EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Life Dezlegări în postul Adormirii Maicii Domnului. Când se pot consuma peşte, untdelemn și vin

Dezlegări în postul Adormirii Maicii Domnului. Când se pot consuma peşte, untdelemn și vin

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 06:30 01 Aug 2024 Modificat la 06:30 01 Aug 2024
icoana cu maica domnului si pruncul isus la un altar
Dezlegări în postul Adormirii Maicii Domnului FOTO: Getty Images

Postul Adormirii Maicii Domnului, denumit și Postul Sfintei Marii, este un post cu o durată de două săptămâni, între 31 iulie și 14 august. În această perioadă nu se mănâncă „de dulce”, adică brânză, ouă, carne și alcool, însă postul Adormirii Maicii Domnului are zile de dezlegare la pește, ulei și vin.

Acest post este dedicat pregătirii sufletești pentru prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roşie, care are loc pe 15 august.

Postul Sf. Marii este unul dintre posturile ușoare ale anului bisericesc

Postul Sf. Marii este unul dintre cele mai importante posturi din calendarul ortodox. Cu o durată de două săptămâni, postul Adormirii Maicii Domnului este considerat unul dintre posturile uşoare ale anului bisericesc, întrucât are şi zile cu dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

Pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului, creştinii ortodocşi sunt încurajaţi să-şi dedice timpul în rugăciune şi să facă acte de milostenie. Acest post, care durează două săptămâni, din 31 iulie până pe 14 august, este un timp de pregătire spirituală pentru a întâmpina sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. 

În timpul postului Sf. Marii, creștinii sunt îndemnaţi să participe la slujbele religioase, cum ar fi Sfânta Liturghie, Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului. Această perioadă este văzută ca un timp de reînnoire spirituală și de apropiere de valorile creștine fundamentale, încurajând credincioșii să trăiască în dragoste, pace și smerenie.

Zilele cu dezlegare la untdelemn şi vin

În perioada postului Adormirii Maicii Domnului, creştinii se pot bucura de cinci zile cu dezlegare la untdelemn şi vin, după cum urmează:

  • joi, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 10 august: Sfântul Lavretie – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin

Zilele cu dezlegare la peşte

Sfinţii Părinţi au rânduit ca în unele posturi de peste an, să existe şi zile cu dezlegare la peşte.  În postul Sf. Marii, creştinii au o singură zi cu dezlegare la peşte şi anume, de sărbătoarea cu cruce roşie Schimbarea la față a Domnului, din data de 6 august.

De ce unele zile de post au dezlegări

Însemnătatea zilelor cu dezlegare la peşte este multiplă. În primul rând, zilele cu dezlegare la peşte sunt privite ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”, scrie doxologia.ro

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, notează sursa citată, în care postirea ca jertfă ascetică se împleteşte cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.

Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 31 iulie

Postul Adormirii Maicii Domnului are o durată de două săptămâni, timp în care credincioşi se pregătesc pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului.

Data și durata postului Sf. Marii au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august), mai notează doxologia.ro.

×
x close