Antena 3 CNN Externe Harris vs. Trump. Tensiune maximă pe ultima sută de metri a celor mai importante alegeri din SUA

Harris vs. Trump. Tensiune maximă pe ultima sută de metri a celor mai importante alegeri din SUA

Adrian Dumitru, Robert Kiss, 5 minute de citit Publicat la 16:55 04 Noi 2024 Modificat la 00:16 05 Noi 2024
colaj alegeri sua
Alegeri prezidențiale în Statele Unite. Foto: Colaj Getty Images
234
kamala harris
270 electori pentru victorie
AL AK AZ AR CA CO CT DE DC FL GA HI ID IL IN IA KS KY LA ME MD MA MI MN MS MO MT NE NV NH NJ NM NY NC ND OH OK OR PA RI SC SD TN TX UT VT VA WA WV WI WY
State District
1 2 3
ME
2
1
1
NE
2
1
1
1
  • Democrati
  • Majoritar democrati
  • Republicani
  • Majoritar republicani
102
donald trump
17 Update-uri
Afișează

În statul-cheie cu cei mai mulți electori, rezultatul votului se va afla după câteva zile

Publicat acum 8 minute

Secretarul de stat din Pennsylvania, Al Schmidt, a reiterat, luni, că ar putea dura ceva timp până când toate voturile eligibile vor fi numărate în acest stat-cheie, care furnizează 19 electori candidatului care obține majoritatea sufragiilor.

Potrivit acestui oficial, autoritățile statale nu au avut niciodată la dispoziție rezultatele finale oficiale în noaptea alegerilor.

Procesul de numărare a buletinelor de vot prin corespondență în Pennsylvania este unul dintre motivele pentru care oficialii sunt reticenți atunci când sunt întrebați cât la sută dintre voturi se numără în ziua alegerilor.

"Aproape 2 milioane de buletine de vot prin corespondență au fost deja trimise", a declarat Al Schmidt.

El a amintit că districtele din Pennsylvania nu pot începe deschiderea buletinelor de vot prin corespondență până în ziua alegerilor, la ora 7:00 dimineața, după fusul orar al coastei de est a SUA.

Districtele vor începe să transmită rezultatele neoficiale după închiderea urnelor, în jurul orei locale 20:00, și vor continua să actualizeze aceste date pe parcursul nopții și al zilelor următoare, a explicat reprezentantul autorităților statale din Pennsylvania.

Schmidt s-a angajat, pe de altă parte, că "toți alegătorii înregistrați vor avea șansa de a-și face vocea auzită".

Americanii votează pe 5 decembrie președintele, vicepreședintele și membrii Congresului SUA

Publicat acum 40 minute

În alegerile care se desfășoară pe 5 noiembrie în SUA, cetățenii americani decid între Kamala Harris și Donald Trump, dar sunt chemați, totodată, să-i aleagă pe toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și pe 34 dintre cei 100 de membri ai Senatului american.

În actuala configurație a legislativului american, republicanii controlează Camera Reprezentanților, în timp ce democrații au o majoritate foarte redusă în Senat. 

Dacă, după 5 noiembrie, Camera Reprezentanților va trece de sub controlul republican la cel democrat, iar Senatul, de la controlul democrat la cel republican, ar fi o premieră absolută  în cei peste 230 de ani de alegeri legislative în SUA.

Premiera se referă la ipotetica inversare a controlului celor două camere în cadrul aceluiași scrutin.

În afara alegerilor naționale pentru președinte, vicepreședinte și Congresul federal, în 11 state se organizează alegeri pentru funcția de guvernator. Sunt, de asemenea, în joc aproape 6.000 de mandate în organismele legislative la nivel de stat.

JD Vance o atacă pe Harris cu "mandatul pentru vehiculele electrice"

Publicat acum 1 ora si 24 minute

La ultimul său eveniment în Michigan înainte de ziua alegerilor, candidatul republican la funcția de vicepreședinte, JD Vance, a susținut o nouă administrație Trump va proteja industria auto din acest stat american, în timp ce o administrație condusă de Kamala Harris ar distruge-o.

"Atunci când Kamala Harris vorbește despre mandatul privind vehiculele electrice, știți că asta înseamnă distrugerea a 117.000 de locuri de muncă ale lucrătorilor din industria auto din Michigan. Când îl atacă pe Donald Trump pentru că vrea să impună tarife pentru a proteja industria auto din Michigan, ea vă spune exact pentru cine va lupta. Ea va lupta pentru vehiculele electrice fabricate în China comunistă. Noi vom lupta pentru muncitorii auto din Michigan și pentru toate familiile din clasa de mijloc care depind de aceste locuri de muncă", a continuat Vance.

CNN a relatat anterior că numărul persoanelor angajate în producția de automobile în Michigan a crescut cu aproximativ 15% în timpul administrației Biden-Harris și se află în prezent la cel mai ridicat nivel din 2007. Totuși, numărul persoanelor angajate în producția de piese auto în acest stat american a scăzut cu aproximativ 6%, adaugă sursa citată.

Campania lui Harris a declarat că vicepreședinta democrată nu susține înlocuirea obligatorie a vehiculelor pe benzină și motorină cu vehicule electrice.

Harris, avantaj în fața lui Trump în ultimul sondaj național din SUA, cu câteva ore înainte de ziua alegerilor

Publicat acum 2 ore si 0 minute

Kamala Harris deține un ușor avans față de Donald Trump în ultimul sondaj național PBS News/NPR/Marist publicat luni, cu doar câteva ore înainte de ziua alegerilor prezidențiale și congresionale, notează The Guardian.

Sondajul o cotează pe Harris (51%) cu patru puncte procentuale înaintea lui Donald Trump (47%).

Avansul se situează peste marja de eroare de 3,5% a acestui studiu.

Puțin mai mult de jumătate dintre votanții care se declară independenți (neînregistrați ca republicani sau democrați) îl susțin pe Trump, acesta având pe categoria respectivă un avans de 5 puncte față de Harris.

Sondajul citat mai arată că diferența de gen s-a redus semnificativ în ultima lună de campanie. Avansul lui Trump față de Harris în rândul votanților de sex masculin a scăzut la doar 4 puncte, comparativ cu avantajul de 16 puncte consemnat în luna octombrie.

Pe de altă parte, 55% dintre femeile intervievate au declarat că o vor susține pe Harris, ceea ce înseamnă că avantajul acesteia în rândul votanților de sex feminin a scăzut de la 18 la 11 puncte procentuale în ultima lună.

FBI înființează un post de comandă în Washington, DC, pentru amenințările legate de alegerile din 5 noiembrie

Publicat acum 2 ore si 43 minute

FBI a înființat un post de comandă în Washington, DC, pentru a monitoriza și a răspunde la amenințările legate de alegeri în perioada premergătoare și ulterioară scrutinului, transmite CNN.

Biroul funcționează non-stop cu personal ce provine din mai multe agenții americane.

"Scopul postului de comandă este de a asigura faptul că FBI este bine poziționat pentru a răspunde amenințărilor sau informațiilor care ar putea afecta securitatea noastră electorală", a declarat luni James Barnacle, director adjunct al Diviziei de Investigații Criminale a FBI.

El a fost întrebat dacă FBI va monitoriza discuțiile online pentru a detecta eventuale amenințări. 

"Nu căutăm să îngrădim libertatea de exprimare. Nu dorim să monitorizăm social media. Cu toate acestea, căutăm să luăm măsuri atunci când informațiile relevă existența unei amenințări și indică o încălcare a legilor federale", a răspuns acest oficial.

El a confirmat că a existat o "ușoară creștere" a amenințărilor raportate la centru, în comparație cu alegerile trecute.

Printre amenințările aflate în vizorul FBI se numără cele la adresa lucrătorilor electorali, amenințările cibernetice și campaniile străine de influență, inclusiv din partea Rusiei, Chinei și Iranului.

Birourile FBI din întreaga țară își vor desfășura propriile posturi de comandă, care se vor coordona cu postul național din capitala americană.

Elon Musk fentează tribunalul în cazul "loteriei ilegale" cu premii de un milion de dolari pe zi în sprijinul lui Donald Trump

Publicat acum 3 ore si 7 minute

Multi-miliardarul Elon Musk, proprietarul companiilor Tesla, X și SpaceX și cel mai bogat om din lume, a lipsit, pentru a doua oară la o audiere în fața unui tribunal din Pennsylvania, în legătură cu inițiativa sa prin care a acordat un milion de dolari pe zi semnatarilor unei petiții.

Inițiativa lui Musk, menită să vină electoral în sprijinul lui Donald Trump, îi invita pe alegătorii înregistrați din șapte state să semneze petiția cu privire la "susținerea libertății de exprimare și a dreptului de a deține și purta arme".

Premiul de un milion de dolari s-a acordat zilnic, prin tragere la sorți, unui semnatar al petiției.

Procurorul districtual din Pennsylvania a susținut este vorba despre o "loterie ilegală".

Musk nu a participat la prima audiere, fixată joia trecută. Luni, Chris Gober, avocatul miliardarului, le-a declarat jurnaliștilor că Musk "nu se va lăsa intimidat". 

În instanță, Gober a susținut că persoanele care au primit premiul de un milion de dolari nu ar fi fost, de fapt, alese la întâmplare. 

Este vorba de persoane cu potențialul de a activa ca "purtător de cuvânt" pentru comitetul de sprijin politic creat de Musk în vederea susținerii lui Donald Trump, și care au fost astfel recompensate financiar, a spus avocatul.

Peste 78 de milioane de americani au votat deja în SUA, dintr-un total estimat de 150 de milioane

Publicat acum 3 ore si 22 minute

Mai mult de 78 de milioane de persoane au votat deja, anticipat sau prin corespondență, înaintea zilei alegerilor prezidențiale și congresionale din SUA. Este mai mult de jumătate din totalul estimat la aproximativ 150 de milioane al participanților la aceste alegeri.

BBC semnalează câteva elemente specifice acestui scrutin.

  • Republicanii par să îmbrățișeze în număr tot mai mare votul anticipat. Susținătorii Partidului Republican din SUA au ajuns să reprezinte 36,1% din cei care au votat anticipat la nivel național pe acest final de ciclu electoral, în crește față de 30,5% în 2020. Susținătorii democraților au dat, anul acesta, 38,9% dintre voturile anticipate, în scădere comparativ cu 44,8% în 2020.
  • Femeile se prezintă la vot în număr mare. În șase state care raportează date privind genul votanților, femeile au dat până acum 54,2% din voturile anticipate. Este mai mult decât în sondajele efectuate la ieșirea de la urne în 2020, notează BBC.
  • În ceea ce privește statele-cheie, există semnale mixte: în Georgia au votat peste 50% dintre alegători, iar numărul persoanelor în vârstă a fost mai mare decât în 2020, ceea ce ar putea fi în avantajul lui Donald Trump. În Pennsylvania, au votat mai mulți democrați înregistrați decât republicani, dar cu o marjă mai mică decât în 2020, când Joe Biden a câștigat statul.

Kennedy Jr. este pregătit să interzică vaccinurile și fluorul din apă, în SUA, dacă Trump câștigă Casa Albă. Trump: "E posibil!"

Publicat acum 3 ore si 48 minute

Dacă Donald Trump revine la Casa Albă, vaccinurile ar putea fi interzise în SUA.

Duminică, Trump a declarat pentru postul american NBC că Robert F Kennedy Jr., cunoscut adept al teoriilor conspiraționiste și anti-vacciniste, ar urma să ocupe un rol important într-o viitoare administrație republicană.

Kennedy Jr., fost candidat independent, a renunțat la cursa prezidențială pentru a-l susține pe Trump.

În declarația pentru NBC, liderul republican a confirmat că "va discuta cu Kennedy despre vaccinări".

Acesta din urmă a susținut în repetate rânduri că vaccinurile pentru copii cauzează autismul, teorie pe care oamenii de știință au dezmințit-o. De asemenea, el s-a pronunțat împotriva tratării apei cu fluor, despre care a spus că favorizează cancerul.

Kennedy Jr. s-a lăudat în ultimele zile că Trump i-a promis controlul asupra mai multor agenții de sănătate publică, între care Departamentul de Sănătate, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația federală pentru Alimente și Medicamente.

Democrații i-au bătut la mare diferență pe republicani la cheltuielile de publicitate electorală, în SUA

Publicat acum 4 ore si 28 minute

Cheltuielile de publicitate în cele 15 săptămâni ale cursei prezidențiale dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump s-au ridicat la 2,3 miliarde de dolari.

Democrații i-au depășit net pe republicani la acest capitol, cu un total de aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Tabăra lui Trump a angajat cheltuieli de publicitate electorală de 933 de milioane de dolari.

Comparativ, în cele 15 săptămâni de campanie înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, cheltuielile totale de publicitate electorală s-au ridicat la aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

La fel ca și în prezent, democrații, cu aproximativ un miliard de dolari, i-au depășit atunci în mod semnificativ pe republicani (631 de milioane de dolari), notează CNN, citând datele firmei de monitorizare publicitară AdImpact.

În 2024, șapte state-cheie - Pennsylvania, Michigan, Georgia, Wisconsin, Carolina de Nord, Arizona și Nevada - au atras circa 80% din toți banii de publicitate electorală cheltuiți în perioada dintre retragerea lui Biden și ziua alegerilor.

În Pennsylvania s-au cheltuit circa o cincime - mai bine de jumătate de miliard de dolari - din toți banii cu care s-a cumpărat publicitate pentru alegerea noului președinte al SUA.

Pe final de campanie, Harris evită să-i spună pe nume lui Trump și are un motiv bun pentru asta

Publicat acum 4 ore si 45 minute

În spotul de închidere a campaniei sale și la evenimentele din ultimele zile, vicepreședintele american nu a făcut nicio referire explicită la adversarul său, remarcă The Guardian.

"Campania noastră nu a fost împotriva a ceva, campania noastră a fost despre a fi pentru ceva. O luptă pentru un viitor care să aducă libertate, oportunități și demnitate pentru toți americanii", a spus Harris la un miting în Michigan, duminică seara.

La un eveniment din Detroit, candidata democrată a spus că țara este pregătită "să întoarcă pagina și să scrie următorul capitol al istoriei SUA".

Absența lui Trump din discursurile lui Harris marchează o schimbare față de acum câteva zile, când vicepreședintele s-a concentrat ideea că republicanul reprezintă o amenințare la adresa democrației americane și s-a declarat de acord cu foștii consilieri ai acestuia, care au afirmat despre fostul preșdinte că "un fascist".

Potrivit analiștilor, explicația acestei schimbări de discurs ține de faptul că Harris vrea să și-i apropie pe alegătorii încă. Aceștia au nevoie de o motivație pozitivă pentru a vota cu candidata democrată, pentru că, dacă ar fi fost speriați de amenințarea pe care o reprezintă Trump, probabil că s-ar fi decis deja cu cine votează.

Trump: "Voi iniția cea mai mare operațiune de deportare în masă"

Publicat acum 5 ore si 16 minute

În ultima zi de campanie electorală înaintea alegerilor din 5 noiembrie, Donald Trump a continuat seria acuzațiilor neprobate la adresa contracandidatei democrate, Kamala Harris, pe care a acuzat-o că a "eliminat granițele" și a introdus în SUA "criminali" din America Latină și din Africa.

"SUA sunt acum o țară sub ocupație. În 5 noiembrie, va deveni o țară eliberată. Voi iniția cea mai mare operațiune de deportare în masă", a promis el în Pennsylvania. Nu este o promisiune nouă: republicanul a mai făcut astfel de angajamente la evenimente electorale și în cursul lunii trecute.

La mitingul din Raleigh, statul Carolina de Nord, liderul republican a avertizat și Mexicul, pe care-l învinuiește pentru migrația ilegală. El i-a adresat un avertisment președintei mexicane, Claudia Sheinbaum, recent învestită.

"Încă n-am cunoscut-o, dar o voi informa în prima zi (la Casa Albă, n.r.) sau chiar mai devreme că, dacă (autoritățile mexicane) nu vor opri această avalanșă de infractori și droguri care intră în țara noastră, voi impune imediat o taxă de 25% pentru tot ceea ce trimit în Statele Unite ale Americii (...) și dacă nu funcționează, voi crește taxa la face 50%, apoi la 75%. Pentru cei care sunt duri, o voi crește la 100%", a promis el, estimând că Mexicul va desfășura soldați la granița sa sudică cu Guatemala și Belize pentru a-i opri pe migranții care se îndreaptă spre nord.

Într-un sondaj național ABC News, Trump este cotat cu 55% la 33% în fața lui Harris în chestiunea securizării granițelor și controlului migrației.

Trump, în Carolina de Nord: "Dacă îi scoatem pe toți la vot, democrații nu pot face nimic"

Publicat acum 5 ore si 30 minute

În ultimul său miting electoral din Carolina de Nord, fostul președinte Donald Trump și-a îndemnat, luni, susținătorii să îl ajute să încheie ciclul electoral din 2024 și să câștige Casa Albă.

"Să sperăm că totul va merge bine. Suntem în frunte și tot ce trebuie să facem este să ducem lucrurile la bun sfârșit. Dacă îi scoatem pe toți la vot, ei (democrații, n.r.) nu pot face nimic", a estimat Trump.

Săptămâna trecută, CNN a semnalat cel mai recent sondaj din Carolina de Nord, în care Harris se situa la 48%, iar Trump, la 47% în intențiile de vot în rândul alegătorilor probabili.

Kamala Harris și Donald Trump fac mitinguri - fulger în statele cheie

Publicat acum 6 ore si 33 minute

Kamala Harris și Donald Trump vor începe un  șir de mitinguri fulger și interviuri în presă în statele cheie, în ultima zi de campanie electorală.

Harris urmează să apară în orașele Allentown, Pittsburgh și Philadelphia din Pennsylvania, semn că acest stat este crucial pentru a-și asigura victoria. Trump își va începe ziua în Carolina de Nord înainte de merge în Pennsylvania și Michigan .

Sondajele de opinie arată că cei doi sunt blocați într-o cursă strânsă. Peste 78 de milioane de americani au votat deja, conform Election Lab al Universității din Florida, apropiindu-se de jumătate din totalul de 160 de milioane de voturi exprimate în 2020, în care prezența la vot din SUA a fost cea mai mare din mai mult de un secol.

  • Kamala Harris s-a angajat să facă tot ce-i stă în putere „pentru a pune capăt războiului din Gaza”, în ultimul ei miting din Michigan, duminică. Michigan găzduiește aproximativ 240.000 de alegători musulmani înregistrați, dintre care majoritatea au votat pentru Joe Biden în 2020, ajutându-l să obțină o victorie la limită împotriva lui Donald Trump. Dar americanii arabi și americanii musulmani din stat și-au exprimat nemulțumirea față de poziția vicepreședintelui cu privire la războiul Israelului împotriva Gaza.

  • Harris a făcut a patra oprire a zilei în Michigan, după ce a vorbit mai devreme la o biserică din Detroit și s-a oprit la o frizerie din Pontiac. Trump își organizează ultimul miting al campaniei în Michigan, luni seară.

  • Donald Trump a spus că nu ar fi trebuit să părăsească Casa Albă după înfrângerea sa în 2020 și a recurs la umor negru, spunând că nu l-ar deranja dacă reporterii care propagă fake news vor fi împușcați. „Am avut cea mai sigură graniță din istoria țării noastre în ziua în care am plecat”, a spus Trump la un miting din Lititz, Pennsylvania. „Nu ar fi trebuit să plec, adică sincer, ne-am descurcat atât de bine, am făcut un lucru grozav”, a spus el înainte de a se întrerupe brusc. În alte comentarii, în timp ce denigra presa, a spus: „Pentru a ajunge la mine, cineva ar trebui să tragă prin știri false și nu mă deranjează atât de mult. Eu nu mă supăr."

  • Donald Trump a sugerat din nou că va acorda un rol în politica de sănătate lui Robert F Kennedy Jr la un miting din Macon, Georgia. „I-am spus unui tip grozav, RFK Jr., Bobby – i-am spus: „Bobby, lucrezi la sănătatea femeilor, lucrezi la sănătate, lucrezi la ceea ce mâncăm. Lucrezi la pesticide. Lucrezi la toate”, a spus el. Kennedy, un cunoscut sceptic în privința vaccinurilor, a declarat, sâmbătă, că fostul președinte va face eforturi pentru a elimina fluorul din apa potabilă în prima sa zi în funcție, dacă va fi ales.

  • Harris a evitat întrebarea dacă a votat pentru Propunerea 36 a Californiei, care ar face mai ușor pentru procurori să trimită hoții recidiviști și consumatorii de droguri la închisoare. Măsura ar anula prevederile unui text legislativ anterior care stabilea un regim mai permisiv pentru infracțiunile minore, între care furturile și posesia de stupefiante.

  • Campania lui Trump a susținut că sondajele recente ale New York Times și Des Moines Register au scopul de a descuraja prezența la vot a susținătorilor lui Trump, prezentând o imagine sumbră a perspectivelor sale de realegere. Conform sursei citate, sondajele Times au eșantioane părtinitoare, favorizându-i pe alegătorii democrați.

  • Trump a contestat, de asemenea, un sondaj-șoc din Iowa, potrivit căruia Kamala Harris se află în fața liderului republican, cu 47% la 44%, în acest stat de obicei roșu (adică republican, n.r.). „Niciun președinte nu a făcut mai mult pentru fermieri și pentru Marele Stat Iowa decât Donald J. Trump”, a spus însuși Trump într-o postare pe rețeaua Truth Social, duminică dimineață.

Când vom ști cine a câștigat alegerile

Publicat acum 7 ore si 46 minute

După încheiere alegerilor din Statele Unite, voturile sunt numărate în fiecare stat, imediat după închiderea urnelor. Ora închiderii variază de la un stat la altul, dar în general începe în jurul orei locale 19:00. Diferența dintre fusurile orare din SUA înseamnă că, pe coasta de est, buletinele de vot vor fi numărate în timp ce alegătorii din state precum Alaska și Hawaii încă mai votează. 

De obicei, câștigătorul este declarat în seara alegerilor, dar în 2020 a fost nevoie de câteva zile pentru numărarea tuturor voturilor. 

În 2020, victoria a fost anunțată pentru Joe Biden la patru zile după scrutinul din 3 noiembrie, după ce rezultatul din Pennsylvania a fost confirmat. Statul i-a oferit lui Biden 20 de voturi din colegiul electoral, ceea ce i-a permis să depășească cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga. 

În 2016, Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Trump în dimineața de după alegeri. Certificarea rezultatelor alegerilor este efectuată la nivel de stat de către secretarul de stat sau guvernator, iar procedurile și termenele variază. 

Perioada de după alegeri este cunoscută sub numele de tranziție, dacă există o schimbare de președinte. Aceasta oferă timp noii administrații să anunțe membrii cabinetului și să facă planuri pentru noul mandat. 

În cele din urmă, la 6 ianuarie 2025, voturile electorale vor fi numărate oficial în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, iar președintele Senatului va anunța rezultatele alegerilor.
Președintele depune oficial jurământul în ianuarie, în cadrul unei ceremonii cunoscute drept inaugurare, care are loc pe treptele clădirii Capitoliului din Washington DC. 

Marile teme de campanie

Publicat acum 7 ore si 54 minute

Cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA au abordat cu precădere câteva teme importante în această campanie: economia și costul vieții, imigrația, avortul sau războiale din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Harris a declarat că prioritatea sa numărul unu va fi reducerea costurilor pentru alimente și locuințe pentru familiile muncitoare. Ea promit să ofere stimulente pentru creșterea ofertei de locuințe.

Trump a promis să „pună capăt inflației și să facă America din nou accesibilă” și, atunci când a fost întrebat, a spus că extinderea operaţiunilor de forare pentru petrol va reduce costurile energiei. 

El a promis că va reduce ratele dobânzilor, lucru pe care președintele SUA nu îl controlează, și spune că deportarea imigranților fără documente va reduce presiunea asupra locuințelor. 

Imigrația și frontiera sudică au devenit, de asemenea, subiecte centrale în alegerile din 2024, în special pentru alegătorii din statele de frontieră. În timpul campaniei electorale, Trump a atacat-o pe Harris pe această temă.

La sfârșitul anului 2023, un număr record de persoane au trecut granița din Mexic, însă de atunci numărul acestora a scăzut la un minim de patru ani. În această campanie, Harris și-a înăsprit poziția și și-a subliniat experiența de procuror în California în lupta împotriva traficanților de persoane.

Trump a promis să închidă granița prin finalizarea construcției faimosului zid de frontieră.

Foto: Gettyimages

Începând din 1980, campaniile prezidențiale au fost marcate de candidații republicani care și-au proclamat opoziția față de avort. Acest lucru presupunea nominalizarea unor judecători la Curtea Supremă care să se pronunțe pentru restricționarea accesului la avort. 

Harris a făcut din dreptul la avort un element central al campaniei sale.

Trump a avut dificultăți în a găsi un mesaj coerent cu privire la avort. Cei trei judecători pe care i-a numit la Curtea Supremă în timp ce era președinte au jucat un rol esențial în răsturnarea dreptului constituțional la avort.

Războiul din Ucraina, dar mai ales cel din Orientul Mijlociu au devenit, de asemenea, teme de campanie. Trump a promis că va pune capăt conflictelor în primele zile de mandat, dacă va fi reales președinte. În Occident există însă o îngrijorare în legătură cu sprijinul pe care Statele Unite îl vor oferi Ucrainei sub o nouă președinție a lui Donald Trump.

Sistemul electoral american

Publicat acum 8 ore si 0 minute

Ceea ce face democrația americană diferită de oricare altă democrație din lume este faptul că alegerile nu sunt câștigate de candidatul care obține cele mai multe voturi, ci de cel care adună cei mai mulți electori din cele 50 de state.

Fiecare stat, în funcție de numărul de locuitori, are un anumit număr de voturi ale Colegiului Electoral. În total, sunt 538 în joc, iar câștigătorul este candidatul care obține cel puțin 270 dintre acestea. Este posibil ca un candidat să câștige cele mai multe voturi la nivel național - cum a făcut Hillary Clinton în 2016 - dar să fie totuși învins la numarul de electori adunați.  

Majoritatea statelor înclină puternic către un partid sau altul, astfel încât toți ochii sunt îndreptați spre câteva state indecise. Acestea sunt cunoscute ca „swing states”. 

Anul acesta, șapte state nehotărâte sunt în atenția echipelor de campanie ale Kamalei Harris și a lui Donald Trump.

Este vorba despre Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.

În restul țării, rezultatul alegerilor este mult mai previzibil, cu state descrise drept „roșii”, favorabile lui Donald Trump, sau „albastre”, înclinate spre Kamala Harris.

Dintre statele pivot, Pennsylvania are cele mai multe voturi electorale- 19. În urmă cu 4 ani acesta a fost un stat critic pentru soarta alegerilor americane.

În acest moment, cursa este foarte strânsă în cele șapte state considerate câmpuri de luptă în aceste alegeri. 

Potrivit sondajelor, în Arizona, Georgia și Carolina de Nord, prima poziţie a trecut de la un candidat la altul de câteva ori în ultimele săptămâni, însă, acum, Trump are un mic avans. În Nevada, balanța înclină ușor spre Kamala Harris. În celelalte trei state - Michigan, Pennsylvania și Wisconsin - Harris a condus de la începutul lunii august, uneori cu două sau trei procente, dar în ultimele zile sondajele s-au schimbat, iar Trump are acum un avans foarte mic. 

Cine sunt candidații la alegerile din SUA

Publicat acum 8 ore si 16 minute

Cinci candidați se luptă pentru cea mai puternică funcție din lume. Doi dintre ei sunt bine cunoscuți, fiind vorba despre vicepreședintele în funcție, Kamala Harris, și fostul președinte Donald Trump.

Însă, în competiția pentru Casa Albă mai sunt încă trei candidați mai puțini cunoscuți. 

Partidul Libertarian intră în această competiție cu Chase Oliver, 39 de ani. Acesta este cel mai tânăr candidat din cursa pentru Casa Albă și singurul candidat gay la alegerile prezidențiale. Oliver a candidat pentru un loc în Senatul statului Georgia în 2022 şi a obţinut doar 2% din voturi. Partidul Libertarian câștigă de obicei aproximativ 1% din voturile naționale.

Foto: Hepta

Jill Stein, în vârstă de 74 de ani, de profesie medic, care a candidat din partea Partidului Verde şi în 2016, candidează din nou în 2024. în urmă cu 8 ani aceasta a obținut puțin peste 1%.

Foto: Hepta

La alegerile din Statele Unite este și un candidat independent. Activistul politic, filosoful şi academicianul Cornel West.

Foto: Hepta

West, în vârstă de 71 de ani, a candidat iniţial din partea Partidului Verde, dar în octombrie s-a autodeclarat independent. 

Adevărata bătălie pentru Casa Albă se dă, însă, între Donald Trump și Kamala Harris. Cei doi sunt potrivit sondajelor umăr la umăr, iar lupta de pe 5 noiembrie se anunță una extrem de strânsă. 

Foto: Gettyimages

x close