Antena 3 CNN Externe Viktor Orban spune că este „necesar” ca Zelenski și Putin să se întâlnească față în față

Viktor Orban spune că este „necesar” ca Zelenski și Putin să se întâlnească față în față

de Adrian Dumitru    |   

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, spune că este „necesar” ca liderii Rusiei și Ucrainei, dictatorul Putin și președintele Zelenski, să se întâlnească față în față pentru ca războiul să se poată încheia, relatează Politico.

Întrebat, vineri, dacă o întâlnire între Putin și Zelenski ar fi posibilă, prim-ministrul ungar a răspuns: „Sigur că da. Este chiar necesară. Prima întrebare e legată de comunicare. Dacă nu avem comunicare, atunci războiul se va înrăutăți din ce în ce mai mult”.

Orban a vorbit la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, în Italia, acolo unde a participat la un panel pe teme economice.

Conform programului evenimentului, la forum va participa și președintele ucraineană, cu care Orban susține că are „relații bune”, deși premierul ungar are cea mai pro-putinistă politică din Uniunea Europeană.

Orban însuși se deplasează frecvent la Moscova, iar miniștrii săi vizitează și ei destul de des Kremlinul pentru a discuta cu oamenii dictatorului.

Orban încearcă, de când Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, să se acrediteze drept un „făcător de pace” în conflictul din Ucraina. El a făcut o vizită surpriză la Kiev, a discutat cu Zelenski, după care a plecat să discute și cu agresorul, Vladimir Putin.

În ultimele săptămâni, și Putin și Zelenski au făcut declarații care indică faptul că ar dori să existe un mediator de pace care să propună o discuție despre încheierea războiului din Ucraina. Ungaria nu este văzută, însă, ca o opțiune.

Putin crede că mai buni candidați ar fi China, Brazilia sau India.

Zelenski a declarat, după întâlnirea cu Orban din iulie, că un astfel de mediator ar trebui fie să aibă o economie care o influențează pe a Rusiei, fie o armată puternică de care Putin se teme.

„Statele Unite sunt o astfel de țară, China sau Uniunea Europeană. Nu doar o țară, ci o întreagă Uniune Europeană”, spunea, atunci, Volodimir Zelenski.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile