Antena 3 CNN Economic Majorarea pragului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei a fost adoptată de Camera Deputaților. Când intră în vigoare

Majorarea pragului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei a fost adoptată de Camera Deputaților. Când intră în vigoare

bani lei ron portofel
Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Sursa foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    03 Sep 2024   •   11:58

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu 277 de voturi „pentru" şi 3 abţineri.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024", se arată în proiect, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare

După ce guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor, o parte din pensionari vor primi bani în plus din luna octombrie. Este vorba despre vârstnicii care au pensii mai mici de 3000 de lei și pentru care Parlamentul se pregătește să adopte o măsură prin care aceste venituri să nu mai fie impozitate cu 10%.

De exemplu, unui pensionar care în acest moment are o pensie de 2900 de lei, i se oprește un impozit de 90 de lei pentru cei 900 de lei care depășesc pragul până la care se aplică scutirea de impozit. Începând de luna viitoare însă, același pensionar va rămâne cu suma întreagă. 

Pe de altă parte, un pensionar care are un venit brut de 5000 de lei, în luna septembrie va plăti un impozit de 300 de lei. În cazul în care în luna octombrie va fi adoptată măsura, acesta va plăti un impozit de 200 de lei.

Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, Casa Națională de Pensii Publice a transmis că, la nivelul lunii trecute, numărul pensionarilor cu pensiile mai mici sau egale cu 2000 de lei era mai mic de 2,4 milioane. 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close