Antena 3 CNN Economic Prețul energiei electrice, cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare: ”Românii vor plăti facturi duble”

Prețul energiei electrice, cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare: ”Românii vor plăti facturi duble”

femeie facturi calculator getty images
Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    18 Sep 2024   •   10:35

”Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

”Asociația Energia Inteligentă realiza în data de 4 ianuarie 2021 un TOP al celor mai mici prețuri la energie electrică din România conform ofertelor acestora în diferitele zone din România.

În prezent prețul energiei electrice efectiv achitate în medie de către consumatorii casnici sunt următoarele:

  • 0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
  • 0,68 lei/kWh cu TVA inclus - pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
  • 0,80 lei/kWh cu TVA inclus - pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
  • cca. 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus - pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.

Cel mai probabil aceste prețuri se vor menține neschimbate până la 31 martie 2025.

Cât vor plăti românii post plafonare

În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.

Prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul de dinainte de plafonare și prețul post plafonare este:

a) cu 1,5 – 11% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum mai mare de 255 kWh/lună;

b) cu 62 – 78% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum între 100 - 255 kWh/lună;

c) cu 90 – 110% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum de până în 100 kWh/lună.

Scăderea acestui preț se va întâmpla doar prin concurență, reducerea fiscalității sau/și reducerea costurilor unitare.

Putem să observăm că, în prezent, în afară de Ministerul Energiei care se preocupă de acest subiect și modul în care populația să nu fie afectată de creșterile de preț după data de 1 aprilie 2025, dar care au puține atribuții legale să schimbe efectiv lucrurile,  instituțiile care au efectiv competențe și capacități să influențeze în mod real cauzele care determină prețuri mari la energie și gaze nu au nicio preocupare pentru acest subiect (aceeași atitudine ca în anul 2020, la precedenta liberalizare a pieței).

În principal ANRE, dar și Consiliul Concurenței și ANPC sunt instituțiile care trebuie să contribuie la creșterea concurenței în piață, pentru a se evita deznodământul ca peste 6 luni, jumătate din populația României va plăti prețuri duble la energie electrică și cca 40% vor achita prețuri cu cca. 75% mai mari decât în prezent”, scrie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close