Antena 3 CNN Actualitate Pentru prima dată în istoria Israelului, Netanyahu a fost chemat să depună mărturie în procesul său de corupţie

Pentru prima dată în istoria Israelului, Netanyahu a fost chemat să depună mărturie în procesul său de corupţie

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:09 09 Dec 2024 Modificat la 19:55 09 Dec 2024
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului. Sursa foto: Getty Images

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, va depune mărturie pentru prima dată marți în procesul în care are acuzații de fraudă, abuz de încredere și acceptare de mită. Procesul care a început în 2020, are loc în contextul în care liderul israelian conduce războiul din Gaza și se confruntă şi cu un mandat internațional de arestare pentru acuzații de crime de război, scrie AP.  

Este pentru prima dată când un prim-ministru israelian depune mărturie ca inculpat într-un proces penal, iar Netanyahu a încercat în mod repetat să amâne procedurile, invocând războiul din Gaza și preocupările legate de securitate.

Judecătorii au ordonat reluarea procesului marți, mutând procedurile într-o cameră subterană a unui tribunal din Tel Aviv, din motive de siguranță.

Apariția sa în instanță va atrage atenția și asupra altor probleme legale din cercul său apropiat. Consilieri de top din biroul său sunt implicați într-o serie de scandaluri legate de scurgeri de informații clasificate și documente falsificate.

Deși Netanyahu nu este suspectat de implicare directă, aceste cazuri i-ar putea afecta imaginea publică.

Ce acuzații i se aduc lui Benjamin Netanyahu

Procesul, început în 2020, implică trei cazuri distincte în care procurorii susțin că Netanyahu a oferit favoruri de reglementare unor moguli media în schimbul unei acoperiri favorabile și a promovat interesele unui producător de la Hollywood în schimbul unor cadouri extravagante.

Procurorii au audiat aproximativ 140 de martori, mai puțin decât cei 300 planificați inițial. Printre aceștia s-au numărat confidenți apropiați care i-au devenit adversari, un fost prim-ministru, foști șefi ai securității și personalități media. S-au prezentat mii de probe — înregistrări, documente ale poliției și mesaje text.

Un documentar recent, „The Bibi Files”, a adus în prim-plan cazurile prin imagini ale lui Netanyahu în timpul interogatoriilor de către poliție, precum și ale soției sale și altor martori-cheie. În aceste imagini, Netanyahu apare combativ și uneori anxios, acuzând poliția de tratament incorect și calificând alți martori drept mincinoși.

Procurorii au încercat să-l prezinte pe Netanyahu ca fiind obsedat de imaginea sa mediatică, pentru a susține narațiunea conform căreia acesta ar încălca legea pentru o acoperire favorabilă.

Mărturiile martorilor au scos la iveală detalii despre caracterul lui Netanyahu și reputația familiei sale de a trăi pe cheltuiala contribuabililor și a susținătorilor bogați. Un fost consilier și un martor-cheie al acuzării l-au numit „control freak” în ceea ce privește imaginea sa. Un alt martor a descris cadouri scumpe oferite lui Netanyahu și soției sale.

Citeşte şi: G7 devine G6 din cauza mandatului de arestare a lui Benjamin Netanyahu

Arnon Milchan, un producător israelian de filme de la Hollywood, a depus mărturie anul trecut prin videoconferință, descriind cum le livra în mod regulat lui Netanyahu și soției acestuia șampanie, trabucuri și alte cadouri în valoare de zeci de mii de dolari.

Un martor-cheie, un fost consilier apropiat al lui Netanyahu, a șocat procurorii atunci când s-a răzgândit în legătură cu afirmațiile sale anterioare împotriva prim-ministrului, deschizând calea apărării de a eroda credibilitatea acestuia ca martor.

Procesul a fost zguduit de rapoarte din mass-media israeliană, conform cărora poliția ar fi folosit un software sofisticat de interceptare a telefoanelor pentru a spiona acest martor.

Verdictul în procesul de corupţie a lui Netanyahu este în 2026

Netanyahu va depune mărturie de trei ori pe săptămână, pentru mai multe ore pe zi, iar mărturia sa va dura câteva săptămâni. Verdictul este așteptat cel mai devreme în 2026, iar Netanyahu ar putea face apel la Curtea Supremă. Dacă își va pierde funcția, va fi mai dificil pentru el să conteste sistemul de justiție și să delegitimizeze verdictul.

Criticii lui Netanyahu au încercat să tragă o legătură între aceste acuzații și războiul din Gaza, susținând că acuzațiile au determinat promovarea unui plan controversat de reformă a justiției anul trecut, care a divizat profund țara și a creat o imagine de slăbiciune care ar fi încurajat atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

În prezent, criticii, inclusiv familiile ostaticilor ținuți de Hamas, îl acuză pe Netanyahu de tergiversarea conflictului și de punerea în pericol a vieților acestora pentru a evita o anchetă jenante și noi alegeri care l-ar putea forța să părăsească funcția.

×
x close