transmite CNN.
Biroul funcționează non-stop cu personal ce provine din mai multe agenții americane.
"Scopul postului de comandă este de a asigura faptul că FBI este bine poziționat pentru a răspunde amenințărilor sau informațiilor care ar putea afecta securitatea noastră electorală", a declarat luni James Barnacle, director adjunct al Diviziei de Investigații Criminale a FBI.
El a fost întrebat dacă FBI va monitoriza discuțiile online pentru a detecta eventuale amenințări.
"Nu căutăm să îngrădim libertatea de exprimare. Nu dorim să monitorizăm social media. Cu toate acestea, căutăm să luăm măsuri atunci când informațiile relevă existența unei amenințări și indică o încălcare a legilor federale", a răspuns acest oficial.
El a confirmat că a existat o "ușoară creștere" a amenințărilor raportate la centru, în comparație cu alegerile trecute.
Printre amenințările aflate în vizorul FBI se numără cele la adresa lucrătorilor electorali, amenințările cibernetice și campaniile străine de influență, inclusiv din partea Rusiei, Chinei și Iranului.
Birourile FBI din întreaga țară își vor desfășura propriile posturi de comandă, care se vor coordona cu postul național din capitala americană.
Elon Musk fentează tribunalul în cazul "loteriei ilegale" cu premii de un milion de dolari pe zi în sprijinul lui Donald Trump
04 NoiMulti-miliardarul Elon Musk, proprietarul companiilor Tesla, X și SpaceX și cel mai bogat om din lume, a lipsit, pentru a doua oară la o audiere în fața unui tribunal din Pennsylvania, în legătură cu inițiativa sa prin care a acordat un milion de dolari pe zi semnatarilor unei petiții.
Inițiativa lui Musk, menită să vină electoral în sprijinul lui Donald Trump, îi invita pe alegătorii înregistrați din șapte state să semneze petiția cu privire la "susținerea libertății de exprimare și a dreptului de a deține și purta arme".
Premiul de un milion de dolari s-a acordat zilnic, prin tragere la sorți, unui semnatar al petiției.
Procurorul districtual din Pennsylvania a susținut este vorba despre o "loterie ilegală".
Musk nu a participat la prima audiere, fixată joia trecută. Luni, Chris Gober, avocatul miliardarului, le-a declarat jurnaliștilor că Musk "nu se va lăsa intimidat".
În instanță, Gober a susținut că persoanele care au primit premiul de un milion de dolari nu ar fi fost, de fapt, alese la întâmplare.
Este vorba de persoane cu potențialul de a activa ca "purtător de cuvânt" pentru comitetul de sprijin politic creat de Musk în vederea susținerii lui Donald Trump, și care au fost astfel recompensate financiar, a spus avocatul.
Peste 78 de milioane de americani au votat deja în SUA, dintr-un total estimat de 150 de milioane
04 NoiMai mult de 78 de milioane de persoane au votat deja, anticipat sau prin corespondență, înaintea zilei alegerilor prezidențiale și congresionale din SUA. Este mai mult de jumătate din totalul estimat la aproximativ 150 de milioane al participanților la aceste alegeri.
BBC semnalează câteva elemente specifice acestui scrutin.
- Republicanii par să îmbrățișeze în număr tot mai mare votul anticipat. Susținătorii Partidului Republican din SUA au ajuns să reprezinte 36,1% din cei care au votat anticipat la nivel național pe acest final de ciclu electoral, în crește față de 30,5% în 2020. Susținătorii democraților au dat, anul acesta, 38,9% dintre voturile anticipate, în scădere comparativ cu 44,8% în 2020.
- Femeile se prezintă la vot în număr mare. În șase state care raportează date privind genul votanților, femeile au dat până acum 54,2% din voturile anticipate. Este mai mult decât în sondajele efectuate la ieșirea de la urne în 2020, notează BBC.
- În ceea ce privește statele-cheie, există semnale mixte: în Georgia au votat peste 50% dintre alegători, iar numărul persoanelor în vârstă a fost mai mare decât în 2020, ceea ce ar putea fi în avantajul lui Donald Trump. În Pennsylvania, au votat mai mulți democrați înregistrați decât republicani, dar cu o marjă mai mică decât în 2020, când Joe Biden a câștigat statul.
Donald Trump ia în calcul să interzică vaccinurile. Propunerea a venit de la Robert F Kennedy Jr.
04 NoiDacă Donald Trump revine la Casa Albă, vaccinurile ar putea fi interzise în SUA.
Duminică, Trump a declarat pentru postul american NBC că Robert F Kennedy Jr., cunoscut adept al teoriilor conspiraționiste și anti-vacciniste, ar urma să ocupe un rol important într-o viitoare administrație republicană.
Kennedy Jr., fost candidat independent, a renunțat la cursa prezidențială pentru a-l susține pe Trump.
În declarația pentru NBC, liderul republican a confirmat că "va discuta cu Kennedy despre vaccinări".
Acesta din urmă a susținut în repetate rânduri că vaccinurile pentru copii cauzează autismul, teorie pe care oamenii de știință au dezmințit-o. De asemenea, el s-a pronunțat împotriva tratării apei cu fluor, despre care a spus că favorizează cancerul.
Kennedy Jr. s-a lăudat în ultimele zile că Trump i-a promis controlul asupra mai multor agenții de sănătate publică, între care Departamentul de Sănătate, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația federală pentru Alimente și Medicamente.
Democrații i-au bătut la mare diferență pe republicani la cheltuielile de publicitate electorală, în SUA
04 NoiCheltuielile de publicitate în cele 15 săptămâni ale cursei prezidențiale dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump s-au ridicat la 2,3 miliarde de dolari.
Democrații i-au depășit net pe republicani la acest capitol, cu un total de aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Tabăra lui Trump a angajat cheltuieli de publicitate electorală de 933 de milioane de dolari.
Comparativ, în cele 15 săptămâni de campanie înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, cheltuielile totale de publicitate electorală s-au ridicat la aproximativ 1,7 miliarde de dolari.
La fel ca și în prezent, democrații, cu aproximativ un miliard de dolari, i-au depășit atunci în mod semnificativ pe republicani (631 de milioane de dolari), notează CNN, citând datele firmei de monitorizare publicitară AdImpact.
În 2024, șapte state-cheie - Pennsylvania, Michigan, Georgia, Wisconsin, Carolina de Nord, Arizona și Nevada - au atras circa 80% din toți banii de publicitate electorală cheltuiți în perioada dintre retragerea lui Biden și ziua alegerilor.
În Pennsylvania s-au cheltuit circa o cincime - mai bine de jumătate de miliard de dolari - din toți banii cu care s-a cumpărat publicitate pentru alegerea noului președinte al SUA.
Pe final de campanie, Harris evită să-i spună pe nume lui Trump și are un motiv bun pentru asta
04 NoiÎn spotul de închidere a campaniei sale și la evenimentele din ultimele zile, vicepreședintele american nu a făcut nicio referire explicită la adversarul său, remarcă The Guardian.
"Campania noastră nu a fost împotriva a ceva, campania noastră a fost despre a fi pentru ceva. O luptă pentru un viitor care să aducă libertate, oportunități și demnitate pentru toți americanii", a spus Harris la un miting în Michigan, duminică seara.
La un eveniment din Detroit, candidata democrată a spus că țara este pregătită "să întoarcă pagina și să scrie următorul capitol al istoriei SUA".
Absența lui Trump din discursurile lui Harris marchează o schimbare față de acum câteva zile, când vicepreședintele s-a concentrat ideea că republicanul reprezintă o amenințare la adresa democrației americane și s-a declarat de acord cu foștii consilieri ai acestuia, care au afirmat despre fostul preșdinte că "un fascist".
Potrivit analiștilor, explicația acestei schimbări de discurs ține de faptul că Harris vrea să și-i apropie pe alegătorii încă. Aceștia au nevoie de o motivație pozitivă pentru a vota cu candidata democrată, pentru că, dacă ar fi fost speriați de amenințarea pe care o reprezintă Trump, probabil că s-ar fi decis deja cu cine votează.
Trump: "Voi iniția cea mai mare operațiune de deportare în masă"
04 NoiÎn ultima zi de campanie electorală înaintea alegerilor din 5 noiembrie, Donald Trump a continuat seria acuzațiilor neprobate la adresa contracandidatei democrate, Kamala Harris, pe care a acuzat-o că a "eliminat granițele" și a introdus în SUA "criminali" din America Latină și din Africa.
"SUA sunt acum o țară sub ocupație. În 5 noiembrie, va deveni o țară eliberată. Voi iniția cea mai mare operațiune de deportare în masă", a promis el în Pennsylvania. Nu este o promisiune nouă: republicanul a mai făcut astfel de angajamente la evenimente electorale și în cursul lunii trecute.
La mitingul din Raleigh, statul Carolina de Nord, liderul republican a avertizat și Mexicul, pe care-l învinuiește pentru migrația ilegală. El i-a adresat un avertisment președintei mexicane, Claudia Sheinbaum, recent învestită.
"Încă n-am cunoscut-o, dar o voi informa în prima zi (la Casa Albă, n.r.) sau chiar mai devreme că, dacă (autoritățile mexicane) nu vor opri această avalanșă de infractori și droguri care intră în țara noastră, voi impune imediat o taxă de 25% pentru tot ceea ce trimit în Statele Unite ale Americii (...) și dacă nu funcționează, voi crește taxa la face 50%, apoi la 75%. Pentru cei care sunt duri, o voi crește la 100%", a promis el, estimând că Mexicul va desfășura soldați la granița sa sudică cu Guatemala și Belize pentru a-i opri pe migranții care se îndreaptă spre nord.
Într-un sondaj național ABC News, Trump este cotat cu 55% la 33% în fața lui Harris în chestiunea securizării granițelor și controlului migrației.
Foto: Gettyimages
Trump, în Carolina de Nord: "Dacă îi scoatem pe toți la vot, democrații nu pot face nimic"
04 NoiÎn ultimul său miting electoral din Carolina de Nord, fostul președinte Donald Trump și-a îndemnat, luni, susținătorii să îl ajute să încheie ciclul electoral din 2024 și să câștige Casa Albă.
"Să sperăm că totul va merge bine. Suntem în frunte și tot ce trebuie să facem este să ducem lucrurile la bun sfârșit. Dacă îi scoatem pe toți la vot, ei (democrații, n.r.) nu pot face nimic", a estimat Trump.
Săptămâna trecută, CNN a semnalat cel mai recent sondaj din Carolina de Nord, în care Harris se situa la 48%, iar Trump, la 47% în intențiile de vot în rândul alegătorilor probabili.
Kamala Harris și Donald Trump fac mitinguri - fulger în statele cheie
04 NoiKamala Harris și Donald Trump vor începe un șir de mitinguri fulger și interviuri în presă în statele cheie, în ultima zi de campanie electorală.
Harris urmează să apară în orașele Allentown, Pittsburgh și Philadelphia din Pennsylvania, semn că acest stat este crucial pentru a-și asigura victoria. Trump își va începe ziua în Carolina de Nord înainte de merge în Pennsylvania și Michigan .
Sondajele de opinie arată că cei doi sunt blocați într-o cursă strânsă. Peste 78 de milioane de americani au votat deja, conform Election Lab al Universității din Florida, apropiindu-se de jumătate din totalul de 160 de milioane de voturi exprimate în 2020, în care prezența la vot din SUA a fost cea mai mare din mai mult de un secol.
-
Kamala Harris s-a angajat să facă tot ce-i stă în putere „pentru a pune capăt războiului din Gaza”, în ultimul ei miting din Michigan, duminică. Michigan găzduiește aproximativ 240.000 de alegători musulmani înregistrați, dintre care majoritatea au votat pentru Joe Biden în 2020, ajutându-l să obțină o victorie la limită împotriva lui Donald Trump. Dar americanii arabi și americanii musulmani din stat și-au exprimat nemulțumirea față de poziția vicepreședintelui cu privire la războiul Israelului împotriva Gaza.
-
Harris a făcut a patra oprire a zilei în Michigan, după ce a vorbit mai devreme la o biserică din Detroit și s-a oprit la o frizerie din Pontiac. Trump își organizează ultimul miting al campaniei în Michigan, luni seară.
-
Donald Trump a spus că nu ar fi trebuit să părăsească Casa Albă după înfrângerea sa în 2020 și a recurs la umor negru, spunând că nu l-ar deranja dacă reporterii care propagă fake news vor fi împușcați. „Am avut cea mai sigură graniță din istoria țării noastre în ziua în care am plecat”, a spus Trump la un miting din Lititz, Pennsylvania. „Nu ar fi trebuit să plec, adică sincer, ne-am descurcat atât de bine, am făcut un lucru grozav”, a spus el înainte de a se întrerupe brusc. În alte comentarii, în timp ce denigra presa, a spus: „Pentru a ajunge la mine, cineva ar trebui să tragă prin știri false și nu mă deranjează atât de mult. Eu nu mă supăr."
-
Donald Trump a sugerat din nou că va acorda un rol în politica de sănătate lui Robert F Kennedy Jr la un miting din Macon, Georgia. „I-am spus unui tip grozav, RFK Jr., Bobby – i-am spus: „Bobby, lucrezi la sănătatea femeilor, lucrezi la sănătate, lucrezi la ceea ce mâncăm. Lucrezi la pesticide. Lucrezi la toate”, a spus el. Kennedy, un cunoscut sceptic în privința vaccinurilor, a declarat, sâmbătă, că fostul președinte va face eforturi pentru a elimina fluorul din apa potabilă în prima sa zi în funcție, dacă va fi ales.
-
Harris a evitat întrebarea dacă a votat pentru Propunerea 36 a Californiei, care ar face mai ușor pentru procurori să trimită hoții recidiviști și consumatorii de droguri la închisoare. Măsura ar anula prevederile unui text legislativ anterior care stabilea un regim mai permisiv pentru infracțiunile minore, între care furturile și posesia de stupefiante.
-
Campania lui Trump a susținut că sondajele recente ale New York Times și Des Moines Register au scopul de a descuraja prezența la vot a susținătorilor lui Trump, prezentând o imagine sumbră a perspectivelor sale de realegere. Conform sursei citate, sondajele Times au eșantioane părtinitoare, favorizându-i pe alegătorii democrați.
-
Trump a contestat, de asemenea, un sondaj-șoc din Iowa, potrivit căruia Kamala Harris se află în fața liderului republican, cu 47% la 44%, în acest stat de obicei roșu (adică republican, n.r.). „Niciun președinte nu a făcut mai mult pentru fermieri și pentru Marele Stat Iowa decât Donald J. Trump”, a spus însuși Trump într-o postare pe rețeaua Truth Social, duminică dimineață.
Când vom ști cine a câștigat alegerile
04 NoiDupă încheiere alegerilor din Statele Unite, voturile sunt numărate în fiecare stat, imediat după închiderea urnelor. Ora închiderii variază de la un stat la altul, dar în general începe în jurul orei locale 19:00. Diferența dintre fusurile orare din SUA înseamnă că, pe coasta de est, buletinele de vot vor fi numărate în timp ce alegătorii din state precum Alaska și Hawaii încă mai votează.
De obicei, câștigătorul este declarat în seara alegerilor, dar în 2020 a fost nevoie de câteva zile pentru numărarea tuturor voturilor.
În 2020, victoria a fost anunțată pentru Joe Biden la patru zile după scrutinul din 3 noiembrie, după ce rezultatul din Pennsylvania a fost confirmat. Statul i-a oferit lui Biden 20 de voturi din colegiul electoral, ceea ce i-a permis să depășească cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga.
În 2016, Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Trump în dimineața de după alegeri. Certificarea rezultatelor alegerilor este efectuată la nivel de stat de către secretarul de stat sau guvernator, iar procedurile și termenele variază.
Perioada de după alegeri este cunoscută sub numele de tranziție, dacă există o schimbare de președinte. Aceasta oferă timp noii administrații să anunțe membrii cabinetului și să facă planuri pentru noul mandat.
În cele din urmă, la 6 ianuarie 2025, voturile electorale vor fi numărate oficial în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, iar președintele Senatului va anunța rezultatele alegerilor.
Președintele depune oficial jurământul în ianuarie, în cadrul unei ceremonii cunoscute drept inaugurare, care are loc pe treptele clădirii Capitoliului din Washington DC.
Marile teme de campanie
04 NoiCei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA au abordat cu precădere câteva teme importante în această campanie: economia și costul vieții, imigrația, avortul sau războiale din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Harris a declarat că prioritatea sa numărul unu va fi reducerea costurilor pentru alimente și locuințe pentru familiile muncitoare. Ea promit să ofere stimulente pentru creșterea ofertei de locuințe.
Trump a promis să „pună capăt inflației și să facă America din nou accesibilă” și, atunci când a fost întrebat, a spus că extinderea operaţiunilor de forare pentru petrol va reduce costurile energiei.
El a promis că va reduce ratele dobânzilor, lucru pe care președintele SUA nu îl controlează, și spune că deportarea imigranților fără documente va reduce presiunea asupra locuințelor.
Imigrația și frontiera sudică au devenit, de asemenea, subiecte centrale în alegerile din 2024, în special pentru alegătorii din statele de frontieră. În timpul campaniei electorale, Trump a atacat-o pe Harris pe această temă.
La sfârșitul anului 2023, un număr record de persoane au trecut granița din Mexic, însă de atunci numărul acestora a scăzut la un minim de patru ani. În această campanie, Harris și-a înăsprit poziția și și-a subliniat experiența de procuror în California în lupta împotriva traficanților de persoane.
Trump a promis să închidă granița prin finalizarea construcției faimosului zid de frontieră.
Foto: Gettyimages
Începând din 1980, campaniile prezidențiale au fost marcate de candidații republicani care și-au proclamat opoziția față de avort. Acest lucru presupunea nominalizarea unor judecători la Curtea Supremă care să se pronunțe pentru restricționarea accesului la avort.
Harris a făcut din dreptul la avort un element central al campaniei sale.
Trump a avut dificultăți în a găsi un mesaj coerent cu privire la avort. Cei trei judecători pe care i-a numit la Curtea Supremă în timp ce era președinte au jucat un rol esențial în răsturnarea dreptului constituțional la avort.
Războiul din Ucraina, dar mai ales cel din Orientul Mijlociu au devenit, de asemenea, teme de campanie. Trump a promis că va pune capăt conflictelor în primele zile de mandat, dacă va fi reales președinte. În Occident există însă o îngrijorare în legătură cu sprijinul pe care Statele Unite îl vor oferi Ucrainei sub o nouă președinție a lui Donald Trump.
Sistemul electoral american
04 NoiCeea ce face democrația americană diferită de oricare altă democrație din lume este faptul că alegerile nu sunt câștigate de candidatul care obține cele mai multe voturi, ci de cel care adună cei mai mulți electori din cele 50 de state.
Fiecare stat, în funcție de numărul de locuitori, are un anumit număr de voturi ale Colegiului Electoral. În total, sunt 538 în joc, iar câștigătorul este candidatul care obține cel puțin 270 dintre acestea. Este posibil ca un candidat să câștige cele mai multe voturi la nivel național - cum a făcut Hillary Clinton în 2016 - dar să fie totuși învins la numarul de electori adunați.
Majoritatea statelor înclină puternic către un partid sau altul, astfel încât toți ochii sunt îndreptați spre câteva state indecise. Acestea sunt cunoscute ca „swing states”.
Anul acesta, șapte state nehotărâte sunt în atenția echipelor de campanie ale Kamalei Harris și a lui Donald Trump.
Este vorba despre Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.
În restul țării, rezultatul alegerilor este mult mai previzibil, cu state descrise drept „roșii”, favorabile lui Donald Trump, sau „albastre”, înclinate spre Kamala Harris.
Dintre statele pivot, Pennsylvania are cele mai multe voturi electorale- 19. În urmă cu 4 ani acesta a fost un stat critic pentru soarta alegerilor americane.
În acest moment, cursa este foarte strânsă în cele șapte state considerate câmpuri de luptă în aceste alegeri.
Potrivit sondajelor, în Arizona, Georgia și Carolina de Nord, prima poziţie a trecut de la un candidat la altul de câteva ori în ultimele săptămâni, însă, acum, Trump are un mic avans. În Nevada, balanța înclină ușor spre Kamala Harris. În celelalte trei state - Michigan, Pennsylvania și Wisconsin - Harris a condus de la începutul lunii august, uneori cu două sau trei procente, dar în ultimele zile sondajele s-au schimbat, iar Trump are acum un avans foarte mic.
Cine sunt candidații la alegerile din SUA
04 NoiCinci candidați se luptă pentru cea mai puternică funcție din lume. Doi dintre ei sunt bine cunoscuți, fiind vorba despre vicepreședintele în funcție, Kamala Harris, și fostul președinte Donald Trump.
Însă, în competiția pentru Casa Albă mai sunt încă trei candidați mai puțini cunoscuți.
Partidul Libertarian intră în această competiție cu Chase Oliver, 39 de ani. Acesta este cel mai tânăr candidat din cursa pentru Casa Albă și singurul candidat gay la alegerile prezidențiale. Oliver a candidat pentru un loc în Senatul statului Georgia în 2022 şi a obţinut doar 2% din voturi. Partidul Libertarian câștigă de obicei aproximativ 1% din voturile naționale.
Foto: Hepta
Jill Stein, în vârstă de 74 de ani, de profesie medic, care a candidat din partea Partidului Verde şi în 2016, candidează din nou în 2024. în urmă cu 8 ani aceasta a obținut puțin peste 1%.
Foto: Hepta
La alegerile din Statele Unite este și un candidat independent. Activistul politic, filosoful şi academicianul Cornel West.
Foto: Hepta
West, în vârstă de 71 de ani, a candidat iniţial din partea Partidului Verde, dar în octombrie s-a autodeclarat independent.
Adevărata bătălie pentru Casa Albă se dă, însă, între Donald Trump și Kamala Harris. Cei doi sunt potrivit sondajelor umăr la umăr, iar lupta de pe 5 noiembrie se anunță una extrem de strânsă.
Foto: Gettyimages