Antena 3 CNN Actualitate Religie Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme, pe 31 iulie 2024. Cum se ţine corect

Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme, pe 31 iulie 2024. Cum se ţine corect

sarbatoare adormirea maicii domnului
Sfântă Maria Mare este o sărbătoare cu cruce roşie. Sursă foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iul 2024   •   07:00

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Sfintei Marii, este un post de două săptămâni ținut de creștinii ortodocși și greco-catolici în perioada 1-15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post dedicat pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe 15 august.

De ce postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie în 2024

În popor, postul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut ca postul Sfintei Marii sau Sântamariei. 

Postul Adormirii Maicii Domnului îi pregătește pe creştinii ortodocşi pentru cele două mari sărbători cu cruce roşie din luna august: Schimbarea la Față, sărbătorită pe 6 august, și Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august.

De regulă, postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august, fiind precedat de Lăsata Secului, ultima zi în care se mai poate mânca “de dulce”.

În 2024, Lăsata Secului ar fi căzut pe 31 iulie, într-o zi de miercuri, în care de obicei se postește. Din acest motiv, postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme și va dura, aşadar, până pe 14 august.

Cum se ţine postul Adormirii Maicii Domnului

Potrivit crestinortodox.ro, în postul Adormirii Maicii Domnului, lunea, miercurea, și vinerea, până în jurul orei 15, nu se consumă niciun fel de aliment. După ora 15, credincioşii au voie să mănânce doar hrană uscată.

Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbarea la Față este dezlegare la pește, potrivit basilica.ro.

Mai presus de orice fel de post, este importantă înfrânarea de la fapte rele, iertarea, împăcarea şi iubirea.

Este interzis ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să se facă nunţi şi botezuri. 

Mai mult decât atât, în zilele din postul Adormirii Maicii Domnului, petrecerile sunt considerate a fi nepotrivite, iar fumatul este strict interzis. La fel şi consumul de alcool şi orice fel de exces.

În unele regiuni, există obiceiul de a face pomeni pentru cei adormiți în postul Adormirii Maicii Domnului, cu precădere în zilele de sâmbătă.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un timp de reflecție, rugăciune și purificare, pregătind sufletele credincioșilor pentru una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului.

Zilele cu dezlegare la peşte

În postul Adormirii Maicii Domnului, creştinii ortodocşi au o singură zi cu dezlegare la peşte şi anume, de sărbătoarea cu cruce roşie Schimbarea la față a Domnului ( marţi, 6 august).

Pe lângă această zi cu dezlegare la peşte, creştinii mai au alte cinci zile cu dezlegare la ulei şi vin.

  • joi, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 10 august: Sfântul Lavretie – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin

Sf. Maria Mare este sărbătorită pe 15 august

Sfântă Maria Mare este o sărbătoare cu cruce roşie prăznuită de către Biserica Ortodoxă la data de 15 august.

Sărbătoarea cu cruce roşie Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria.

În această zi este sărbătorită atât moartea şi îngroparea Maicii Domnului, cât şi mutarea ei cu trupul la ceruri.

Potrivit scripturilor, Dumnezeu îi descoperă Fecioarei Maria, printr-un înger, ziua trecerii la cele veșnice. După cele aflate, Maica Domnului urcă pe Muntele Măslinilor să se roage, apoi împarte văduvelor şi săracilor veşmintele sale, cerându-şi iertare de la toți şi încredințându-i că va mijloci pentru toată lumea. 

Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, însă Apostolul Toma nu a putut să vină și astfel, aceştia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.

În momentul în care apostolii au deschis mormântul Maicii Domnului, au observat că acesta era gol și și-a dau seama că Fecioara Maria a fost ridicată cu trupul în Împărăția Cerurilor.

×
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close