Antena 3 CNN Externe WP: Ucraina a preluat controlul asupra stației Sudja prin care ajung gaze în Europa

WP: Ucraina a preluat controlul asupra stației Sudja prin care ajung gaze în Europa

de Ioana Coman    |   

Ucrainenii au preluat controlul asupra stației de gaze Sudja, ultima pe ruta de conducte prin care sunt transportate gaze către Europa prin Ucraina, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru The Washington Post, potrivit Pravda.

În regiunea Kursk din Rusia se află un punct cheie pentru furnizarea de gaze. Stația de gaze Sudja, situată la aproximativ 8 km în interiorul teritoriului rus, este ultima pe ruta de conducte prin care sunt transportate gaze către Europa prin Ucraina.

Ruta de tranzit a gazelor prin Ucraina permite Rusiei să exporte gaze către Europa. Acordul de tranzit urmează să expire la sfârşitul anului, iar Kievul a declarat anterior că nu intenţionează să îl reînnoiască sau să îl prelungească.

Atacurile armatei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, în apropierea stației de gaze Sudja, au stârnit îngrijorări cu privire la o potențială oprire bruscă a livrărilor înainte de încheierea acordului cu gigantul energetic rus Gazprom.

De asemenea, analiștii WP sugerează că ucrainenii ar putea urmări să întrerupă livrările rusești de gaz către Europa, folosind acest lucru ca pârghie.

Gazprom furnizează aproximativ 42 de milioane de metri cubi pe zi Europei prin Ucraina.

Potrivit operatorului ucrainean de conducte de gaze, tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina către Europa a scăzut cu 28,5%, la 14,65 miliarde de metri cubi (bcm) anul trecut, de la 20,5 bcm în 2022.

Pentru moment, Gazprom a declarat, joi, că va continua să transporte gaze prin Ucraina, iar operatorul ucrainean de tranzit al gazelor a declarat, de asemenea, că operaţiunile continuă în mod normal.

Conform Gazprom, tranzitul prin punctul Sudja a coborât joi la 37,3 milioane de metri cubi, față de 42 de milioane de metri cubi în mod obișnuit.

 

 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile