Antena 3 CNN Life Știinţă Spectacol pe cerul nopţii săptămâna viitoare: Eclipsă parţială de Lună, în acelaşi timp cu Superluna Recoltei

Spectacol pe cerul nopţii săptămâna viitoare: Eclipsă parţială de Lună, în acelaşi timp cu Superluna Recoltei

eclipsa partiala de luna
Eclipsa este cu atât mai specială cu cât se suprapune peste Superluna Recoltei. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    15 Sep 2024   •   07:00

O eclipsă parţială de Lună va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie. Eclipsa este cu atât mai specială cu cât se suprapune peste Superluna Recoltei, transmite Live Science.

Potrivit astronomilor, fenomenul va începe la ora 3.39, iar maximul se va produce la ora 5.44, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest.

Luna Plină din septembrie se numește Luna Recoltei în emisfera nordică, deoarece răsare aproape de apusul soarelui pentru câteva seri la rând, oferind fermierilor lumină suplimentară pentru a-i ajuta să strângă recolta.

Este, de asemenea, a doua dintre cele patru superluni din acest an, ceea ce înseamnă că satelitul nostru natural va părea puțin mai mare și mai strălucitor decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că orbita lunară a Lunii în jurul Pământului este ușor eliptică. Când Luna atinge punctul cel mai apropiat de Pământ în fiecare lună, cunoscut sub numele de perigeu, în timpul unei luni pline, pare mai mare pe cerul Pământului. Superluna din septembrie va fi a doua din cele patru superluni din 2024, după Superluna Albastră de luna trecută.

Când vor avea loc următoarele superluni:

  • Luna Vânătorului – 17 octombrie (A treia Super Lună a anului)
  • Luna Castorului – 15 noiembrie (ultima Super Lună Plină a anului)

 

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close