Antena 3 CNN Actualitate Medicii români din SUA, scrisoare deschisă cu privire la cazul doctorițelor de la Pantelimon

Medicii români din SUA, scrisoare deschisă cu privire la cazul doctorițelor de la Pantelimon

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 10:25 21 Aug 2024 Modificat la 10:25 21 Aug 2024
getty images medici
Medicii români din SUA, scrisoare deschisă cu privire la cazul doctorițelor de la Pantelimon. Foto: Getty Images

Medicii români din SUA au transmis o scrisoare deschisă cu privire la cazul celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, proaspăt eliberate din arest

Potrivit acestora, medicii de la ATI pot reduce sau întrerupe tratamentul vasoactiv, dar după discuții cu familia, pe baza dorințelor exprimate în prealabil de pacient, sau în consultație cu comisia etică a spitalului.

”Cazurile individuale care implică acuzații de deviere de la standardele de îngrijire nu trebuie să rezulte în blamarea întregii specialități medicale”, spun aceștia.

”Suntem un grup de medici anesteziști/de terapie intensivă de origine română din Statele Unite ale Americii, implicați în învățământul medical universitar și postuniversitar. Necunoscând toate detaliile cazurilor care au declanșat actuala situație puternic mediatizată în România, dorim să prezentăm câteva date medicale și informații folosite pe plan internațional, susținute de referințele listate:

  1. Noradrenalina este administrată frecvent în stări de șoc hemodinamic, pe o durată de timp limitată, ca medicament vasoactiv unic sau în combinație cu alți agenți (vasopresina, adrenalina), dar nu este un panaceu. În doze mari, în special pe termen lung, poate duce la insuficiență de organe (rinichi, ficat), ischemie de intestine și amputații de membre. 

  2. Când șocul este refractar la tratament sau situația pacientului este dincolo de opțiunile terapeutice, medicii intensiviști pot reduce sau întrerupe tratamentul vasoactiv, după discuții cu familia, bazat pe dorințele exprimate în prealabil de pacient, și în consultație cu comisia etică a spitalului. În Statele Unite există ghiduri ale societăților profesionale de anestezie, terapie intensivă, chirurgie, medicină internă, precum și un cadru legislativ care ghidează doctorul în fazele terminale de viață ale pacientului. Acest cadru legislativ are menirea, în mod principal, să limiteze suferința fizică și psihică, să mențină demnitatea și să îndeplinească dorințele pacientului, și secundar, să utilizeze în mod optim resursele umane.

  3. În SUA există protocoale despre discutarea în avans a dorințelor pacienților cu privire la intensitatea și căile acceptate de resuscitare (Do Not Resuscitate/Do Not Intubate). Sperăm că aceste momente dificile să ducă la crearea unui grup de lucru cu reprezentanți ai Parlamentului, medicilor, societății civile, cultelor religioase și ai juriștilor cu scopul de a înțelege și limita suferința inutilă a pacienților terminali din România și folosirea optimă a unor resurse limitate pentru cei care pot cu adevărat să beneficieze de ele.

  4. Cazurile individuale care implică acuzații de deviere de la standardele de îngrijire nu trebuie să rezulte în blamarea întregii specialități medicale. Aceste acuzații sunt investigate de profesioniști în cadru legal, nu la televiziune, în presă sau pe social media”, scriu medicii în scrisoarea deschisă.

Aceasta este semnată de Asistent Uiversitar Dr. Christian Bartoc, Conferentiar Dr. Diana Anca, Professor Dr. Magda Anitescu, Profesor Dr. Wanda Popescu și Profesor Dr. Sonia Vaida.

×
x close