Antena 3 CNN Externe Raiduri ucrainene în Kursk. Trupele Kievului ocupă localități din Rusia și ar fi capturat stația Sudja prin care ajung gaze în Europa

Raiduri ucrainene în Kursk. Trupele Kievului ocupă localități din Rusia și ar fi capturat stația Sudja prin care ajung gaze în Europa

Robert Kiss
5 minute de citit Publicat la 07:00 08 Aug 2024 Modificat la 07:00 08 Aug 2024
raid rusi kursk
Până zilele trecute, Rusia a capturat în mod constant teritorii în timp ce depășea numeric forțele ucrainene. Acum are o bătaie de cap. Foto: Colaj X/Google Maps

Rusia ar putea pierde controlul asupra unei suprafețe de până la 350 de kilometri pătrați în regiunea Kursk, după raidurile de câteva zile ale trupelor ucrainene, scrie presa de la Kiev. Kremlinul a decretat stare de urgență în regiune, mii de ruși fiind evacuați, potrivit BBC.

Potrivit canalului de telegrame Rîbar, care este aproape de Ministerul Apărării rus, până miercuri seara Rusia pierduse deja controlul suburbiilor de vest din Sudja, precum și asupra Guievo și Kurilivka, situate la sud de Gornal.

În plus, forțele ruse ar fi pierdut și localitățile Leonidovo și Liubimivka, situate în nord-vest, iar satul Korenevo este amenințat.

Anterior, președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a lansat o „provocare majoră” după ce Moscova a declarat că sute de militari au trecut granița în apropierea orașului Sudja, la 10 km de graniță, marți dimineață. Au fost sprijiniți de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă, a adăugat Kremlinul.

Miercuri seară, deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko a declarat că armata ucraineană a stabilit controlul asupra stației de gaze din Sudja - o instalație majoră de gaze implicată în tranzitul gazelor naturale din Rusia către UE prin Ucraina, care a continuat să funcționeze în ciuda războiului. Este singurul punct de intrare al gazului rusesc în UE.

Deși acest lucru nu a fost verificat de BBC, comentariul domnului Honcharenko a fost prima confirmare a unei incursiuni pe teritoriul Rusiei a unui oficial ucrainean. Kievul nu a comentat anterior rapoartele despre un atac transfrontalier.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA nu avea cunoștințe anterioare despre atac și că intenționează să contacteze armata ucraineană „pentru a afla mai multe despre obiectivele lor”.

Honcharenko a spus pe Facebook că, deși nu știe care este „planul” din spatele incursiunii, le va arăta „europenilor și americanilor că... Rusia poate și trebuie să fie atacată”.

Potrivit Nexta, zeci de soldați ruși ar fi fost luați prizonieri.

Ministerul rus de externe a cerut comunității internaționale „să nu stea deoparte și să denunțe cu hotărâre acțiunile criminale comise de regimul de la Kiev.”

În declarațiile televizate difuzate miercuri după-amiază, șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, i-a spus președintelui Putin că „înaintarea” în regiunea Kursk a fost oprită, forțele ruse „continuând să distrugă adversarul în zonele direct adiacente graniței ruso-ucrainene”. 

Gerasimov a mai spus că până la 1.000 de militari ucraineni au intrat în regiune cu scopul de a prelua zona din jurul orașului Sudja și că forțele ruse au ucis deja 100 de oameni și au rănit alți 215.

Cu toate acestea, unele canale Telegram populare și în general bine informate pro-război au sugerat că situația de la fața locului nu este la fel de stabilă precum a spus Kremlinul.

Bloggerul Yuri Kotenok a descris bătăliile care au loc în Sudja și în apropiere de Korenevo ca fiind „grele”, în timp ce postul Rîbar a spus că situația din zona din jurul Sudja „continuă să se deterioreze” și formațiunile ucrainene înaintează spre oraș. 

Garda Națională Rusă a declarat că a consolidat securitatea centralei nucleare din Kursk, care se află la aproximativ 70 km nord-est de Sudja.

Se pare că luptele au avut loc în diferite sate de pe teritoriul Rusiei pe parcursul zilei de marți. A fost urmată de atacuri aeriene ucrainene care au ucis trei civili și au continuat până în noapte, au declarat autoritățile ruse.

Douăzeci și patru de persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite în bombardamentele ucrainene din regiunea de graniță, a spus Moscova.

O serie de alerte aeriene au fost emise în Kursk, unde autoritățile locale au îndemnat locuitorii să-și limiteze mișcările și toate evenimentele publice au fost anulate.

Imagini postate online - și verificate de BBC - au arătat marți avioane de luptă zburând jos în regiune și fum ridicându-se din zonele de la sol.

De ce a lansat Ucraina un atac pe teritoriul Rusiei?

Când Kievul a lansat un raid transfrontalier în regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina, întrebarea unor experți militari a fost: „De ce?”

Una dintre cele mai mari probleme pe câmpul de luptă este lipsa soldaților. Rusia are mai mulți soldați și se apropie din ce în ce mai mult de orașul Pokrovsk din estul ucrainean.

Așadar, trimiterea a sute de soldați ucraineni în Rusia este, să spunem, contraintuitivă în ochii unora. Dar nu pentru toți.

„Nu a fost întâmplător”, a spus expertul în război Kostyantyn Mashovets într-o postare pe Facebook. „Este clar parte dintr-un plan clar.”

Mykhaylo Zhyrokhov, un analist militar, este de acord. El a declarat pentru BBC că Rusia a fost forțată să redistribuie acolo niște trupe din prima linie în estul Ucrainei.

„Dacă te uiți la rapoartele oficiale, au fost mult mai puține bombe rusești aruncate în zona Donețk”, a spus el.

„Asta înseamnă că aeronavele care le transportă sunt acum în altă parte în Rusia”.

Este extrem de puțin probabil ca Ucraina să încerce să ocupe teritoriul Rusiei, dar dacă atragerea forțelor ruse a fost un obiectiv, aceasta este rapid realizată.

Istoria recentă ar putea juca și ea un rol. Rusia a lansat o ofensivă transfrontalieră majoră în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

Avansul pare să fi încetinit după ce SUA au dat Ucrainei permisiunea de a-și folosi rachetele asupra țintelor din interiorul Rusiei.

Temerile ucrainene cu privire la un atac similar în regiunea de nord Sumî au crescut în ultimele luni.

Având în vedere îngrijorările constante ale Occidentului cu privire la escaladarea războiului, este puțin probabil să fi aprobat o operațiune de această dimensiune pe pământul rus.

Până zilele trecute, Rusia a capturat în mod constant teritorii în timp ce depășea numeric forțele ucrainene. Acum are o bătaie de cap.

Asaltul este deja prezentat de Kremlin ca o dovadă a motivului pentru care ar trebui să continue războiul - o invazie pe care o consideră încă „defensivă”.

„Există mai multe întrebări decât răspunsuri legat de evenimentele din regiunea Kursk”, sugerează analistul militar Mykhaylo Zhyrokhov.

În mod clar, pentru Ucraina, dacă va bloca sau chiar împiedică Rusia să organizeze un atac major în nordul său, va vedea că această operațiune merită.

„Cu cât se exercită mai multă presiune asupra agresorului care a adus războiul în Ucraina”, a spus președintele Zelenski în discursul său de miercuri seară, „cu atât pacea va fi mai aproape”.

×
x close