Antena 3 CNN Externe Șeful Băncii Angliei cere reconstruirea relațiilor cu UE după Brexit de frica tarifelor lui Trump

Șeful Băncii Angliei cere reconstruirea relațiilor cu UE după Brexit de frica tarifelor lui Trump

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 17:44 15 Noi 2024 Modificat la 17:44 15 Noi 2024
Ilustrație puzzle harta Europei cu UK scoasă și pusă peste continent.
Oficialul se teme de noi șocuri pentru economia britanică. Foto:Getty Images

Regatul Unit trebuie să-și reconstruiască relațiile cu Uniunea Europeană după Brexit, „respectând, însă, decizia poporului britanic” de a opta pentru retragerea din bloc, a cerut, vineri, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, temându-se de noi șocuri pentru economia britanică în contextul revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump și pe fondul planului acestuia de a impune tarife la toate produsele de export.

E vorba de cel mai direct comentariu pe care îl face pe acest subiect șeful băncii centrale a regatului britanic. El le-a mai spus bancherilor londonezi, joi noapte, că relația proastă a Regatului cu UE „a făcut rău” economiei și că a pus presiune mai ales pe comerț.

Bailey a spus și că comerțul liber „accentuează competiția, inovația și specializarea”.

„Acum, așa cum am spus-o de multe ori, eu ca oficial public nu vreau să iau nicio poziție față de Brexit per se. E important. Dar trebuie să vă arăt care au fost consecințele.

Schimbarea relației comerciale cu UE a afectat negativ nivelul ofertei potențiale. Impactul asupra comerțului pare să fie mai mare pe bunuri decât pe servicii, iar asta nu mă surprinde. Dar subliniază de ce trebuie să fim alerți și să acceptăm oportunitățile de a reconstrui relațiile, în timp ce respectăm decizia poporului britanic”, a spus oficialul britanic.

Keir Starmer a promis o „resetare” a relațiilor UK-UE

Recent instalatul premier laburist al guvernului Regatului Unit, Keir Starmer, a promis că guvernul său va „reseta” relația cu blocul european.

„Nu intenționăm să revenim în UE sau în Piața Unică sau în Uniunea Vamală. Dar trebuie să ne resetăm relația”, a declarat Rachel Reeves, ministra de finanțe britanică.

Andrew Bailey a mai atras atenția și cu privire la realegerea lui Donald Trump în SUA și cu privire la planurile sale pentru universalizarea tarifelor pe produsele de export – măsură care ar afecta puternic și Regatul Unit, care spera, după Brexit, că va avea un acord comercial cuprinzător cu SUA.

„O să recunosc că sunt un susținător de modă veche al comerțului liber. Vreau să cred că e o caracteristică britanică. Ce vreau să spun e că pe lângă nevoia de a fi alerți la amenințările la adresa securității economice, trebuie să ne aducem aminte și de importanța deschiderii. Deschiderea e un factor important al creșterii productivității”, a continuat șeful Băncii Angliei.

Donald Trump s-a angajat că va impune tarife de 20 la sută asupra tuturor importurilor pe care le face SUA. Britanicii încearcă, acum, să-și dea seama cum ar putea să-și protejeze comerțul de acest plan lipsit de sens al președintelui ales al SUA.

Impunerea de tarife de către Donald Trump e foarte probabil că va afecta puternic și piața internă americană, în condițiile în care produsele care nu se produc intern în SUA sau care nu pot fi produse intern în SUA vor fi taxate masiv, iar prețul crescut va fi suportat, în mare parte, și de cetățenii americani, crescând masiv inflația.

×
x close