Antena 3 CNN Actualitate Val de anchete după incendiul uriaș de pe nava din Midia. Cei patru muncitori arși n-au avut nicio șansă să scape din camera motoarelor

Val de anchete după incendiul uriaș de pe nava din Midia. Cei patru muncitori arși n-au avut nicio șansă să scape din camera motoarelor

Georgiana Marina
1 minut de citit Publicat la 08:06 09 Aug 2024 Modificat la 08:06 09 Aug 2024

Patru marinari români au murit într-un incendiu de proporţii izbucnit pe nava pe care o reparau pe Şantierul Naval, în portul Midia. Șapte echipe de pompieri, dar şi mai multe ambulanţe au fost trimise acolo, însă cei patru marinari prinşi în sala motoarelor nu au putut fi salvaţi. Acum, Poliția, Procuratura, Inspecţia Muncii și Garda de Mediu au declanşat mai multe anchete în Şantierul Naval pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

Explozia s-a produs în sala motoarelor, iar în scurt timp întreaga ambarcațiune, aflată în șantier pentru reparații, a fost cuprinsă de flăcări.

Tânăr: "Știam că sunt și doi tovarăși pe navă și un unchi. I-am sunat, nu răspund, nimica. Am sunat pe șefu de-aici, pe George Ciuculete mi-a spus Mariuse, e rău! E grav. Dacă nu aveam concediu, acum eram și eu în..."

Muncitor: Eu eram la măturat. 

Reporter: Ce-ați auzit ?

Muncitor: Că s-a anunțat c-a luat vaporul foc și am coborât. O bubuitură și fugea lumea...

Incendiul ar fi produs un fum dens, care i-a blocat pe muncitori în sala motoarelor. Nu au avut nicio şansă să iasă de acolo. Iar echipajele de salvare i-au găsit seceraţi, la pământ.

Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea: "Incendiul a fost lichidat cu ajutorul instalațiilor fixe de CO2 de pe navă. Ulterior s-au executat misiunile de căutare/salvare a celor 4 persoane surprinse la interior. Au fost identificate 4 persoane care prezentau semne incompatibile cu viața".

Potrivit primelor informaţii o scânteie produsă de uneltele marinarilor ar fi aprins reziduurile inflamabile dintr-un şanţ colector.

Adrian Mihălcioiu, reprezentant al Sindicatului Navigatorilor: "Dacă nu sunt bine curățate aceste locuri unde se strâng tot felul de hidrocarburi de la vapor se poate să se aprindă. Atunci se produce și explozia și probabil că asta s-a întâmplat și la această navă".

În urma incidentului a fost deschis un val de anchete care trebuie să stabilească exact cum s-a produs incendiul devastator.

Marian Becheanu, șeful ITM Constanța: "Nu se poate intra în sala mașini, sunt 5o de grade acolo, încă temperatura este mare, sunt noxe. O să verificăm în amănunt natura lucrărilor efectuate, dacă erau necesare avize, autorizații speciale".  

Lucrările au fost oprite în Şantierul Naval Midia. Nava care a luat foc naviga sub pavilionul Belize şi avea la bord un echipaj mixt format din 31 de marinari, 19 sirieni, un egiptean şi un libanez.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole