Antena 3 CNN Economic Furnizorii de energie și gaze, obligați să își informeze clienții că plafonarea dispare, dar și prețul pe care îl vor plăti

Furnizorii de energie și gaze, obligați să își informeze clienții că plafonarea dispare, dar și prețul pe care îl vor plăti

barbat ganditor factura getty images
Furnizorii de energie și gaze, obligați să își informeze clienții că plafonarea dispare. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    19 Sep 2024   •   13:34

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi obligați, în perioada 1 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, să trimită lunar clienților, alături de facturi, notificări prin care să le reamintească faptul că schema de plafonare a prețurilor finale va expira pe 1 aprilie 2025 și că, după această dată, prețurile facturate vor fi cele stabilite în contractele de furnizare, conform modificărilor analizate de profit.ro.

Nu este clară în acest moment nici modalitatea exactă de eliminare a actualei scheme de plafonare a prețurilor la energie și gaze, nici certitudinea că aceasta va dispărea de la 1 aprilie 2025. Informările către clienți vor trebui să conțină prețurile finale ale energiei electrice sau gazelor naturale din contractele de furnizare valabile la momentul trimiterii, detaliate pe componente, inclusiv costul energiei/gazelor, tarifele pentru serviciile de rețea/sistem și taxele/impozitele/contribuțiile.

Clienții trebuie informați că au dreptul să încheie un contract în regim concurențial

Clienții trebuie, de asemenea, informați că au dreptul să încheie un contract de furnizare a energiei electrice sau gazelor naturale în regim concurențial, fie cu actualul furnizor, fie cu orice alt furnizor ales de ei. De asemenea, li se va comunica faptul că schimbarea furnizorului este un proces simplu și gratuit, care nu necesită modificări tehnice, indiferent de furnizorul ales. Informările vor include și detalii despre modalitățile de încheiere a unui contract în regim concurențial, fie prin negocierea directă a prețului și condițiilor comerciale cu furnizorul, acceptarea unei oferte din partea acestuia, fie prin selectarea furnizorului prin proceduri de licitație sau achiziție publică.

Clienții vor fi instruiți să compare ofertele de furnizare a energiei și gazelor

De asemenea, clienții vor fi ghidați și instruiți să compare ofertele de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale disponibile pe piață, folosind aplicațiile web „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice” și „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, gestionate de ANRE. În plus, începând cu 1 ianuarie 2024, informările vor trebui să includă și noile oferte de preț și condițiile de furnizare, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2025.

″Pentru a facilita clientului final realizarea unei comparații între noile condiții contractuale și cele existente, ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale transmise de furnizori clienților finali din portofoliul propriu vor conține și informații privind prețul final al energiei electrice/gazelor naturale din contractele de furnizare în vigoare la data transmiterii ofertelor-tip, defalcat pe elementele componente, respectiv prețul energiei electrice/gazelor naturale, tarifele pentru serviciile de rețea/de sistem, în vigoare la data elaborării ofertei-tip și taxele/impozitele/contribuțiile în vigoare la data elaborării ofertei-tip″, mai stipulează draftul de act normativ.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close