USR încă se gândește dacă să intre la guvernare sau nu, alături de PSD, PNL, UDMR și minorități, a declarat, marți seară, Dominic Fritz. Prim-vicepreședintele USR susține că cifrele discutate în coaliția pro-europeană ar masca măsuri cărora formațiunea politică se opune, cum ar fi creșteri de taxe.
„Dacă rămânem la o listă de măsuri care sună bine, cel puțin marea majoritate, scrie acolo „nu cresc taxele”. Foarte bine! Nici noi nu vrem să creștem taxele, dimpotrivă, noi spunem că nu putem face parte din guvern dacă se cresc taxele. Dar dacă în același timp vedem niște cifre unde apare că sunt modificări ale codului fiscal care fac economii 23 de miliarde de lei, vrem să știm la ce modificări ne referim. Nu cumva ăsta e un eufemism pentru creșterea taxelor? Și dacă nu primim răspunsuri concrete la aceste întrebări, asumate, pe hârtie, atunci eu nu cred că USR va putea face parte din această guvernare și nu cred că USR va fi dorit la această guvernare”, a spus Fritz.
Condițiile impuse de USR Coaliției
Declarațiile lui Dominic Fritz vin după ce PSD, PNL, UDMR și minoritățile au transmis un plan pentru viitoare guvernare.
„USR își asumă responsabilitatea pentru guvernare, dar trebuie să fie o guvernare a schimbării. Numeric, această coaliție are voturile pentru un nou prim-ministru chiar și fără USR, de aceea intuiția mea îmi spune că nu contează așa de mult ce gândește USR ”, a subliniat Fritz.
De altfel, Dominic Fritz spune că USR are condiții pentru a intra la guvernare peste care nu poate trece.
„O măsură despre care trebuie să vorbim ține de justiție, de servicii. Cred că am văzut un eșec uriaș al instituțiilor de stat care ar fi trebuit să ne protejeze, să nu se întâmple ceva ce s-a întâmplat și toată democrația noastră să fie pusă cumva sub semnul întrebării. (…) Trebuie să vedem o reformă a justiției, a Curții Constituționale, a serviciilor”, a declarat prim-vicepreședintele USR.
USR a refuzat să își asume măsurile discutate în coaliție
Elena Lasconi a plecat fără să facă declarații, după discuțiile din coaliție. Potrivit unor surse politice, USR nu a vrut să semneze comunicatul de presă de după întâlnire pentru că liderii partidului au fost nemulțumiți că nu sunt propunerilor lor acolo și documentul trebuie „discutat intern”. PSD le-a reproșat celor din USR că nu au venit la întâlnirile precedente și de asta nu se regăsesc propunerilor lor în draft. De altfel, într-un comunicat comun, remis presei luni seara, PSD, PNL, UDMR au dat un ultimatum USR-ului.