Antena 3 CNN Actualitate Elemente de neconstituționalitate în noua lege a pensiilor. FACIAS cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Elemente de neconstituționalitate în noua lege a pensiilor. FACIAS cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

pensionari inquam photos
FACIAS spune că noua lege discriminează flagrant între categoriile de pensionari. Sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea
05 Sep 2024   •   15:36

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la noua lege a pensiilor, invocând mai multe motive care ar justifica ridicarea unei excepții de neconstituționalitate. 

FACIAS spune că actul normativ încalcă principiul neretroactivității legii, reprezintă un abuz de putere și diminuarea fie ea și temporară a pensiei este nelegală.

„FACIAS solicită Avocatului Poporului ridicarea excepției de neconstituționalitate a Curții Constituționale a României a noii legi a pensiilor pentru următoarele motive: 

1. Încălcarea principiului neretroactivității legii civile. Legea 360/2023 contravine articolului 15 alin. 2 din Constituție, care stipulează clar că nicio lege nu poate avea efect retroactiv. 

Recalcularea pensiilor stabilite deja conform legislației anterioare reprezintă o încălcare evidentă a acestui principiu fundamental. Pensionarea este un contract între stat și cetățean, bazat pe regulile existente la momentul încheierii sale, iar orice schimbare unilaterală a acestor reguli de către stat este ilegală și imorală.

2. Un abuz de putere împotriva pensionarilor. Noua lege discriminează flagrant între categoriile de pensionari, creând o diferență nejustificată între cei afectați de recalculare și cei care își păstrează pensia calculată conform vechii legislații. 

Este inadmisibil ca, într-un stat de drept, să se permită modificarea arbitrară și în detrimentul beneficiarilor a reglementărilor privind cuantumul pensiei sau modalitatea de calcul.

3. Dreptul la pensie nu poate fi negociat. Prin contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale, pensionarii și-au câștigat dreptul la o pensie stabilită pe baza principiului contributivității. 

Diminuarea acestei pensii, chiar și temporar, este neconstituțională. Decizia CCR nr. 86/2023 confirmă că dreptul la pensie, odată stabilit, nu poate fi redus, deoarece ar afecta esența acestui drept.

Campania „E dreptul meu”, derulată de FACIAS, are ca scop protejarea drepturilor cetățenilor și combaterea abuzurilor din partea instituțiilor publice. 

Pentru a veni în sprijinul pensionarilor, de curând, FACIAS a publicat un ghid practic care conține pașii necesari pentru contestarea deciziei de recalculare

Ghidul cuprinde instrucțiuni clare și pașii de urmat pentru a solicita recalcularea pensiei, conform procedurilor legale”, a transmis joi FACIAS, într-un comunicat de presă.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close