Antena 3 CNN Actualitate Miza referendumului din Capitală. Nicușor Dan le explică bucureștenilor de ce este important să voteze

Miza referendumului din Capitală. Nicușor Dan le explică bucureștenilor de ce este important să voteze

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 15:57 18 Noi 2024 Modificat la 15:58 18 Noi 2024
nicusor dan
Nicușor Dan, Primarul Capitalei. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, luni, că miza referendumului de duminică, 24 noiembrie, este dezvoltarea infrastructurii. Oamenii trebuie să decidă dacă oraşul va fi sau nu în continuare ”sufocat” cu autorizaţii emise de primarii de sector şi dacă vor continua să fie daţi bani pe reabilitarea unor străzi secundare şi părculeţe.  

"Întrebarea este: continuăm să sufocăm oraşul încă patru ani cu autorizaţii emise de primarii de sector şi continuăm să subdezvoltăm oraşul dând bani pe fel de fel de cheltuieli, pe amenajări de străzi secundare, de părculeţe şi nimic pe infrastructură?", a punctat Nicuşor Dan, luni, cu prilejul verificării stadiului lucrărilor la linia 5 de tramvai.

El a precizat că ar dori ca toate cele trei întrebări de la referendumul local să fie votate de cetăţeni. "Toate trei au fost asumate şi de mine şi de Consiliul General şi ne dorim ca toate trei să treacă. (...) Este întrebare cu întrebare. Dacă trec două, acelea două vor deveni obligatorii pentru politicieni, pentru autorităţile naţionale", a spus Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte avizul negativ dat de Consiliul Economic şi Social referitor la referendumul local, el a punctat că acesta este consultativ. "Aştept Consiliul Economic şi Social să candideze la alegerile la Primărie în 2028, să promită bucureştenilor că vor rezolva traficul. Nu se poate. Dacă primarul Capitalei are nişte responsabilităţi, trebuie să îi dai şi nişte atribuţii. În rest, sunt poveşti. (...) E un aviz consultativ. Decizia este a Parlamentului şi cred că Parlamentul trebuie să asculte ce vor bucureştenii", a punctat Nicuşor Dan.

El a semnalat că Municipalitatea nu rămâne cu suficienţi bani în raport cu atribuţiile pe care le are.

"Bugetul total al Bucureştiului este 15 miliarde de lei. Noi, ca să luăm Elcen-ul, ceea şi-au dorit toţi primarii de 15 ani cel puţin, să ia CET-urile de la Elcen, să le aducă la Primăria Capitalei, asta costă 1,5 miliarde de lei, poate acum, cu inflaţia, să fie două miliarde de lei. Deci, 10% din bugetul total al Bucureştiului. Şi din cauza acestei împărţiri defectuoase niciodată nu au existat bani ca să aducem CET-ul, să închidem (...) povestea asta. Subvenţia la metrou, un miliard de lei. Una este ca tu, primar general, să ai şase miliarde şi din cele şase miliarde să-ţi rămână trei şi din trei să zici mai dau 1,2-1,3 miliarde ca să plăteşti şi subvenţia la metrou, ceea ce nu vei putea niciodată, şi alta este să existe un buget de 15 miliarde, să mai tai din amenajări de diverse lucruri secundare, ca să ai şi metroul, să ai un transport integrat", a explicat primarul Capitalei.

Potrivit edilului Nicuşor Dan, campania de informare pentru referendum a costat Primăria Capitalei circa 50.000-60.000 de euro. Nu în ultimul rând, el a spus că partidele de dreapta l-au ajutat să promoveze referendumul local.

La ce întrebări vor răspunde bucureștenii

Referendumul local va avea loc în 24 noiembrie, odată cu primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României. Bucureştenii vor răspunde la trei întrebări:

  • "Sunteţi de acord ca primarul general al municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?";
  • "Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor şi taxelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?";
  • "Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?".
×
x close