Antena 3 CNN Externe WSJ: Elon Musk a avut numeroase discuții secrete cu Vladimir Putin și alți oficiali ruși în ultimii ani

WSJ: Elon Musk a avut numeroase discuții secrete cu Vladimir Putin și alți oficiali ruși în ultimii ani

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 11:16 25 Oct 2024 Modificat la 11:16 25 Oct 2024

Elon Musk s-ar fi aflat în contact regulat cu dictatorul Vladimir Putin și cu alți oficiali de la Kremlin încă de la sfârșitul anului 2022, relatează WSJ, citat de Kyiv Independent, joi, citând surse oficiale anonime.

Deși a avut o abordare pro-Ucraina, inițial, donând terminale de comunicații Starlink țării invadate la începutul invaziei, Musk și-a schimbat perspectiva tot mai mult, ajungând să adopte o abordare pronunțat pro-rusă.

Musk a oprit Ucraina din a folosi terminalele Starlink pentru lovituri împotriva flotei ruse și s-a plâns că „pierde bani” din faptul că furnizează serviciul Ucrainei.

Magnatul, un susținător înfocat al lui Donald Trump în alegerile din noiembrie, a negat că ar avea simpatii față de Rusia și a susținut că a vorbit cu Putin o singură dată, în aprilie 2021, pe teme legate de spațiu.

Foști și actuali oficiali americani și europeni au declarat pentru WSJ, însă, că Musk a mai avut, de atunci, conversații cu Putin și cu alți oficiali de rang înalt de la Kremlin.

Printre aceștia s-ar numărat principalul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, Serghei Kirienko, personajul care se ocupă de activitățile rusești de dezinformare și propagandă.

De când Musk a cumpărat Twitter, experții spun că platforma a devenit un spațiu dominat de dezinformări, discursul urii și de conținut radical pro-autoritarism.

WSJ a mai scris și că Musk, la solicitare lui Putin, a refuzat să activeze Starlink în Taiwan, un favor făcut Chinei.

Kremlinul a negat că a comunicat cu Musk, iar oficialii de la Casa Albă a ua declarat pentru WSJ că nu au informații legate de aceste conversații. Conform cotidianului american, legăturile lui Musk cu Putin sunt un secret bine ținut de guvernul SUA, din cauza faptului că Musk are acces la informații foarte delicate, având în vedere statutul său de contractor major de securitate și în domeniul tehnologiei.

Compania SpaceX, deținută de Musk și care operează Starlink, are de la guvernul american un contract secret de 1,8 miliarde de dolari, semnat în 2021. Acesta ar fi un acord pentru construirea unei rețele de sateliți spion pentru serviciile americane.

Îngrijorări de securitate în privința lui Musk au mai apărut și legat de folosirea tot mai deasă a terminalelor Starlink de către Rusia prin terți, accentuând capacitatea de luptă a invadatorilor care atacă neîncetat estul Ucrainei.

Musk a spus că SpaceX nu vinde echipament Rusiei și că nici nu operează în această țară. Totuși, situația a devenit tot mai delicată în contextul în care Musk a devenit un susținător fățiș și vocal al lui Donald Trump, cunoscut pentru afinitățile pro-Putin.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole