Curtea de Apel București (CAB) a admis, marţi, contestația de a ieși din arestul preventiv a doctorițelor de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, reținute în dosarul de omor calificat.
Update: Doctorițele de la Spitalul Pantelimon au fost eliberate din arest fără nicio măsură restrictivă. Într-o intervenţie la Antena 3 CNN, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, că cele două doctorițe acuzate de procurori de omor și eliberate din arest nu se vor întoarce la muncă. El a spus că în aceste situaţii trebuie în mod evident o perioadă de pauză, mai ales că discutăm de oameni care lucrează în terapie intensivă şi îngrijire pacienți critici.
"Din moment ce instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție sigur teoretic ar putea să se întoarcă la muncă, dar discutăm de două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea şi cu foarte multă presiune publică. E clar că reintegrarea în muncă va fi mai dificilă şi nu pot face eu comentarii faţă de situaţia în care se găsesc ele. Dar în mod evident oricine trece printr-o astfel de experiență nu cred că se poate întoarce la muncă, mai ales că discutăm de oameni care lucrează în terapie intensivă şi îngrijire pacienți critici. Trebuie în mod evident o perioadă de pauză", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3 CNN.
Judecătorii de la Curtea de Apel București au discutat, astăzi, contestațiile depuse de avocații cadrelor medicale. Aceștia au cerut măsuri mai blânde pentru cele două doctorițe: fie arestul la domiciliu, fie controlul judiciar.
Cele două doctorițe au fost arestate preventiv în 8 august, prin decizia Tribunalului Bucureşti.
Ele sunt acuzate de tentativă de omor și omor calificat, după ce ar fi scăzut în două rânduri doza de noradrenalină pe care un pacient de 54 de ani, aflat în stare critică, o primea.
Judecătoarea care a decis arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon scria în motivarea hotărârii că acestea și-ar fi atribuit în mod ilegal și inuman dreptul de a decide cine trebuie să moară pentru a elibera secţia de terapie intensivă. De asemenea, magistratul spune că doctorița poreclită "doamna cu coasa" s-ar fi întrebat retoric dacă ea este Dumnezeu ca să prelungească suferinţa pacienţilor.
Alexandru Rafila cere un audit internaţional la ATI în scandalul de la Spitalul Pantelimon
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, anunţă că a făcut demersuri pentru a realiza un audit internaţional în cazul scandalului de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, acolo unde doi medici au fost arestaţi după moartea unor pacienţi. În acest sens el a cerut un audit profesional medical independent de la Societătea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă şi a Societăţii Mondiale de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Alexandru Rafila a avut, luni, o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu în care au discutat despre situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
„Am decis şi am făcut deja primele demersuri ca să putem să contactăm Societatea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi Societatea Mondială de Anestezie şi Terapie Intensivă, încât să putem realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat acolo la Spitalul Pantelimon, iar mesajul pe care dorim să-l transmitem opiniei publice este cel care trebuie să redea încrederea în profesioniştii din sistemul de sănătate şi să terminăm o dată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialităţi medicale, între mass media şi unii dintre reprezentanţii corpului medical”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
În acest context, el a precizat că are o responsabilitate în ceea ce priveşte credibilitatea sistemului de sănătate.
„Eu sunt în primul rând medic şi apoi sunt ministrul Sănătăţii. Am o responsabilitate în ceea ce priveşte credibilitatea sistemului de sănătate, iar tot ceea ce facem noi şi am făcut în aceşti doi ani şi jumătate, începând cu investiţiile, continuând cu reforma în domeniul resurselor umane sau a managementului sanitar, toate aceste lucruri au fost făcute pentru a da credibilitatea sistemului de sănătate. Acest lucru este cel care mă preocupă.
Eu nu am o problemă, nu este vorba despre demisia mea. Eu când plec de la Ministerul Sănătăţii vreau să las lucrurile în ordine din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare pentru că oamenii să aibă încredere în sistemul să de sănătate din România”, a mai transmis Alexandru Rafila.