Experții atrag atenția că Georgia riscă să se transforme într-o Coree de Nord, asta după ce partidul de guvernământ, „Visul Georgian”, de orientare pro-rusă, a promis că va interzice cea mai mare forță politică de opoziție din țară, Mișcarea Națională Unită (UNM), dacă acesta câștiga alegerile parlamentare din octombrie, transmite POLITICO.
Vineri, prim-ministrul Irakli Kobahidze a declarat că guvernul va încerca să interzică mai mult de şase partide, după alegerile din octombrie.
Această măsură ar afecta și mai mult încercarea Georgiei de a adera la UE, după recentele ciocniri dintre Tbilisi și Bruxelles pe tema drepturilor omului și a statului de drept.
Pe lângă UNM, celelalte facțiuni pro-occidentale cu locuri în parlament riscă să fie închise, a spus premierul Irakli Kobakhidze, deoarece „în realitate, toate acestea sunt o singură forță politică”.
„Cred că abolirea mandatelor parlamentare va fi continuarea logică a scoaterii în afara legii a acestor partide. Membrii criminali ai forțelor politice criminale nu ar trebui să exercite statutul de membru al parlamentului georgian”, a spus Kobakhidze.
„Ar fi sfârșitul democrației în Georgia”
„Acest lucru va interzice efectiv orice opoziție pe care „Visul Georgian” o vede ca pe o amenințare. La fel se întâmplă în Belarus sau Coreea de Nord. Ar fi sfârșitul democrației în Georgia”, a declarat Tinatin Akhvlediani, cercetător la Centrul pentru Studii Politice Europene.
Partidele de opoziție au încercat să-și unească forțele înainte de alegeri pentru a învinge „Visul Georgian”, care se află în centrul unui scandal, ce a dus la proteste masive în țară, după ce a fost adoptat un proiect controversat de lege privind „influenţa străină”, care, potrivit criticilor, deturnează această ţară de la UE şi o orientează către Moscova.
Conform noilor prevederi, organizaţiile care obţin din afara ţării mai mult de 20% din finanţare trebuie să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”.
Politicienii din opoziţia de la Tbilisi şi din Occident afirmă că măsura este caracteristică unui regim autoritar şi va înăbuşi disidenţa.
Kobakhidze s-a apărat afirmând că Ucraina și Moldova au interzis partidele politice fără ca relațiile cu Occidentul să fie afectate.
„Același lucru se va întâmpla și în cazul Georgiei”, a spus el.
Cele două țări din Europa de Est au interzis anumite partide pro-Moscova în urma războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei și pe fondul avertismentelor că au încercat să organizeze ovituri de stat.
„Visul Georgian” a devenit un „guvern autoritar în stilul lui Putin”
Tina Bokuchava, liderul UNM, a declarat pentru POLITICO la începutul acestei săptămâni că mișcarea de a scoate în afara legii partidul său a dovedit că „Visul Georgian” a devenit un „guvern autoritar în stilul lui Putin”.
Opoziția se teme că partidul-satelit al Rusiei vrea să facă noi concesii Kremlinului, care anul trecut a amenințat cu anexarea statelor inventate separatiste Osetia de Sud și Abhazia.
Pe lângă interzicerea opoziției, Visul Georgian vrea și noi „reforme” pe stil rusesc prin care să reducă drepturile comunității LGBT și să facă mai ușoară discriminarea față de aceasta. UE a avertizat că astfel de legi sunt incompatibile cu ambițiile europene ale țării.
Partidul de guvernământ a anunțat și că vrea să amendeze constituția pentru a „restaura pașnic” integritatea teritorială a Georgiei pentru a „corespunde noii realități”, fără să specifice la ce anume se referă mai exact.
UE a înghețat cererea Georgiei de aderare la blocul comunitar pe fondul avertismentelor privind regresul drepturilor omului, în timp ce SUA au suspendat finanțarea atât de necesară pentru țară, din cauza îngrijorărilor privind regresul democraţiei georgiene.