Antena 3 CNN Meteo Când scăpăm de ciclonul Boris, care a provocat inundații devastatoare în țară. Anunțul ANM: „Se va stinge”

Când scăpăm de ciclonul Boris, care a provocat inundații devastatoare în țară. Anunțul ANM: „Se va stinge”

ciclonul boris
Directorul general al ANM a explicat că ciclonul Boris „se va stinge în următoarele zile”. FOTO: X
de B.C.    |    16 Sep 2024   •   21:46

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a declarat, luni seară, în emisiunea „Sinteza Zilei”, de la Antena 3 CNN, că ciclonul Boris „se va stinge în următoarele zile”. Ea a explicat și ce ne așteaptă în următoarea perioadă, din punct de vedere meteorologic.

„Este imaginea satelitară care ne arată, prin definiție, sistemul atmosferic de presiune scăzută, ceea ce înseamnă, de altfel, un ciclon și care e responsabil de cantitățile importante de precipitații, temperaturi sau stratul de zăpadă, ceea ce s-a și întâmplat, ca urmare a ciclonului Boris. Și observăm mișcările, aceste vârtejuri care cu cât presiunea e mai scăzută în ochiul ciclonului, cu atât intensitatea fenomenelor e mai mare. S-a format în nordul Italiei, s-a cantonat în Europa Centrală. Cele mai afectate state au fost Germania, Austria, Italia, Slovacia, Polonia, pentru că la contactul dintre masa de aer foarte cald, de la suprafața Mediteranei, cu masa de aer foarte rece din altitudine s-a favorizat blocajul acestui ciclon în Europa Centrală, cu deplasare spre Europa de Sud-Est”, a explicat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

Ciclonul „se va stinge”

Meteorologul a mai adăugat că un alt ingredient semnificativ a fost gradul mare de umezeală din bazinul vestic al Mării Negre, care a alimentat acest ciclon, aducând precipitații importante, în special în Moldova.

„El se va stinge în următoarele zile. Deja observăm că în zona țării noastre am mai avut precipitații foarte puține și mâine la fel. Contăm pe valori de 10-15 litri/mp în special în partea de sud-est. Nu excludem să avem și în nordul Moldovei în continuare, dar 10-15 litri, în condițiile în care am avut în Vaslui și în Galați cantități care s-au apropiat punctiform de 200 de litri. Sigur că impun în continuare o monitorizare, dar nu mai putem să considerăm că reprezintă un pericol atât de mare, așa cum s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică”, a mai afirmat Mateescu.

De asemenea, a vorbit și despre debitul Dunării, afectat din cauza ciclonului Boris.

„Faptul că precipitațiile foarte mari din Germania, și tot ce traversează până ce Dunărea ajunge în țara noastră, pot să genereze până pe 22 septembrie, așa cum arată scenariile și evoluțiile realizate de colegii hidrologi, un debit de 6000 m/s până în data 22 septembrie, comparativ cu ce am avut la începutul datei de 10-11 septembrie, când ciclonul a început să aibă efecte în Europa Centrală, de 2800 de m/s. Sigur că dacă va mai ploua e important să monitorizăm, însă așa cum arată datele, pericolul începe de la 10.000 m/s sau 14.000 m/s”, a mai spus ea.

„Urmează un calm în ceea ce privește aria precipitațiilor”

Elena Mateescu a mai precizat că „urmează un calm în ceea ce privește aria precipitațiilor”.

„Urmează un calm în ce privește aria precipitațiilor – valori de 10-15 l/mp. Din punct de vedere termic, dacă acest sfârșit de săptămână și azi au adus o vreme mai rece, și am resimțit cu toții acest lucru, comparativ cu zilele de 35 de grade din prima decadă a lunii septembrie, în regiunile intracarpatice - 10-14 grade, în timp ce în sud-est până la 20 de grade. De mâine deja urcăm spre 25 de grade, iar de miercuri până la 27 de grade”, a mai declarat meteorologul.

Schimbările climatice, indiferent unde ne aflăm pe planetă, înregistrează din ce în ce mai frecvent și intens fenomene meteorologice specifice zonei în care se produc și specifice sezonului în care se produc, a mai conchis meteorologul.

×
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close