La cinci mii de ani de la crearea primului monument de la Stonehenge, acesta continuă să ne ofere noi secrete neașteptate, precum revelația recentă conform căreia, piatra centrală folosită în construcție a fost transportată de la mai bine de 700 de kilometri depărtare, din nordul Scoției, scrie The Guardian. Stonehenge ar fi putut fi construit pentru a uni primele comunități de fermieri de pe insula britanică, într-o perioadă de stres cultural, spune Mike Parker Pearson, profesor în domeniul preistoriei britanice târzii la UCL.
Deși știm de mai bine de un secol că piatra unei părți a Stonehenge vine de la 20 de kilometri depărtare, în timp ce pietrele albastre sunt originare din Țara Galilor, descoperirea că piatra de altar din centrul monumentului vine din Scoția a provocat uimire printre arheologi și a ajunsă să fie pe prima pagină a publicațiilor de știință.
Acum, un important arheolog cu autoritate în privința studiului Stonehenge propune o explicație nemaiauzită cu privire la motivul pentru care monumentul a fost construit folosind piatră adusă de la distanțe uriașe.
Piatra de altar care se află în centrul Stonehenge ar fi putut fi adusă de la un monument scoțian îndepărtat ca dar sau ca o formă de a marca o alianță politică.
Deși structura este aparte din foarte multe motive, inclusiv în ce privește felul în care a fost construită și decorată - are inclusiv buiandrugi - niciun alt monument din Marea Britanie sau Irlanda nu a fost construit folosind pietre aduse de la o așa mare distanță, scrie Parker Pearson în cea mai nouă lucrare a sa.
„Stonehenge e aparte în universul material al monumentelor din insulele britanice”, spune cercetătorul.
Astfel, monumentul ar trebui să fie considerat unul politic la fel de mult pe cât este unul religios. „Nu este un templu - asta ne-a ținut în spate sute de ani de zile în înțelegerea Stonehenge. Nu este nici calendar, nici observator.
Cred că pur și simplu nu am privit la Stonehenge în maniera corectă. Trebuie privit la tot ce putem ca să ne dăm seama ce făceau oamenii preistorici - ei construiau un monument care să exprime stabilitate și longevitatea aspectelor particulare ale lumii lor”, adaugă el.
Piatra de altar este deseori ignorată de turiști pentru că e întinsă orizontal și pentru că este ascunsă din vedere de o altă bucată de piatră căzută. S-a crezut multă vreme că și ea a căzut la un moment dat, însă nord-estul Scoției este și el plin de monumente dispuse similar în mod intenționat.
Insula Orkney a fost exclusă ca potențial loc de origine al pietrei de altar, iar alte zone de unde ar fi putut proveni aceasta sunt studiate în acest moment.
Arheologii cred că piatra de altar a fost instalată la Sonehenge în jurul anului 2500 înaintea erei noastre, într-o perioadă în care Stonehenge era remodelată de la o înfățișare inițială spre ceea ce vedem astăzi.