Antena 3 CNN Externe Keir Starmer a fost desemnat oficial de Regele Charles ca premier al Marii Britanii. Cine sunt miniștrii propuși în guvernul laburist

Keir Starmer a fost desemnat oficial de Regele Charles ca premier al Marii Britanii. Cine sunt miniștrii propuși în guvernul laburist

keir starner si regele charles
Liderul laburist Keir Starmer a fost primit de Regele Charles. Foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2024   •   13:22

Rishi Sunak şi-a anunţat, vineri, demisia din funcţia de lider al Partidului Conservator, în ultimul său discurs în calitate de premier al Regatului Unit, după ce partidul Laburist a câștigat categoric, joi, alegerile legislative. Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a mers la Regele Charles, pentru a primi oficial mandatul de prim-ministru și a anunțat noua componență a Guvernului.

Update 18:50 Noul prim-ministru britanic, Kier Starmer, a anunţat vineri, după victoria categorică a Partidului Laburist în alegerile parlamentare, componenţa echipei sale ministeriale, în care Angela Rayner va fi vicepremier şi Rachel Reeves ministru de finanţe, prima femeie în acest post.

Starmer i-a numit de asemenea pe David Lammy la conducerea Foreign Office, pe John Healey ca ministru al apărării şi pe Yvette Cooper ca ministru de interne.

Lammy - un avocat cu origini guyaneze şi un apropiat al fostului preşedinte american Barack Obama - şi Healey îşi preiau funcţiile într-un moment cu două conflicte globale majore, ei promiţând să continue sprijinul pentru Ucraina în conflictul cu Rusia şi să facă presiuni pentru o încetare a luptelor în Gaza.

La Interne, Yvette Cooper se va ocupa în primul rând de dosarul imigraţiei.

Starmer a promis să ajute la reconstrucţia Marii Britanii şi să asigure stabilitate politică după 14 ani de guvernare conservatoare cu cinci prim-miniştri şi o instabilitate încă şi mai mare a titularilor ministerelor (spre exemplu, zece la Educaţie).

Numirile în posturile cele mai importante erau în mare măsură aşteptate, fiind vorba despre responsabilii respectivelor portofolii în guvernul laburist din umbră.

Vicepremierul Angela Rayner va răspunde şi de portofoliul Locuinţelor şi Comunităţilor.

Update 14:40 Palatul Buckingham a confirmat că Keir Starmer este noul prim-ministru al Marii Britanii. Starmer ține primul discurs în această calitate din fața reședinței din Downing Street 10:

Starmer a început mulțumindu-i lui Rishi Sunak pentru „dedicarea și munca grea”. Acesta a declarat că că lipsa de încredere în politica britanică poate fi vindecată doar prin acțiuni, nu prin cuvinte și „putem începe astăzi cu simplul fapt că serviciul public este un privilegiu și că guvernul ar trebui să trateze fiecare persoană din această țară, cu respect”.

Noul premier spune că „este clar pentru toată lumea că țara noastră are nevoie de o resetare. Să redescoperim cine suntem.”

El spune că „unul dintre puncte forte ale acestei națiuni a fost întotdeauna capacitatea noastră de a naviga pe o cale către ape mai calme. Și totuși, asta depinde de politicieni, în special de cei care susțin stabilitatea și moderația ca mine, recunoscând când trebuie să schimbăm cursul.”

Starmer spune că „de prea mult timp am închis ochii în timp ce milioane de oameni au alunecat într-o nesiguranță mai mare”.

El spune că guvernul său va lupta în fiecare zi pentru a-i face pe oameni să creadă în ei. și că de acum înainte cetățenii britanici vor avea „un guvern neîmpovărat de doctrină, ghidat doar de hotărârea de a servi interesul cetățeanului”.

Știrea inițială

Partidul Conservator a pierdut, duminică, alegerile, la un scor dezastruos, în fața Partidului Laburist. 

„Îmi pare rău pentru că am consacrat acestei slujbe tot ceea ce am putut, însă ați trimis un semnal clar că Guvernul trebuie să se schimbe. Acesta este lucrul care contează. Am înțeles că sunteți furioși, că sunteți dezamăgiți și îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere. Le spun candidaților conservatori, care au lucrat fără oboseală, dar și fără succes, că îmi pare rău că nu am putut să vă răsplătim pe măsura eforturilor dumneavoastră. (...)

Nu îmi voi da imediat demisia imediat din slujba de lider al partidului. Au loc procedurile de selectare a unui succesor. Este important ca după 14 ani la Guvern, Partidul Conservator să se reconstruiască și să își asume rolul crucil în opoziție, în mod profesionist și cu eficiență.

Când m-am prezentat aici, prima dată ca prim-ministru, v-am spus care era misiunea cea mai importantă, de a reveni la o economie stabilă. Inflația a ajuns din nou sub control, au scăzut ratele dobânzilor și ne-am crescut rolul în lume, am dezvoltat relațiile cu aliații, am condus eforturile globale de a sprijin Ucrainași am ajuns un cămin pentru noile tehnologii transformative. Regatul Unit este mai puternic datorită evoluțiilor de separare de Irlanda de Nord și independenței și sunt mândru de aceste reușite”, a declarat Rishi Sunak.

”În curând, oponentul meu, Keir Starmer, va deveni prim-ministrul nostru. Reușitele lui vor fi reușitele noastre, ale tuturor, așa că le doresc, lui și familiei, cele mai bune urări. Chiar dacă am avut dezacorduri în campanie, este o persoană politică animată și onestă și merită ca, alături de familie, să fie ajutat pentru această tranziție către o viață nouă, atunci când se va lupta într-o lume din ce în ce mai instabilă pentru a asigura statutul țării noastre și le mulțumesc celor care ne-au ajutat aici”, a mai transmis Rishi Sunak.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close