Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, anunţă o nouă şedinţă a coaliţiei în formare, la Palatul Victoria, la ora 16.00, la care va participa şi USR, el arătând că vor să afle cine este viitorul premier. „Cred că la finalul zilei de astăzi vom avea mai multe răspunsuri”, a mai spus Moşteanu, el precizând că dacă vor agrea tot pachetul şi vor fi asumate „reforme reale”, atunci se poate merge înainte.
„Mergem la partid, la ora 16.00 trebuie să fie o întâlnire la Guvern, în care să mai mai facem nişte paşi. Vom fi acolo. Aseară a fost un document cu nişte măsuri foarte generice, foarte generale, pe care toţi românii le-au văzut în toate campaniile, lucruri despre care politicienii tot vorbesc că ar fi minunat să se întâmple dar care nu s-au întâmplat, de 35 de ani. Noi vrem să vedem nişte lucruri asumate, concret”, a spus Ionuţ Moşteanu, despre negocierile privinds formarea noii coaliţii de guvernare.
Moşteanu a precizat că ar trebui astăzi, cel târziu mâine, clarificat într-un fel sau altul formula de coaliţie, arătând că a înţeles din partea celorlalţi parteneri pro-europeni că este grabă să avem un guvern, zilele astea.
„Există în continuare o întrebare care nu a primit răspuns şi noi vrem să îl aflăm, cine este premierul. Este o discuţie care trebuie avută şi vrem să discutăm şi asta, astăzi şi cred că la finalul zilei de astăzi vom avea şi noi şi dvs mai multe răspunsuri. Dacă agreăm tot pachetul şi vedem deschidere şi asumare pentru nişte reforme reale şi nişte termene asumate de toţi partenerii, atunci da, se poate merge înainte”, a subliniat Ionuţ Moşteanu.
Marți seara, Dominic Fritz a declarat că USR încă se gândește dacă să intre la guvernare sau nu, alături de PSD, PNL, UDMR și minorități. Prim-vicepreședintele USR susține că cifrele discutate în coaliția pro-europeană ar masca măsuri cărora formațiunea politică se opune, cum ar fi creșteri de taxe.
Liderii PSD, PNL și UDMR au stabilit, marți, într-o ședință la Guvern, măsurile din viitorul program de guvernare. Acestea nu au fost asumate și de USR, care, deși a participat în cele din urmă la discuții, a spus că „trebuie discutate în partid”. Potrivit unui comunicat de presă, guvernul viitor va avea 16 minstere, numărul secretarilor de stat urmând a fi redus cu 50%. De asemenea, sunt propuse mai multe măsuri pentru debirocratizare, simplificare, dereglementare și descentralizare. Pentru anul 2025 este preconizat un deficit de 7% din PIB, menținerea cotei unice, reducerea taxelor si impozitelor pe muncă în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii, dar și impozitarea progresivă a marilor averi.