Antena 3 CNN Externe Partidul de guvernare pro-rus din Georgia a anunțat că vrea să interzică opoziția

Partidul de guvernare pro-rus din Georgia a anunțat că vrea să interzică opoziția

Protestatari pro-opozi?ie ?i pro-Saka?vili în Georgia
Protestatari pro-opoziție și pro-Sakașvili în Georgia. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    21 Aug 2024   •   16:42

Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, de orientare pro-rusă, a promis că va interzice cea mai mare forță politică de opoziție din țară, Mișcarea Națională Unită (UNM), dacă aceasta câștiga alegerile parlamentare din luna octombrie, relatează Politico.

UNM este partidul fondat și condus pentru o perioadă de fostul președinte Mihail Sakașvili, în prezent încarcerat de ani de zile pentru acuzații de abuz de putere.

Starea de sănătate a lui Sakașvili s-a deteriorat până la un asemenea nivel în închisoare încât organizații pentru drepturile omului au cerut autorităților georgiene să-l elibereze din motive medicale.

Într-un comunicat transmis marți, Visul Georgian a dat vina pe UNM pentru războiul ruso-georgian din 2008 și a susținut, fără dovezi, că partidul de opoziție intenționează să deschidă un al doilea front în războiul din Ucraina.

„În momentul în care vom obține o majoritate constituțională, vom iniția procesul juridic prin care UNM și toate partidele sale satelit sau succesor vor fi declarate neconstituționale”, a transmis partidul de guvernământ din Georgia.

Prin acest mesaj, Visul Georgian speră să-și convingă votanții să-i acorde o majoritate suficient de mare pentru amendarea constituției la următoarele alegeri. Totuși, chiar și fără o astfelde majoritate, partidul poate să ceară curții constituționale să interzică un partid, motivând că acesta „încearcă să schimbe prin forță ordinea constituțională, să afecteze independența sau intergritatea teritorială a țării sau să facă propagandă pentru război sau violență”.

Pe lângă interzicerea opoziției, Visul Georgian vrea și noi „reforme” pe stil rusesc prin care să reducă drepturile comunității LGBT și să facă mai ușoară discriminarea față de aceasta. UE a avertizat că astfel de legi sunt incompatibile cu ambițiile europene ale țării.

Partidul de guvernământ a anunțat și că vrea să amendeze constituția pentru a „restaura pașnic” integritatea teritorială a Georgiei pentru a „corespunde noii realități”, fără să specifice la ce se referă mai exact.

Opoziția se teme că partidul-satelit al Rusiei vrea să facă noi concesii Kremlinului, care anul trecut a amenințat cu anexarea statelor inventate separatiste Osetia de Sud și Abhazia.

Alegerile parlamentare urmează să aibă loc în Georgia pe 26 octombrie, iar cele șase partide de opoziție s-au pus de cord, în iunie, să lucreze împreună pentru a scoate de la putere Visul Georgian.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close