Antena 3 CNN Actualitate Social Ce le răspunde Avocatul Poporului pensionarilor nemulțumiți de recalculare: Au termen 45 de zile. În caz contrar, decizia e defintivă

Ce le răspunde Avocatul Poporului pensionarilor nemulțumiți de recalculare: Au termen 45 de zile. În caz contrar, decizia e defintivă

R.K.
3 minute de citit Publicat la 15:54 06 Sep 2024 Modificat la 15:55 06 Sep 2024
ID273941_INQUAM_Photos_George_Calin (1)
FACIAS spune că noua lege discriminează flagrant între categoriile de pensionari. Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Avocatul Poporului, institutie condusă de Renate Weber, a anunțat că nu are nicio responsabilitate în ce privește recalcularea pensiilor. Instituția anunță că are „în analiză” o posibilă atacare la CCR a legii pensiilor. „Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice”, se arată într-un comunicat de presă. Avocatul Poporului le transmite pensionarilor nemulțumiți că pot contesta în instanța decizia de recalculare, dar nu mai târziu de 45 de zile de la data primirii.

Potrivit comunicatului citat, Avocatul Poporului precizează că „nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor” și transmite pensionarilor nemulțumiți de recalculări că „dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.”

„Față de petițiile prin care se solicită atacarea la Curtea Constituțională a dispozițiilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv petițiile referitoare la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, facem următoarele precizări:

În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice.

Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii. Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii.

Atragem atenția petenților că în conformitate cu legea, dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă. 

Precizăm că depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă, nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă”, se arată în comunicatul citat.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la noua lege a pensiilor, invocând mai multe motive care ar justifica ridicarea unei excepții de neconstituționalitate. 

FACIAS spune că actul normativ încalcă principiul neretroactivității legii, reprezintă un abuz de putere și diminuarea fie ea și temporară a pensiei este nelegală.

„FACIAS solicită Avocatului Poporului ridicarea excepției de neconstituționalitate a Curții Constituționale a României a noii legi a pensiilor pentru următoarele motive: 

1. Încălcarea principiului neretroactivității legii civile. Legea 360/2023 contravine articolului 15 alin. 2 din Constituție, care stipulează clar că nicio lege nu poate avea efect retroactiv. 

Recalcularea pensiilor stabilite deja conform legislației anterioare reprezintă o încălcare evidentă a acestui principiu fundamental. Pensionarea este un contract între stat și cetățean, bazat pe regulile existente la momentul încheierii sale, iar orice schimbare unilaterală a acestor reguli de către stat este ilegală și imorală.

2. Un abuz de putere împotriva pensionarilor. Noua lege discriminează flagrant între categoriile de pensionari, creând o diferență nejustificată între cei afectați de recalculare și cei care își păstrează pensia calculată conform vechii legislații. 

Este inadmisibil ca, într-un stat de drept, să se permită modificarea arbitrară și în detrimentul beneficiarilor a reglementărilor privind cuantumul pensiei sau modalitatea de calcul.

3. Dreptul la pensie nu poate fi negociat. Prin contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale, pensionarii și-au câștigat dreptul la o pensie stabilită pe baza principiului contributivității. 

Diminuarea acestei pensii, chiar și temporar, este neconstituțională. Decizia CCR nr. 86/2023 confirmă că dreptul la pensie, odată stabilit, nu poate fi redus, deoarece ar afecta esența acestui drept.

×
TOP articole
x close