Antena 3 CNN Actualitate Viktor Orban vine vineri la București. Burduja a avertizat marți că ar putea fi blocată vânzarea E.ON către unguri

Viktor Orban vine vineri la București. Burduja a avertizat marți că ar putea fi blocată vânzarea E.ON către unguri

I.C.
2 minute de citit Publicat la 15:46 18 Dec 2024 Modificat la 15:49 18 Dec 2024

Premierul ungar Viktor Orban va face o vizită, vineri, în România, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, transmite agenţia de presă maghiară MTI.

Potrivit sursei citate, Orban participă miercuri la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, iar joi va lua parte la reuniunea Consiliului European, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

La conferința de presă de închidere a summitului, Viktor Orban, la care vor luat parte și președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, va oferi informații cu privire la rezultatele celor șase luni ale președinției ungare a UE, a declarat Bertalan Havasi.

Vineri, Viktor Orban va merge în Bulgaria și România, țările care au obținut aderarea completă în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, în mandatul Ungariei la șefia Consiliului Uniunii Europene. 

Vânzarea E.ON către grupul ungar ar putea fi blocată

Vizita premierului maghiar vine la doar câteva zile după ce ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că țara noastră este cea care va decide în final dacă grupul maghiar MVM va cumpăra sau nu compania E.ON România.

Compania MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a ajuns la un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare a E.ON România, potrivit unui comunicat semnat de cele două companii. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a firmat marți că vânzarea E.ON către grupul ungar ar putea fi blocată și că statul român are ultimul cuvânt.

Acesta a adăugat că aşteaptă o întâlnire cu managementul MVM pentru a înţelege ce planuri are, iar datele colectate vor fi trimise la CEISD, urmând ca statul român să ia cea mai bună decizie.

„Trebuie să punem foarte atent în balanţă. Pe de o parte, vorbim de o companie de furnizare, nu gestionează infrastructură critică. Pe de altă parte, sigur că are un portofoliu important de clienţi. E adevărat, clienţii se pot muta de la un furnizor la altul, e online, e rapid, e uşor, dar trebuie văzut exact.

De aceea, în perioada următoare, în funcţie de ce va fi, dar aştept să mă văd cu managementul, să înţeleg ce planuri au, cum văd ei participarea la piaţa românească, de unde o să cumpere gaz, energie electrică, ce trebuie să furnizeze ei românilor mai departe, şi, pe baza datelor pe care le avem, pe baza datelor pe care o să le colectăm, trimitem la CEISD, la Comisia de Examinare, şi acolo statul român sigur va lua cea mai bună decizie pentru cetăţenii României, pentru că noi n-avem altă agendă, trebuie să îi apărăm pe români”, a spus Burduja.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole