Antena 3 CNN Politică Referendumul din Capitală: Tot ce trebuie să știe bucureștenii despre votul de duminică. Întrebări, buletine de vot, miza

Referendumul din Capitală: Tot ce trebuie să știe bucureștenii despre votul de duminică. Întrebări, buletine de vot, miza

Bianca Chirilă
6 minute de citit Publicat la 14:00 21 Noi 2024 Modificat la 14:08 21 Noi 2024
stampila de vot
Referendumul din București se va ține simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. FOTO: Getty Images

Referendumul din București, pe tema împărţirii banilor între PMB şi primăriile de sector, dar şi a eliberării autorizaţiilor de construire în Capitală, se va ține simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 24 noiembrie 2024, iar buletinul de vot va avea trei întrebări. Primarul general, Nicușor Dan, le-a oferit bucureștenilor mai multe informații despre ceea ce presupune votul de duminică.

Municipalitatea a asigurat toate materialele necesare pentru desfăşurarea referendumului local de duminică, a anunţat, joi, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Pentru validarea acestei consultări, este necesară o prezenţă de 30% din numărul alegătorilor din Bucureşti, reprezentând 540.000 de persoane. Totodată, buletinele valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot (450.000).

Buletinele de vot au fost tipărite de Monitorul Oficial, iar în prezent sunt împărţite în saci, pentru a fi distribuite secţiilor de votare, a precizat primarul general, într-o conferinţă de presă, la Primăria Capitalei.

PMB a asigurat urnele de vot pentru patru dintre cele şase sectoare şi le va deconta pentru celelalte două. Aceste urne au fost deja livrate către birourile electorale de sector şi urmează să fie transportate la secţii. Totodată, municipalitatea a asigurat tuşiere, hârtie şi alte materiale de acest tip. Consiliul General a aprobat suplimentarea cu 50% a indemnizaţiilor pentru toate persoanele implicate în procesul electoral.

Costurile referendumului

Nicuşor Dan estimează la 10 - 11 milioane lei costurile desfăşurării acestui referendum, dintre care 8 milioane reprezintă suplimentarea de 50% a indemnizaţiei pentru personalul din secţii, iar 2 - 2,5 milioane lei sunt costurile cu partea logistică, inclusiv 1,2 milioane lei pentru buletinele de vot şi 150.000 de lei pentru urne.

Alegătorii vor primi trei buletine de vot pentru referendumul local şi nu vor putea alege doar unul sau doar două dintre acestea.

Procedura de votare

„Cine vrea să participe la referendum va lua toate cele trei buletine de vot, cu cele trei întrebări. Este interzisă fotografierea buletinelor de vot. La referendum există două căsuţe: una cu 'Da', una cu 'Nu'. Pentru ca votul să fie valabil exprimat, trebuie aplicată ştampila fie pe 'Da', fie pe 'Nu'. Eu sugerez pe 'Da'. Vor exista patru urne: una pentru alegerile prezidenţiale şi câte trei pentru fiecare dintre aceste întrebări. În cazul în care alegătorul greşeşte şi pune buletinul în urna greşită, el va fi totuşi considerat valabil. Votul se încheie la ora 21.00, dar, dacă la ora 21.00 există coadă la secţia de votare, toţi oamenii care stau la coadă vor putea să voteze, dar nu mai târziu de ora 23.59”, a explicat primarul general.

Procesele verbale vor fi întocmite separat pentru fiecare dintre cele trei întrebări şi vor fi transmise la birourile electorale ale sectoarelor. Rezultatele centralizate vor fi transmise la BEC care va anunţa dacă referendumul local este valid sau nu.

Alegătorii vor vota la secţiile de vot la care sunt arondaţi

Edilul general a reamintit că alegătorii vor vota pentru referendum în aceleaşi secţii în care îşi vor exprima opţiunea şi pentru alegerile prezidenţiale, în acelaşi interval de timp, între orele 7.00 - 21.00, şi cu aceeaşi ştampilă. Vor putea vota doar cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

„Inclusiv cei care şi-au făcut viză de flotant acum două zile sau acum trei zile sau azi pot să voteze la referendumul de duminică”, a menţionat Nicuşor Dan.

Alegătorii din Bucureşti vor vota la secţiile de vot la care sunt arondaţi. Vor face excepţie membrii Birourilor electorale şi toate persoanele care sunt implicate în procesul electoral. De asemenea, alegătorii cu mobilitate redusă vor putea vota la secţia cea mai apropiată, fiind trecuţi pe lista suplimentară. Va exista o singură urnă specială în care vor fi colectate toate cele patru buletine de vot, iar aceasta va putea fi folosită de către alegătorii care nu se pot deplasa, cei care au o activitate care impune prezenţa continuă la locul de muncă, persoanele internate sau cele arestate la domiciliu.

Cei care vor să folosească urna specială vor trebui să formuleze două cereri diferite: una pentru alegeri prezidenţiale şi a doua pentru referendumul local.

Alegătorii pot să voteze la alegerile prezidenţiale şi la referendum sau doar la unul dintre scrutine. Vor exista două liste electorale diferite, una pentru alegerile prezidenţiale şi cealaltă pentru referendum. 

La ce întrebări vor răspunde bucureștenii și cum vor arăta buletinele de vot

Bucureştenii vor răspunde la trei întrebări:

  • Primul buletin de vot este aferent referendumului pentru emiterea autorizaţiilor de construire şi cuprinde prima întrebare. Aceasta este: „Sunteţi de acord ca primarul general al municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”

  • Al doilea buletin de vot vizează împărţirea taxelor şi impozitelor locale între Primăria Generală şi primăriile de sector şi cuprinde cea de-a doua întrebare. Aceasta este: „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor şi taxelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

  • Al treilea buletin de vot se referă la finanţarea şi implementarea unui program de educaţie pentru sănătate şi prevenirea consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti. Întrebarea aferentă este: „Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”

Miza referendumului din București

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că miza referendumului de duminică, 24 noiembrie, este dezvoltarea infrastructurii. Oamenii trebuie să decidă dacă oraşul va fi sau nu în continuare „sufocat” cu autorizaţii emise de primarii de sector şi dacă vor continua să fie daţi bani pe reabilitarea unor străzi secundare şi părculeţe.  

„Întrebarea este: continuăm să sufocăm oraşul încă patru ani cu autorizaţii emise de primarii de sector şi continuăm să subdezvoltăm oraşul dând bani pe fel de fel de cheltuieli, pe amenajări de străzi secundare, de părculeţe şi nimic pe infrastructură?", a punctat Nicuşor Dan.

El a precizat că ar dori ca toate cele trei întrebări de la referendumul local să fie votate de cetăţeni.

„Toate trei au fost asumate şi de mine şi de Consiliul General şi ne dorim ca toate trei să treacă. (...) Este întrebare cu întrebare. Dacă trec două, acelea două vor deveni obligatorii pentru politicieni, pentru autorităţile naţionale”, a spus Nicuşor Dan.

El a semnalat că Municipalitatea nu rămâne cu suficienţi bani în raport cu atribuţiile pe care le are.

„Bugetul total al Bucureştiului este 15 miliarde de lei. Noi, ca să luăm Elcen-ul, ceea şi-au dorit toţi primarii de 15 ani cel puţin, să ia CET-urile de la Elcen, să le aducă la Primăria Capitalei, asta costă 1,5 miliarde de lei, poate acum, cu inflaţia, să fie două miliarde de lei. Deci, 10% din bugetul total al Bucureştiului. Şi din cauza acestei împărţiri defectuoase niciodată nu au existat bani ca să aducem CET-ul, să închidem (...) povestea asta. Subvenţia la metrou, un miliard de lei. Una este ca tu, primar general, să ai şase miliarde şi din cele şase miliarde să-ţi rămână trei şi din trei să zici mai dau 1,2-1,3 miliarde ca să plăteşti şi subvenţia la metrou, ceea ce nu vei putea niciodată, şi alta este să existe un buget de 15 miliarde, să mai tai din amenajări de diverse lucruri secundare, ca să ai şi metroul, să ai un transport integrat”, a explicat primarul Capitalei.

Citește și:

×
x close