Antena 3 CNN Politică Viktor Orban vine în România. Se întâlnește cu Marcel Ciolacu, înainte de controversatul discurs de la Băile Tușnad

Viktor Orban vine în România. Se întâlnește cu Marcel Ciolacu, înainte de controversatul discurs de la Băile Tușnad

Orban Ciolacu
Viktor Orban se întâlnește cu Marcel Ciolacu, la București. Foto: Facebook
de Robert Kiss    |    24 Iul 2024   •   17:25

Premierul maghiar Viktor Orban va participa, la finalul acestei săptămâni, la Universtiatea de Vară de la Băile Tușnad. Înainte de celebrul discurs care a devenit o tradiție pentru premierul Ungariei, Orban se va întâlni cu premierul român Marcel Ciolacu, potrivit presei de la Budapesta.

La fel ca anul trecut, Viktor Orban și Marcel Ciolacu se vor întâlni informal înainte de participarea premierului maghiar la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Întâlnirea va avea loc la București. 

În 2023, Viktor Orban și Marcel Ciolacu au luat prânzul împreună în capitala României cu o zi înainte de vizita premierului ungar la Tusvanyos. La întâlnirea informală au fost prezenți și Kelemen Hunor, președintele UDMR, și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Faptul că Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene acordă o importanță deosebită discuțiilor din acest an, scrie presa maghiară, în condițiile în care pentru România este important ca Ungaria să pună pe agenda JAI subiectul aderării depline la spațiul Schengen.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a avut deja miercuri o întâlnire cu ministrul ungar de externe. Cei doi au semnat un memorandum pentru restabilirea legăturii feroviare între Timișoara și Szeged.

„Împreună cu ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter SZIJJARTO, am semnat astăzi un memorandum pentru restabilirea legăturii feroviare între Timişoara şi Szeged”, a scris Grindeanu pe Facebook.

Ministrul Transporturilor afirmă că au discutat şi despre asigurarea conexiunilor rutiere la frontiera româno-ungară: stadiul noului Punct de trecere al frontierei între Beba Veche şi Kűbekhaza, înfiinţarea unui drum de legătură între localităţile Cenad şi Magyarcsanád prin podul peste râul Mureş.

„Discuţiile au mai vizat stadiul licitaţiilor pentru construcţia Drumurilor Expres Oar-Satu Mare şi Arad-Oradea care de asemenea se vor conecta cu infrastructura rutieră de pe teritoriul Ungariei”, a subliniat Grindeanu.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, ministrul ungar a reafirmat determinarea Ungariei de a sprijini aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre în perioada preşedintiei rotative a Consiliului UE pe care o deţine timp de 6 luni.

Viktor Orban nu se va întâlni și cu președintele Klaus Iohannis, care este plecat la Paris, unde va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024. Nici anul trecut, când Orban a venit în România, cei doi nu s-au întâlnit. 

De altfel, în discursul susținut în 2023, la Băile Tușnad, Viktor Orban l-a atacat pe președintele Klaus Iohannis. „Noi nu îi vom spune despre ce să vorbească și despre ce să nu vorbească dacă vine în Ungaria”, a spus acesta, cu trimitere la o adresă a Ministerului român de Externe, în care i se cerea acestuia să nu abordeze temele sensibile pentru partea română.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close