Antena 3 CNN Politică Viktor Orban, după întâlnirea cu Ciolacu: Ungaria va pune pe agenda Consiliului în această toamnă aderarea României la Spațiul Schengen

Viktor Orban, după întâlnirea cu Ciolacu: Ungaria va pune pe agenda Consiliului în această toamnă aderarea României la Spațiul Schengen

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri o întâlnire informală cu omologul ungar, Viktor Orban, la Vila Lac,  întâlnire la care a participat și Kelemen Hunor, președintele UDMR. Cei doi premieri au discutat, printre altele, despre intrararea României în Schengen. La finalul întâlnirii, premierul Ciolacu a spus pe o rețea socială că aceasta a fost una „pragmatică”, pe subiecte de interes comun. La rândul său, premierul maghiar a scris pe rețeaua X că Ungaria va pune pe agenda Consiliului în această toamnă aderarea României la Spațiul Schengen.

„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat. 

I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie.  Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral - legătura #feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale.

Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul #Schengen și cu frontierele terestre”, a scris pe o rețea socială Marcel Ciolacu.

Într-un mesaj publicat pe rețeaua X, premierul maghiar Viktor Orban a scris că Ungaria va pune pe agenda Consiliului în această toamnă aderarea României la Spațiul Schengen.

Premierul ungar, Viktor Orban, va fi prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, unde sâmbătă îşi va ţine tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului - "Pe drumul drept".

În cadrul lucrărilor Universităţii de Vară se vor derula 500 de programe, în 34 de corturi, care au tematici diverse, de la teme economice şi politice, la cele cu caracter cultural, gastronomic sau sportiv, în pregătirea evenimentului fiind implicaţi 300 de organizatori.


Viktor Orban a fost primit la Băile Tușnad cu o șapcă de husar

Premierul ungar Viktor Orban a sosit joi seară la Băile Tușnad, fiind întâmpinat de un bărbat îmbrăcat în costum militar de husar care îi dă și lui o șapcă militară tradițională. Orban a postat pe rețelele sociale imagini imagini cu momentul.

Costumul militar de husar are o simbolistică importantă în campaniile de imagine ale lui Viktor Orban, care promovează naționalismul și revizionismul. El a făcut apel constant la trecutul glorios al Ungariei, promovând harta Ungariei Mari din care fac parte Transilvania și teritorii aflate acum în componența Slovaciei, Ucrainei și Serbiei.

Întâlnirile anterioare ale premierilor Marcel Ciolacu și Viktor Orban

Ultima întâlnire a celor doi a avut loc în aprilie anul acesta. Premierul Marcel Ciolacu a discutat, atunci, la Palatul Victoria, cu omologul ungar Viktor Orban despre priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului UE.

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a aflat atunci, la Bucureşti pentru a participa la Palatul Cotroceni la consultările privind Agenda Strategică a Uniunii Europene, împreună cu şeful statului Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European Charles Michel, prim-ministrul Belgiei Alexander De Croo şi prim-ministrul Republicii Croaţia Andrej Plenković.

Şi anul trecut, tot în luna iulie, premierul României şi premierul Ungariei au avut o întâlnire informală. 

Cei doi premieri au discutat despre iniţierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele ţări. De asemenea, premierul român a subliniat necesitatea intensificării investiţiilor companiilor româneşti în Ungaria.

Anul trecut, la Tuşnad, Orban a afirmat în discursul său că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda, el comentând în cheie ironică indicaţiile primite. El a amintit şi de susţinerea Ungariei pentru adrearea României la Spaţiul Schengen şi a precizat că românii ar trebui să ţină cont de faptul că “Ungaria susţine pe deplin cea mai mare ambiţie naţională actuală a României, aderarea la Schengen”, şi că prioritatea programului preşedinţiei ungare a UE, în anul 2024, este obţinerea aderării României la Schengen.

”România are un premier nou, să trăiască, la multi ani! Un premier, o nouă şansă. De când sunt prim-ministru, este al 20-lea premier român”, a mai declarat Orban atunci, referindu-se la Ciolacu.

De asemenea, a reluat atacurile la adresa Uniunii Europene pentru că desfăşoară ceea ce el a numit o "ofensivă LGBTQ", dând asigurări că guvernul său naţionalist va proteja rădăcinile creştine ale ţării.

Discursul său a provocat reacţii la nivel diplomatic, dar şi reacţii politice în România.

După încheierea evenimentului de la Tuşnad, Viktor Orban i-a mulţumit, într-o scrisoare, premierului român, Marcel Ciolacu, pentru întrevederea de la Bucureşti şi pentru că a asigurat ca Universitatea de vară de la Băile Tuşnad să se desfăşoare fără a fi tulburată.

“Aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi primit la Bucureşti. Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că aţi făcut posibil ca discursul meu de astăzi să se desfăşoare în mod paşnic şi fără tulburări”, i-a scris Viktor Orbán omologului său român.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile