Antena 3 CNN Life Știinţă Eclipsă parţială de Lună, în noaptea de marţi spre miercuri. Ora la care se va vedea cel mai bine din România

Eclipsă parţială de Lună, în noaptea de marţi spre miercuri. Ora la care se va vedea cel mai bine din România

D.C.
1 minut de citit Publicat la 17:31 16 Sep 2024 Modificat la 17:36 16 Sep 2024
eclipsa partiala de luna
Eclipsă parţială de Lună, în noaptea de marţi spre miercuri FOTO: Getty Images

O eclipsă parţială de Lună se va produce în noaptea marţi spre miercuri  - 17 spre 18 septembrie, au anunțat reprezentanţii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe tot parcursul nopţii, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii.

"Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 3,39. În acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult. În apropierea maximului, însă, începând cu ora 5,30, partea de sud a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de partea de sus. Maximul se va produce la ora 5,44, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După maxim, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea, ieşind complet din umbră la ora 6,16 şi din penumbră la ora 7,05. La Bucureşti, Luna apune chiar în timp ce iese din penumbră", reiese din informaţiile transmise de Observatorul Astronomic.

Fazele eclipsei vor fi următoarele:

  • începutul eclipsei: ora 3,39;
  • intrarea în umbră: ora 5,11;
  • maximul eclipsei: ora 5,44 (Luna este 4% în umbra Pământului);
  • ieşirea din umbră: ora 6,16;
  • sfârşitul eclipsei: ora 7,05.

Astronomul Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", a explicat faptul că umbra Pământului nu va acoperi mult din Lună.

"Maximul eclipsei este la ora 5,44 (dimineaţa), Luna fiind atunci înspre vest, foarte aproape de orizont. Luna se află în constelaţia Pisces şi este încadrată de Saturn (aflat mai jos, aproape de orizont) şi Neptun (care nu se vede cu ochiul liber). Umbra Pământului nu va acoperi mult din Lună, aşa că merită să te trezeşti să o vezi doar dacă obişnuieşti să cumperi primii covrigi ieşiţi de pe banda rulantă", a scris el pe Facebook.

Următoarea eclipsă de Lună va avea loc pe data de 14 martie 2025, la ora 00,38. Va fi o eclipsă totală şi va fi parţial vizibilă din România (Luna apune înaintea fazei maxime).

O altă eclipsă parţială se va produce pe 28 august 2026, la ora 5,33.

Ultima eclipsă de Lună a avut loc pe 28 octombrie 2023. 

×
TOP articole
x close