Antena 3 CNN Economic Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare. Românii care vor rămâne cu sute de lei în plus

Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare. Românii care vor rămâne cu sute de lei în plus

bani lei ron romanesti bancnote getty images
Bancnote românești. Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    03 Sep 2024   •   09:11

După ce guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor, o parte din pensionari vor primi bani în plus din luna octombrie. Este vorba despre vârstnicii care au pensii mai mici de 3000 de lei și pentru care Parlamentul se pregătește să adopte o măsură prin care aceste venituri să nu mai fie impozitate cu 10%.

De exemplu, unui pensionar care în acest moment are o pensie de 2900 de lei, i se oprește un impozit de 90 de lei pentru cei 900 de lei care depășesc pragul până la care se aplică scutirea de impozit. Începând de luna viitoare însă, același pensionar va rămâne cu suma întreagă. 

Pe de altă parte, un pensionar care are un venit brut de 5000 de lei, în luna septembrie va plăti un impozit de 300 de lei. În cazul în care în luna octombrie va fi adoptată măsura, acesta va plăti un impozit de 200 de lei.

Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, Casa Națională de Pensii Publice a transmis că, la nivelul lunii trecute, numărul pensionarilor cu pensiile mai mici sau egale cu 2000 de lei era mai mic de 2,4 milioane. 

”Nicio pensie mai mică de 3000 de lei nu va mai fi impozitată”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat zilele trecute că nicio pensie mai mică de 3000 de lei nu va mai fi impozitată, după controversele legate de creșterea pensiilor.

„În această seară am o veste bună pentru pensionari. Am analizat împreună cu premierul Marcel Ciolacu și am decis ca, începând cu 1 octombrie, de ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 lei nu va mai fi impozitată”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Și Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi modificări la recalcularea pensiilor, în această perioadă urmând să se analizeze „unde sunt imperfecțiunile legii”, pentru care Ministerul Muncii va trimite o scrisoare pe fiecare categorie socio-profesională.

„Nicio pensie nu scade. Haideți să vedem exact unde sunt imperfecțiunile legii, asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea și pe urmă trebuie să modificăm. Dar suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban”, a afirmat premierul Ciolacu.

 

 

 

×
Subiecte în articol: pensii impozitare pensii
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close