Antena 3 CNN Actualitate Proporțiile dezastrului din Galați. Ce a mai rămas după ce s-au retras apele: „Au pierdut tot. Oamenii se ajută între ei”

Proporțiile dezastrului din Galați. Ce a mai rămas după ce s-au retras apele: „Au pierdut tot. Oamenii se ajută între ei”

Laurențiu Rădulescu
2 minute de citit Publicat la 19:17 17 Sep 2024 Modificat la 19:17 17 Sep 2024
pagube in galati
Deşi Guvernul a promis 10.000 de lei pentru fiecare familie, victimele inundaţiilor spun că nu mai au puterea de a o lua încă o dată de la capăt. FOTO: Antena 3 CNN

Apele s-au retras, iar acum ies la suprafaţă tragediile provocate de inundaţii. Locuitorii judeţelor Galaţi şi Vaslui au fost cei mai afectaţi. Unii şi-au pierdut apropiaţii din cauza viiturilor puternice, în timp ce agoniseala lor de o viaţă a dispărut şi ea în apele învolburate. Deşi Guvernul a promis 10.000 de lei pentru fiecare familie, victimele inundaţiilor spun că nu mai au puterea de a o lua încă o dată de la capăt. 

Laurențiu Rădulescu, corespondent Antena 3 CNN: „Suntem în Costache Negri. Ceea ce vă arătăm este până la urmă puterea acestei viituri, pentru că vorbim despre un garaj care a fost zidit de proprietarul acestei case, un garaj în care se aflau două autoturisme. În momentul în care apa a lovit această zonă, pur și simplu ușa garajului a fost smulsă. Mașinile, de asemenea, au fost mutate și împinse în zid. Forța acestei viituri a împins o mașină undeva la metri buni distanță, proiectând-o în șanț. Sunt doar câteva exemple ale viiturii, ale ploilor puternice care au lovit județul Galați, poate cel mai afectat de aceste inundații.

Sunt peste 1.000 de pompieri în momentul de față. De asemenea, și jandarmi militari pe care i-am văzut încercând într-un fel sau altul să-i ajute pe acești oameni. Este momentul în care nu reușesc, într-adevăr, să ajungă la fiecare locuință în parte. Tocmai de aceea, am văzut un ajutor reciproc pe care aceste persoane și-l dau în momentul în care ajung într-o astfel de postură. Sunt oameni pe care i-am văzut, de asemenea, ajutându-și vecinii să scoată mâlul din casă, să scoată animalele moarte. Și nu este puțin lucru, pentru că din zona în care transmitem, majoritatea oamenilor trăiau din agricultură și din creșterea acestor animale. Au pierdut tot. Va urma, bineînțeles, o nouă etapă în care autoritățile vor trebui să ia la pas toată această zonă uriașă pentru a evalua aceste pagube.”

Ploile abundente au făcut prăpăd în țară, după ce ciclonul Boris a lovit Moldova. Şapte oameni au pierit în inundaţii. Doi dintre ei erau fraţi, iar familiile lor sunt devastate acum. Ultima persoană decedată a fost găsită luni, dusă de ape până aproape de localitatea învecinată. Zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Și traficul feroviar a fost dat peste cap. 

Citește și Când scăpăm de ciclonul Boris, care a provocat inundații devastatoare în țară. Anunțul ANM: „Se va stinge” 

×
Parteneri
x close