Antena 3 CNN Economic 200 de milioane de euro pentru România prin Banca Europeană de Investiții. Unde vor fi alocaţi banii

200 de milioane de euro pentru România prin Banca Europeană de Investiții. Unde vor fi alocaţi banii

bani banca europeana romania investitii - getty
România mai face un pas pentru a deveni o ţară independentă energetic şi un factor de stabilitate în regiune, spune un membru în Consiliul de Administraţie al BEI. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    29 Aug 2024   •   17:21

România a primit aprobarea pentru o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), bani care vor fi utilizaţi pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei financiare, citat de Agerpres. 

"În drumul său spre independenţa energetică, România are o nevoie uriaşă de investiţii în reţelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiţii, sunt bucuros să anunţ că am aprobat la BEI o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro pentru ţara noastră, România mai face astfel un pas către a-şi atinge scopul de a avea o reţea de energie electrică modernă, solidă şi eficientă, pentru a deveni, astfel, o ţară independentă energetic şi un factor de stabilitate în regiune", a declarat, în comunicatul citat, Mihai Precup, membru în Consiliul de Administraţie al BEI.

Reprezentantul BEI a precizat că instituţia financiară pe care o reprezintă va cofinanţa un proiect ce beneficiază de fonduri europene şi de resurse proprii ale beneficiarului.

Valoarea investiţiei este de 629 de milioane de euro, din care Banca Europeană de Investiţii finanţează 200 de milioane de euro, restul de 295 de milioane de euro din fonduri europene, iar 134 de milioane din surse proprii.

Unde vor fi investiți banii de la Banca Europeană 

Potrivit sursei citate, operaţiunea BEI în favoarea României se referă, în principal, la consolidarea şi renovarea staţiilor, substaţiilor şi liniilor aeriene ale României pentru a extinde capacităţile de distribuţie a energiei electrice ale reţelei sale, pentru a facilita absorbţia şi distribuţia energiei electrice din instalaţiile de generare din surse regenerabile şi pentru a reduce autoconsumul.

Obiectivul include elemente din proiectul Carmen 1, o subcomponentă mai mică a operaţiunii totale (aproximativ 10-15% din investiţiile totale ale operaţiunii) şi un Proiect de Interes Comun (PCI), regional şi transnaţional al Uniunii Europene (UE) care implică reţele de electricitate atât din Bulgaria, cât şi din Ungaria.

Practic, scopul-cheie al investiţiei îl reprezintă extinderea conexiunilor din surse regenerabile la reţele şi îmbunătăţirea interconexiunii dintre reţelele de transport şi distribuţie din România, Bulgaria şi Ungaria.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close