Fostul lider de extremă dreapta din Franța, Jean Marie Le Pen, a încetat din viață marți, la 96 de ani, scrie presa internațională.
Jean-Marie Le Pen era tatăl lui Marine Le Pen, șefa formațiunii politice Adunarea Națională ("Rassemblement National", RN), care a câștigat cele mai multe voturi, anul acesta, în primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franța, clasându-se, ulterior, pe locul trei în turul final.
Fostul politician se afla de mai multe săptămâni într-un centru de îngrijire și a murit marți la prânz "înconjurat de cei dragi", după cum a precizat familia sa.
El a condus între anii 1972 și 2011 partidul pe care l-a fondat.
Ulterior, partidul a fost preluată de fiica sa, Marine. Aceasta i-a dat un nume nou (din Frontul Național, a devenit Adunarea Națională), încercând să se distanțeze de scandalurile politice din trecut și să dea o imagine onorabilă unei formațiuni ce și-a căpătat notorietatea largă mai ales prin declarațiile negaționiste cu privire la Holocaustul evreilor, făcute de tatăl său.
Anul trecut, Le Pen și fiica sa au fost acuzați, alături de alți politicieni din RN, că au deturnat bani din Parlamentul European pentru susținerea unor locuri de muncă inexistente.
Jean-Marie Le Pen a fost scutit de prezența la tribunal din motive de sănătate.
Le Pen, politicianul francez care a spus că Holocaustul a fost "un simplu detaliu"
Le Pen a stârnit în mod repetat controverse și a determinat intervenția organelor judiciare și a justiției franceze față de opiniile sale cu privire la Holocaust, pe care l-a descris ca fiind un "simplu detaliu" în istoria celui de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, a lăudat guvernul colaboraționist de la Vichy.
Le Pen tatăl a fost amendat de mai multe ori pentru contestarea crimelor împotriva umanității comise de naziști, dar și-a orientat, în timp, discursul și către alte subiecte cu potențial de controversă.
În 2014, a sugerat că virusul letal Ebola ar putea fi o soluție la temperarea exploziei demografice globale. Doi ani mai târziu, a fost condamnat pentru "provocarea urii și a discriminării etnice", după ce a declarat că romii din comunitate sunt "puturoși și provocatori de erupții cutanate".
Jean-Marie Le Pen a fost numit președinte de onoare pe viață al Frontului Național, rebotezat ulterior Adunarea Națională, atunci când fiica sa a preluat conducerea partidului, în 2011.
Marine Le Pen s-a văzut nevoită șă-și dea tatăl afară din partid, în 2015, după ce acesta a refuzat să își tempereze limbajul incendiar. Ea a reușit să încheie acest demers abia în 2018, după mai multe procese.
Pe parcursul vieții sale active ca politician, Le Pen a candidat de cinci ori la președinție și a șocat Franța în 2002, când l-a eliminat din cursă pe candidatul socialist Lionel Jospin și a intrat în turul 2 împotriva lui Jacques Chirac.
În fața pericolului extremist, francezii s-au mobilizat, iar Chirac a câștigat atunci cu o marjă excepțională, de peste 82% din voturi.
Jean-Marie Le Pen, acuzat de tortură în timpul serviciului militar
Jean-Marie Le Pen a fost fiul unic al unui pescar breton și al unei croitorese. Și-a pierdut tatăl în explozia unei mine marine prinse în plasa sa de pescuit. La 16 ani, a vrut să se înroleze în armată, dar a fost refuzat, fiind considerat prea tânăr.
Ulterior, s-a alăturat regimentului de parașutiști al Legiunii Străine Franceze și a luat parte la războiul din Indochina și la războiul de independență algerian, în timpul căruia a fost acuzat de torturarea deținuților.
În 1962, Le Pen a declarat pentru ziarul Combat:
"Nu am nimic de ascuns. Am torturat pentru că a trebuit să o facem. Când ai prins pe cineva care tocmai a pus 20 de bombe care puteau exploda dintr-un minut într-altul și nu vrea să vorbească, trebuie să folosești metode excepționale pentru a-l determina să o facă".
A fost ales pentru prima dată deputat în 1956 și a co-fondat Frontul Național în 1972.
A rămas deputat până în 1988 și a devenit deputat european în 2004, păstrându-și mandatul până în 2019.
A fost, de asemenea, consilier regional în Provence-Alpes-Côte-d'Azur între 2010 și 2015.
A avut trei fiice cu prima sa soție, Pierrette, dintre care Marine este cea mai tânără.
În ultima parte a vieții, s-a apropiat mai mult de nepoata sa, Marion Maréchal, fiica lui Yann Le Pen, copilul său mijlociu.
S-a căsătorit cu cea de-a doua soție, Jany, în 1991.