EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum a ajuns un elev de 10 ani cel mai tânăr campion internațional al României la aritmetică mentală

Cum a ajuns un elev de 10 ani cel mai tânăr campion internațional al României la aritmetică mentală

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:30 08 Noi 2024 Modificat la 17:30 08 Noi 2024
Filip Rădulescu el mai tânăr campion internațional al României la aritmetică mentală
Filip Rădulescu, cel mai tânăr campion internațional al României la aritmetică mentală. Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN

Filip Rădulescu, în vârstă de 10 ani, este cel mai tânăr campion internațional al României la aritmetică mentală, reușind să înfrunte și să-i învingă pe cei mai buni copii din lume într-o competiție de prestigiu, recent desfășurată în Turcia. Cu o colecție impresionantă de medalii și trofee, inclusiv titlul de campion european și campion absolut în țară, Filip și-a demonstrat abilitățile excepționale de calcul mental, antrenate prin metoda japoneză pe soroban. Cu o memorie vizuală remarcabilă și o gândire matematică rapidă, Filip își continuă drumul spre performanță, visând la o carieră în medicină sau informatică.

Colegii spun lui Filip „Calculator" o recunoaștere a rezultatelor extraordinare care au adus o mulțime de premii, dar și la titlul de campion. La 10 ani, Filip are deja o colecție de medalii, cupe și diplome de la toate concursurile la care a participat, de la fiecare întorcându-se acasă cu marele trofeu.

Filip a reușit o performanța remarcabilă la un concurs din Turcia, unde a obținut titlul de campion internațional la aritmetică mentală, câștigând cel mai mare premiu din categoria lui. La ultimul concurs european, anul trecut a luat titlul de campionul campionilor, iar în București, în urmă cu câteva luni, a luat titlul de campion absolut, cel mai mare premiu la categoria lui.

„Cel mai greu concurs a fost cel Turcia. Au fost mai mulți copii din mai multe țări și erau și foarte antrenați. Trofeul de care sunt cel mai mândru este acela cel mai mare de acolo.

Am obținut în București și nu a fost cum a fost la celelalte concursuri. Ne-a dat o fișă cu calculele, să calculăm fiecare calcul și după aceea să scriem acolo și câte punte avem la final știam ce loc avem", a spus Filip.

Citeşte şi: Antonia, fetiţa de 8 ani care este campioană europeană la aritmetică mentală. Demonstrație uimitoare de calcul mental rapid

 „Înclinația lui către cifre am descoperit-o în jurul vârstei de 5 ani printr-o întrebare pe care el mi-a adresat-o. Dacă lui 8 îl dăm pe 3 fac 11? Adică din prima, a fost cu trecere peste ordin. I-am spus da, l-am întrebat cum a reușit să facă acest calcul. Are o gândire a lui, un mod al lui personal de a rezolva calculele", spune Roxana Lica, mama lui Filip. 

Copilul minune din Constanța și-a dezvoltat abilitățile mentale cu un antrenament de calcul japonez pe soroban - numărătoare sau abac de care aritmetica mental japoneză se folosește din plin.

Doar 6 copii din România au reușit să termine toate modulele soroban

În România, doar șase copii au reușit să termine toate modulele soroban, adică să ajungă la nivelul de expert, ceea ce presupune calcule de ordinul miliardelor.

„Metoda de calcul metal japonez este acea metodă care ajută copiii să-și dezvolte abilitățile, abilități care țin de partea cognitivă, dar și de partea emoțională. Aici mă refer la faptul că atunci când copilul începe să lucreze pe abac, pe soroban și când aplicăm și metoda japoneză, emisferele cerebrale se conectează între ele prin sinapse", spune Elena Toma, antrenoarea lui Filip.

„Are memorie vizuală foarte bună. La asta a contribuit foarte mult lucrul pe soroban. Nu ai timp să faci calculul efectiv, memorezi ceea ce vezi, după care în mintea lui își face calcule și spune rezultatul", mai spune mama lui Filip. 

Filip a intrat în clasa a V-a la școală. Nu se chinuie prea mult, deoarece memoria lui vizuală îl ajută să rețină aproape tot din clasă. Are însă și alte pasiuni fotbalul, tenisul sau jocurile pe calculator. Când va fi mare, Filip ar vrea să devină medic, însă nu i-ar displace nicio carieră în informatică.

 

×
x close